sk190606bjjj

Με εντατικούς ρυθμούς τρέχει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων με στόχο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος της εβδομάδας να οριστικοποιηθούν – τουλάχιστον ως προς το μεγαλύτερο μέρος τους – και να εγκριθούν από το κόμμα. Έως την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, δεν είχε καθοριστεί αν η Κ.Ε. θα συνεδριάσει την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια έχοντας κατά νου και το στοιχείο της επόμενης μέρας, πώς θέλει να είναι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να αριθμεί περίπου τους μισούς βουλευτές σε σύγκριση με σήμερα, αν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό κινηθεί κοντά σε αυτό που κατεγράφη στις ευρωεκλογές (24%). Στόχος βέβαια είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει, ει δυνατόν, 3 – 4 μονάδες, προκειμένου να «μαζευτεί» η διαφορά και να περιοριστεί το εύρος της νίκης της Ν.Δ.

Στη μάχη του σταυρού αυτή τη φορά θα κατέβουν και μια σειρά στελέχη που ανήκουν στη γενιά του Αλέξη Τσίπρα, τον πλαισίωσαν στην κυβέρνηση και τον στήριξαν αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν και αρκετοί συνεργαζόμενοι, που προήλθαν από άλλα κόμματα και είτε παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή (π.χ. οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛΛ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ) είτε προσχώρησαν στην Προοδευτική Συμμαχία (κάποιοι κατέλαβαν και κυβερνητικές θέσεις στον τελευταίο ανασχηματισμό στο πλαίσιο της διεύρυνσης). Την εικόνα συμπληρώνουν τα ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτές που αναδείχθηκαν κατά την τελευταία τετραετία.

Κοινώς, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος, κάτι που αυξάνει τις ελπίδες της ηγεσίας για ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, δεδομένης και της αναμόρφωσης του επιτελείου που αναλαμβάνει την ευθύνη της νέας προεκλογικής εκστρατείας, αναβαθμισμένος ρόλος φαίνεται να επιφυλάσσεται στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα μετακινείται στην Κουμουνδούρου ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Θέση η οποία περαιτέρω σημαίνει ότι θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να εκπροσωπεί το κόμμα και την κυβέρνηση στα ΜΜΕ χωρίς τους περιορισμούς του ΕΣΡ.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθεί και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σηκώνοντας επίσης το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.

Σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

«Παλιοί» και νέοι είναι πιθανόν να «στριμωχτούν» στην Α’ Αθήνας, όπου υποψήφιοι αναμένεται να είναι στελέχη που «παραδοσιακά» κατέρχονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών εσωκομματικών πυρών για την αποτυχία πρόβλεψης του αποτελέσματος και μια σειρά άλλες επιλογές), ο έτερος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αν τελικώς επιλέξει να είναι υποψήφιος, και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Στην ίδια περιφέρεια ακούγεται ότι κατεβαίνουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ «παίζει» και το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου – αν τελικώς δεν παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων.

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας ως υποψήφιοι ακούγονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η βουλευτής Αννέτα Καββαδία. Σε αυτή την περιφέρεια φαίνεται να μετακινείται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Μεσσηνία.

Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου (ήταν υποψήφια και το 2015, ενώ συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019). Στον Νότιο Τομέα ακούγεται πως είναι πιθανόν να μετακινηθεί από τη Μεσσηνία και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αν και φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα.

Για τον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών «παίζουν» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο νυν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (μετακινείται από τη Β’ Πειραιά), ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στο Υπόλοιπο Αττικής υποψήφιος θα είναι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ για την ίδια περιφέρεια ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Τσίπρα (διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού).

Στη Β’ Πειραιά υποψήφιες αναμένεται να είναι εκ νέου η Νίνα Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης στους βουλευτές που παραδοσιακά κατεβαίνουν σε αυτή την περιφέρεια (Τάσος Κουράκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης) είναι πιθανόν να προστεθούν η Κατερίνα Νοτοπούλου και η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Οι προερχόμενοι από ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛΛ και ΔΗΜΑΡ

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχονται από το ευρύτερο κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας:

● Ο υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ακούγεται για την Ημαθία.

● Σε ό,τι αφορά τους προερχόμενους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας (πιθανότατα στον Δυτικό Τομέα), η Μαρίνα Χρυσοβελώνη θα είναι υποψήφια στη Μαγνησία και ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα.

Από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Ραγκούσης, ακούγεται για τη Β’ Αθήνας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Θάνος Μοραΐτης για την Αιτωλοακαρνανία, περιφέρεια στην οποία κατεβαίνει και ο Γιώργος Βαρεμένος εκ του ΣΥΡΙΖΑ, και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας στην Ημαθία.

Πηγή: topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…