agorastos

Κ. Αγοραστός στον «REAL FM»: «Τους τελευταίους 20 μήνες, έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα»

 «Οι δημοπρασίες έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) πρέπει να ξεκινήσουν στις 20 Οκτωβρίου 2017, όπως άλλωστε προέβλεπε ο Νόμος 4472/2017, αλλιώς θα χαθούν κι άλλοι μήνες»

«Σήμερα δεν δημοπρατούνται και δεν θα δημοπρατούνται για τουλάχιστον τρεις – τέσσερις μήνες, ευελπιστώ να είναι μόνο αυτό το χρονικό διάστημα, δημόσια έργα αν δεν επανέλθει στις 20 Οκτωβρίου 2017 η ημερομηνία έναρξης των δημοπρασιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), όπως άλλωστε προέβλεπε ο Νόμος 4472/2017», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM».

«Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν παροχετεύεται χρήμα στην πραγματική οικονομία, ενώ έργα που αργούν να ξεκινήσουν, αργούν και να ολοκληρωθούν για να αποδώσουν προστιθέμενη αξία, στην κοινωνία και την οικονομία», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στις δημοπρασίες έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ, χρειάζεται, όμως, επαρκής χρόνος προετοιμασίας».

Ο κ. Κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους 20 μήνες έχει χαθεί διάστημα άνω των 11 μηνών χωρίς να δημοπρατούνται δημόσια έργα καθώς:

-Το πρώτο 5μηνο του 2016 δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

-Τον Αύγουστο 2016 ψηφίστηκε νέος νόμος για τα δημόσια έργα ωστόσο οι δημοπρασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 αφού ως το τέλος του 2016  δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.

-Από τις 25 Ιουλίου 2017 έχουν σταματήσει και πάλι οι δημοπρατήσεις καθώς στις 19 Ιουλίου 2017 και χωρίς καμία ενημέρωση των αρμόδιων φορέων ψηφίστηκε από τη Βουλή η μετάθεση για τις 25 Ιουλίου από τις 20 Οκτωβρίου 2017 της ημερομηνίας έναρξης των δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ.

Πέραν του ότι εμείς είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας να ξεκινήσουμε τις δημοπρασίες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 20 Οκτωβρίου και προχωρήσαμε τις διαδικασίες δημοπράτησης με το παλιό σύστημα, ακόμη κι αν θέλει κάποιος σήμερα να προχωρήσει σε δημοπράτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεν μπορεί γιατί δεν έχουν εκδοθεί τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.)», εξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και πρόσθεσε με έμφαση ότι «η καθυστέρηση βλάπτει σοβαρά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Κ. Αγοραστός σχολίασε ότι γενικότερα «το σύστημα διαχείρισης και παραγωγής έργων έχει γίνει «βαρύ» καθώς χρειάζονται τρεις-τέσσερις μήνες για να δημοπρατηθεί ένα έργο».

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα, για τη μεγάλη του εκλογική νίκη

  Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημότες του Δήμου Πύλης, που τ…