paris-demo- copy

Σε «καζάνι που βράζει» παραπέμπει η εικόνα στους δρόμους της Γαλλίας, με τις κινητοποιήσεις εναντίον του νέου εργασιακού νόμου να συνεχίζονται, ενώ συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Ο Φρανσουά Ολάντ, πάντως, δηλώνει αμετακίνητος.  Απεργίες έχουν εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλη την εβδομάδα.

«Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Οι σημερινές απεργίες στους σιδηροδρόμους, που θα συνεχισθούν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περιόρισαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας και inter-city κατά 40% έως 50%, ενώ προκάλεσαν επίσης μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές και προαστιακές γραμμές, ανακοίνωσε η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SNCF.

Η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οιλιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς οδών που είχαν αρχίσει χθες, με στόχο να διακόψουν τον ανεφοδιασμό αποθηκών διανομής καυσίμων και τροφίμων.

Έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν δική τουςδιαδήλωση για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για τις εντάσεις που τους δημιουργούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με συμμορίες βίαιων νέων οι οποίοι κινούνται στο περιθώριο του αντιμεταρρυθμιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε σήμερα από διαδηλωτές, και δύο αστυνομικοί έσπευσαν να βγουν απ’ αυτό κοντά στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, στη διάρκεια συγκέντρωσης εναντίον της αστυνομικής βίας η οποία είχε απαγορευθεί.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις της τάξης είχαν απωθήσει από την πλατεία -κάνοντας χρήση δακρυγόνων- περίπου 300 αντιδιαδηλωτές.

Περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σχεδιάζονται για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Πέντε τραυματίες στη Λυών

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν την Τρίτη σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, στην έκτη ημέρα κινητοποιήσεων εναντίον του νέου εργασιακού νόμου καθώς επτά συνδικάτα κάλεσαν τον κόσμο σε διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά τις απαγορεύσεις που είχαν εξαγγείλει οι αρχές.

Στο Παρίσι, 11.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας για να διαδηλώσουν κατά του νόμου για τα εργασιακά. Επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων στις ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές, ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας δεν φάνηκαν ικανά να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης. 12 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Στη Λυών, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Figaro, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, όταν σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που προσπαθούσαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στη Τουλούζη, διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου ενός Σοσιαλιστή, ενώ στη Νάντη οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απώθησαν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Σύμφωνα με τις αρχές, στο σύνολο, διαδήλωσαν την Τρίτη 68.000 άνθρωποι σε όλη την Γαλλία -56.300 στην επαρχία- ενώ οι συλληφθέντες έφτασαν τους 87.

Πηγή: ert.gr, ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, Liberation, Le Figaro
Φωτογραφία: Le Figaro – Lionel Bonaventure/AFP

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…