giatros-koronoios

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που διαβάζει κανείς ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν πρέπει να πιστεύετε σε όσα διαβάζετε από αναξιόπιστες πηγές.

Τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει αρκετοί μύθοι για τον κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα με ψεύτικες ειδήσεις, ειδικά όσον αφορά τις πιθανές θεραπείες για την ασθένεια ή το εύρος και τους κινδύνους της πανδημίας. Όλοι αυτοί οι μύθοι είναι επιβλαβείς επειδή δημιουργούν σύγχυση. Ως εκ τούτου, η πρώτη σύσταση είναι να συμβουλευτείτε μόνο εξουσιοδοτημένες και αξιόπιστες πηγές για να αποτρέψετε παρεξηγήσεις.

Αυτό που συμβαίνει με την πανδημία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά σας να το αντιμετωπίσετε με έξυπνο τρόπο. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι καλύτερο να λαμβάνετε ποιοτικές πληροφορίες και να ακολουθείτε τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών. Παρακάτω θα δείτε ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τον κορωνοϊό που πρέπει να ξεκαθαρίσετε.

Συνηθισμένοι μύθοι για τον κορωνοϊό

Μύθος: Ο κορωνοϊός είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες στην ιστορία

Λόγω της εκτεταμένης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για την χειρότερη πανδημία στην ιστορία, όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που κάνει τον κορωνοϊό επικίνδυνο είναι η μεταδοτικότητά του και όχι η θνησιμότητά του.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει οδηγήσει σε συναγερμό αποτελεί το γεγονός ότι ο ιός αυτός είναι νέος και ως εκ τούτου άγνωστος. Καθώς οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά γι ‘αυτόν, δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν πώς θα συμπεριφερθεί. Με το πέρασμα του χρόνου, ενδέχεται να ανακαλύψουν δεδομένα που δεν γνωρίζουν ακόμα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου είναι περίπου 3,4%. Αυτό σημαίνει ότι, για κάθε εκατό άτομα που έχουν μολυνθεί, τρία πεθαίνουν. Αν και κάθε ασθένεια που οδηγεί σε θάνατο πρέπει να προκαλεί ανησυχία, στην περίπτωση αυτή, μόνο σε μερικές περιπτώσεις έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Μύθος: Είναι απλά μια κοινή γρίπη

Στο άλλο άκρο, είναι εκείνοι που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους της πανδημίας. Είναι αλήθεια ότι η ασθένεια προκαλεί ήπια συμπτώματα στο 80% των περιπτώσεων. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες, που είναι ζωτικά όργανα.

Ομοίως, εξακολουθεί να είναι ασαφές πώς συμπεριφέρεται ο ιός. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν μπορεί να μεταλλαχθεί ή όχι. Εν ολίγοις, αντιμετωπίζουμε μια απειλή που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Έτσι, σε μια τέτοια κατάσταση, το μόνο έξυπνο πράγμα είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην υποτιμάμε τους κινδύνους.

Επιπλέον, όπως ήδη παρατηρήσαμε, ο συγκεκριμένος ιός είναι πολύ μεταδοτικός. Εάν αυξηθεί ο αριθμός των λοιμώξεων, αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων.  Αυτό σημαίνει ότι ακόμα πιο πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα μολυνθούν.

Σπιτικές θεραπείες και μύθοι για τον κορωνοϊό

Αρκετοί από τους μύθους για τον κορωνοϊό σχετίζονται με τη χρήση θεραπειών που θα μπορούσαν να σταματήσουν ή να θεραπεύσουν την ασθένεια. Πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Για παράδειγμα, έχει ειπωθεί ότι το σκόρδο μπορεί να σταματήσει τη μόλυνση. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δείξει ότι το φυτό αυτό έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν αποδεικνύει ότι είναι αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για άλλες θαυματουργές θεραπείες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Περιττό να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τις σπιτικές θεραπείες, καθώς μπορεί να μην καταλάβετε ότι έχετε τα συμπτώματα του COVID-19 και αυτό να δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία σας.

Η καλή υγιεινή δεν αποτελεί μύθο

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το πλύσιμο των χεριών και η εφαρμογή απολυμαντικών είναι αποδεδειγμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Εκτιμάται ότι το πλύσιμο των χεριών βοηθάει στη μείωση της εμφάνισης του ιού έως και 50%. Ωστόσο, το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με τους άλλους και να μείνετε στο σπίτι αν υποψιάζεστε ότι έχετε εκτεθεί.

Ποια απολυμαντικά είναι καλύτερα;

Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι μπορείτε να εφαρμόσετε ένα οικιακό απολυμαντικό στα χέρια σας για να αυξήσετε τις πιθανότητες αποφυγής μόλυνσης. Ούτε είναι αλήθεια ότι οι μάσκες προσώπου εμποδίζουν την είσοδο του ιού. Ο COVID-19 επιβιώνει μόνο μερικές ώρες σε αντικείμενα, γι ‘αυτό είναι δύσκολο κάποιος να μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίζετε αντικείμενα που αγγίζουν πολλοί άνθρωποι.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

ΑΣΕΠ: Δύο νέοι διαγωνισμοί για μόνιμους – Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Πάνω από 870 μόνιμες προσλήψεις ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης Δύο νέους διαγω…