unnamed-16-768x513

Δημήτρης Παπαστεργίου: “Δεν θέλω να ξέρουν οι δημότες μου την διεύθυνση του Δημαρχείου, παρά μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση” – Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Smart Cities

– Στο 7ο στρατηγικό συνέδριο με τίτλο “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2020” που διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, συμμετείχε ως εισηγητής της ενότητας “Ψηφιακός Μετασχηματισμός & Smart Cities” ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. – Δήμαρχος Τρικκαίων – Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Πέρασαν τρεις μήνες όπου είχαμε πολλά και δουλέψαμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε – να ανακουφίσουμε – αρκετούς συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, στον χώρο της εστίασης, τους επαγγελματίες. Αυτή είναι και η πεμπτουσία όπως ανέφερε πολύ σωστά νωρίτερα και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια», ανέφερε κατά την εισαγωγή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. για να τονίσει στη συνέχεια τέσσερα σημεία:

Τι μας έμαθε ο Covid

Τι μας έμεινε από τον Covid παρότι είναι ακόμη εδώ; Πρώτον η δικτύωση. Βρήκαμε τρόπους που στο παρελθόν μας φαινόταν αδύνατο τελείως να το κάνουμε, να βρεθούμε διαδικτυακά, να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια ακόμη και σε μικρές πόλεις όπου παλιότερα θα σου έλεγε κάποιος “τι είναι αυτά τα πράγματα”, τελικά οι λύσεις βρέθηκαν και δούλεψαν πάρα πολύ καλά.

Νέα δίκτυα

Δεύτερον, την ανάγκη ανάπτυξης νέων δικτύων. Είδατε όλοι τις μέρες του κορωνοϊού, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα όσα εξωφρενικά ακουγόντουσαν για τα νέα δίκτυα, όπως το 5G. Αλήθεια, που θα ήμασταν αν αυτό το διάστημα δεν είχαμε αναπτύξει τόσο γρήγορα δίκτυα οπτικών ινών αλλά και ασύρματα δίκτυα; Όλες αυτές οι υποδομές θα είχαν καταρρεύσει και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα στοιχειώδη. Για αυτό το λόγο πρέπει να φεύγουμε γρήγορα μπροστά και θα πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό.

Τρίτον, το ψηφιακό δημόσιο.

Εδώ πραγματικά πρέπει να συγχαρούμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο μέσα σε πολύ λίγο διάστημα έκανε κάτι το οποίο θεωρούσαμε ότι απλά δεν γίνεται. Ότι απλά δεν γίνεται να στείλουμε ψηφιακά μια υπεύθυνη δήλωση, ότι απλά δεν γίνεται να ομαδοποιήσουμε τις διαδικασίες. Κι όμως όλα αυτά έγιναν έστω και λίγο πιο γρήγορα από ότι ήταν προγραμματισμένα. Έχουμε πλέον και τον χρόνο και την πολυτέλεια να τα εφαρμόζουμε πολύ πιο γρήγορα.

Αλλαγή νοοτροπίας

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως ήταν η αλλαγή νοοτροπίας. Ότι αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να μην φέρουμε τον επαγγελματία και τον δημότη στο δημαρχείο. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Όλη αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει διαδικτυακά και εξ αποστάσεως.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρθηκε στον Ψηφιακό Ανασχηματισμό και στην Επιχειρηματικότητα, τονίζοντας:

ΚΕΠ Plus

Έγινα πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Με πάρα πολλή χαρά συμμετέχουμε με τον Δήμο Τρικκαίων στα “ΚΕΠ Plus”, μια πολλή φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου πλέον τα ΚΕΠ που είναι η βιτρίνα του δημοσίου να γ ίνουν η βιτρίνα κ αι γ ια την επιχειρηματικότητα. Θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα, με ανθρώπους που έχουν δείξει τι αξίζουν, να μετασχηματίσουμε και αυτό το επίπεδο της εξυπηρέτησης.

Ψηφιακός χάρτης ανάπτυξης

Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο που ξεκινάμε μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέσω ενός προγράμματος στο οποίο συμμετέχουμε και χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ – άρα πάλι Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τα πάντα περνάνε από εκεί – είναι ένας ψηφιακός χάρτης επιχειρηματικότητας. Ένα GIS πάνω στο οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στους Δήμους σε όλη τη χώρα. Ποιος είναι ο σκοπός; Στα Τρίκαλα λ.χ. έχουμε ένα σημείο φυσικής ομορφιάς. Από την άλλη έχουμε επιχειρηματίες που ψάχνουν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα. Αντί να ψάχνουν με τηλεφωνήματα τον κάθε Δήμαρχο, όλα αυτά τοποθετούνται σε ένα ψηφιακό χάρτη πάνω στον οποίο θα σημειωθούν και οι χρήσεις γης. Όλο αυτό προκειμένου να γίνει εύκολα και γρήγορα η διασύνδεση μεταξύ Δήμων και επενδυτών που ψάχνουν ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα.

ΤΠΣ. Νέες χρήσεις γης, νέα υπόβαθρα

Τρίτον τα ΤΠΣ. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ξεκινούν επενδυτικά πλάνα τα οποία στη συνέχεια προσκρούουν σε χρήσεις που καλύπτουν η μία την άλλη, σε δασικούς χάρτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί κ.λπ. Η προσπάθεια γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να φτιάξουμε πλέον νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με νέες χρήσεις γης για να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Open Mall

Τέταρτη μεγάλη πρόκληση τα “Open Mall”, τα ανοικτά κέντρα εμπορίου, τα οποία σε όλη τη χώρα από κοινού Δήμοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να δημιουργήσουν για να δομήσουμε τις νέες μας αγορές.

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα που έχει έναν πολύ μεγάλο άξονα για τις σύγχρονες πόλεις. Εδώ χρειάζεται να μοιραστούμε εμπειρία, καλές πρακτικές και να μην πεταχτούν πάλι χρήματα σε έργα χωρίς καμία αποτελεσματικότητα και ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία.

Υποδομές

Πρώτον, υποδομές προχωρώντας πολύ γρήγορα τα δίκτυα και το λέω αυτό γιατί έχουμε βαρεθεί και εμείς αλλά και οι δημότες μας να βλέπουμε τις πόλεις μας σκαμμένες. Να τελειώνουμε με όλα τα δίκτυα συνολικά.

Διαφύλαξη φυσικών πόρων

Δεύτερον, διαφύλαξη φυσικών πόρων, όπου η ΕΥΔΑΠ αλλά και οι δικές μας ΔΕΥΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νέα τεχνολογία για να διαφυλάξουν φυσικούς πόρους και κυρίως το νερό. Ζωνοποίηση, υδατικά ισοζύγια και σύγχρονοι μετρητές για να ξέρουμε που πάει το νερό μας φεύγοντας από το τρομακτικό ποσοστό του 50% του νερού που “χάνεται” και δεν ξέρουμε που πάει.

Ασφάλεια – πολιτική προστασία

Στην Ελλάδα πάντα λέμε ότι φταίει η “κακία ώρα” ή η “κακιά στιγμή” και ίσως η τεχνολογία μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε άποψη.

Ενέργεια

Ενέργεια, εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και μάλιστα με αυτή τη σειρά, γιατί καμιά φορά το κάνουμε ανάποδα. Στην ηλεκτροκίνηση όμως δεν θα φτάσουμε με λιγνίτη, χωρίς αιολικά πάρκα πουθενά επειδή “δεν τα θέλουμε” ή χωρίς υδροηλεκτρικές μονάδες γιατί “θα καταστρέψουμε τα πάντα”… Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα. Η απολιγνιτοποίηση θα πρέπει να συνδυαστεί με ήπιες καθαρές μορφές ενέργειας και σε κάθε νέα εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης να υπάρχουν και πιστοποιητικά προέλευσης για καθαρή ενέργεια.

Διαλειτουργικότητα συστημάτων

Η ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ζήσαμε πάρα πολύ έντονα το ζήτημα της διαλειτουργικότητας των συστημάτων λίγο πριν την κρίση του κορωνοϊού όταν ετοιμάζαμε την πλατφόρμα τακτοποίησης των τετραγωνικών όπου έχουν κατατεθεί ήδη 600.000 αιτήσεις. Πως θα γινόταν αυτό άραγε χωρίς την πλατφόρμα; Με φυσική παρουσία στα δημαρχεία; Σε καμία περίπτωση. Άρα όσο πιο γρήγορα διασυνδεθούμε, τόσο πιο καλά θα τρέξουμε προς τα εμπρός.

Προοπτικές – Ταμείο ανάκαμψης

Αρκετά με τα πλακάκια και τις πλατείες. Παρότι οι Δήμοι μας έχουν τέτοιες ανάγκες, οφείλουμε να προτάξουμε πιο σημαντικά – πιο θεμελιώδη έργα. Τόσο για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση όσο και για προοπτική της αυριανής ημέρας. Έργα ουσίας, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και όχι μόνο πλακάκια. Η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις “ψηφιακότητας” και αυτό δεν μας τιμά παρόλο που ανεβήκαμε κάνοντας σοβαρά βήματα. Είμαστε ακόμη πίσω και αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους.

Κλείνοντας θέλω να σας καταθέσω τι νιώθω ως επιδίωξη.

Δεν θέλω να ξέρουν οι δημότες μου την διεύθυνση του Δημαρχείου, παρά μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση και μόνο με αυτή να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…