kotes

Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών συστήνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό του ιού σε νεκρό πελεκάνο, στη λίμνη της Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που πάρθηκαν από νεκρά πουλιά πέριξ της λίμνης Καστοριάς και εξετάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών, ανιχνεύθηκε το γονίδιο του ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α σε νεκρό πελεκάνο της λίμνης.

Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ).

Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.

Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι  ο συγκεκριμένος τύπος προσβάλει αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μολύνεται ο άνθρωπος. Ωστόσο, το εύρημα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Πηγή:madata.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…