andra-me-sistrofi-orxeos

Μερικοί άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη συστροφή όρχεως λόγω ελαττωμάτων στον συνδετικό ιστό του όσχεου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για αυτήν την κατάσταση!

Η συστροφή όρχεως είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η σπερματική χορδή, που συγκρατεί τους όρχεις στο όσχεο, στρίβεται. Αυτό διακόπτει την παροχή αίματος στους όρχεις και στον περιβάλλοντα ιστό.

Οι όρχεις είναι αδένες που παράγουν σπέρμα. Είναι σε σχήμα αυγού και βρίσκονται στο όσχεο.

Η παροχή αίματος στους όρχεις προέρχεται από τις αρτηρίες των όρχεων που έρχονται μέσω της σπερματικής χορδής. Εν τω μεταξύ, η φλεβική επιστροφή συμβαίνει μέσω των σπερματικών φλεβών που ακολουθούν την ίδια διαδρομή αλλά αντίστροφα. Η συστροφή όρχεως εμποδίζει αυτά τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη ροή αίματος στον όρχι που, εάν παραταθεί, μπορεί να πρέπει να αφαιρεθεί.

Αιτίες για την συστροφή όρχεως

Η συστροφή όρχεως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί ακόμη και να συμβεί σε ηλικιωμένους άνδρες. Ωστόσο, είναι πιο συχνή κατά την εφηβεία ή κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου. Μερικοί άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη συστροφή όρχεως λόγω ελαττωμάτων στον συνδετικό ιστό του όσχεου. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής αιτία.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό στην περιοχή του όσχεου και να προκαλέσει φλεγμονή. Επιπλέον, μπορεί επίσης να συμβεί μετά από έντονη άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια ανατομική προδιάθεση που επιτρέπει στους όρχεις να περιστρέφονται ελεύθερα στο όσχεο. Μπορεί επίσης να συμβαίνει επειδή η σπερματική χορδή είναι μεγαλύτερη από το κανονικό.

Τα συμπτώματα για τη συστροφή των όρχεων

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα και χαρακτηρίζεται από το ότι είναι ξαφνικός και σοβαρός. Αν και ο πόνος βρίσκεται στον προσβεβλημένο όρχι, μπορεί να αντανακλά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Μπορεί ακόμη και να φτάσει στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο είναι:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Γενική δυσφορία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρχις μπορεί να είναι πιο ψηλά από το κανονικό ή σε ασυνήθιστη γωνία. Γενικά, ο προσβεβλημένος όρχις θα είναι πρησμένος και το δέρμα του όσχεου θα είναι κόκκινο και θα σκληραίνει.

Η ένταση αυτών των συμπτωμάτων εξαρτάται από το πόσο καιρό ο άνθρωπος υποφέρει από την πάθηση. Ωστόσο, μερικές φορές, η συστροφή όρχεως μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της και ο πόνος εξαφανίζεται σταδιακά.

Διάγνωση για τη συστροφή όρχεως

ακρωτηριασμό λόγω διαβήτη σε χειρουργείο
Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία για την προσάρτηση και των δύο όρχεων στο εσωτερικό του όσχεου.

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη συστροφή αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και κάνοντας μια φυσική εξέταση. Ένα υπερηχογράφημα είναι η απεικόνιση που επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Ένα υπερηχογράφημα δείχνει ότι υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στον όρχι. Οι γιατροί υποδεικνύουν αυτό το τεστ εάν δεν είναι σίγουροι για τη διάγνωση.

Θεραπεία

Αυτό το πρόβλημα απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση γι΄ αυτό δεν πρέπει να καθυστερείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νέκρωσης των όρχεων. Εάν οι γιατροί εκτελέσουν τη χειρουργική επέμβαση εντός των πρώτων έξι ωρών, είναι πιθανό ο όρχις να σωθεί.

Εάν ένα παιδί παραπονιέται για ξαφνικό πόνο στους όρχεις, συνιστάται να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία συνίσταται στην αφαίρεση της συστροφής, καθώς και στη στερέωση του προσβεβλημένου όρχεως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει πολύ πρήξιμο και η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως, η συστροφή μπορεί να διορθωθεί χειροκίνητα. Ωστόσο, οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατό.

Εάν οι γιατροί εντοπίσουν την κατάσταση νωρίς και την αντιμετωπίσουν αμέσως, ο όρχις μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Οι πιθανότητες για την αφαίρεση του όρχεως αυξάνονται, εάν διακοπεί η ροή του αίματος για περισσότερο από έξι ώρες. Ωστόσο, μερικές φορές ο όρχις μπορεί να χάσει την ικανότητά του να λειτουργεί.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ε.Σ.Ε.: Μαραθώνιος Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστα…