-zoran-zaef_7.w_l

(Φωτογραφία: Reuters)

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ρίξει πλέον όλο το βάρος των προσπαθειών ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από το Κοινοβούλιο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα και τα περιθώρια του χρονικού ορίζοντα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έθεσε, οι πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται ενώ το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση Ζάεφ και στο VMRO-DPMNE εμφανίζεται περισσότερο πολωμένο από ποτέ. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην χειρότερη τους φάση καθώς οι δύο άνδρες, όπως όλα δείχνουν, δεν σκοπεύουν να συναντηθούν με στόχο τη συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και πλέον ο σκοπιανός πρωθυπουργός φαίνεται πως ποντάρει στην ψήφο των βουλευτών του VMRO… Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας είναι και η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να συναντηθεί με τον ηγέτη του VMRO-DPNME τόνισε με νόημα: «Δεν έχω να συζητήσω τίποτα μαζί του».

Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ρίξει πλέον όλο το βάρος των προσπαθειών για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από το Κοινοβούλιο στους ίδιους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης κάτι που προς το παρόν μοιάζει απίθανο να επιτευχθεί. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα είχε ξεσπάσει «εμφύλιος» στο VMRO-DPMNE με αφορμή δηλώσεις του Χρίστιαν Μιτσκόσκι ο οποίος είχε εμφανιστεί ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί «φίλια πυρά» από βουλευτές του κόμματος του οι οποίοι με διαδοχικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο ξεκαθάρισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν.

 Tα νέα δεδομένα

Ωστόσο, μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Ζάεφ θα συνεχίσει να κυνηγά τις 8-9 θετικές ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -σύμφωνα και με τον επίτροπο Χαν- προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και τον όποιο κίνδυνο ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα χέρια των Σκοπιανών.

Eνδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο Euronews: «Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές, Η «Μακεδονία» είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η «Μακεδονία» είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι. Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος…» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε:

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη». Υποστήριξε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή πάντως,  ο ηγέτης του VMRO -DPMNE, Μίτσκοσκι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ζητούσε… κάλπες, καλώντας τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.

Το blame game

Να σημειωθεί ότι στα πρακτικά που πρόσφατα διέρρευσαν ήταν έκδηλη η ανησυχία τόσο του Ζόραν Ζάεφ όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ώστε να μην χρεωθεί τυχόν αποτυχία η πΓΔΜ, γεγονός που θα έβλαπτε τη εικόνα της χώρας απέναντι στον διεθνή παράγοντα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και να ρίξει την ευθύνη στην ΠΓΔΜ. Θέλουμε να αποδείξουμε στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί λύση του ζητήματος», είχε πει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Στο κάδρο και ο Γκρούεφσκι

Στο ήδη τεταμένο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μπήκε στο κάδρο και ο πρώην ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εν μέσω αγωγών, διώξεων και επαπειλούμενων ποινών φυλάκισης για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας επί πρωθυπουργίας του, έκανε λόγο για μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυρίζεται, εκπορεύεται από τη μεριά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, σε μια προσπάθεια να αποφύγει κατά κάποιον τρόπο την ποινή φυλάκισης δύο ετών που του επέβαλλε την Παρασκευή το Εφετείο των Σκοπίων, τόνισε ότι δεν πρόκειται να τις υποστηρίξει. «Δεν θα απογοητεύσω τον λαό, ο λαός έχει μιλήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Και κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Οι πιέσεις που συνεχίζουν να ασκούνται στην πΓΔΜ από τους υπέρμαχους της Συμφωνίας των Πρεσπών έφεραν στο προσκήνιο την Ρωσία. Μετά την αρχική τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επί του δημοψηφίσματος και την έμμεση «απειλή» για βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μόσχα επανήλθε και με νεότερη τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ και προσωπικά στον ΓΓ της Βορειοατλαντικιής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δια στόματος της επίσημης εκπροσώπου, Μαρίας Ζαχάροβα, το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ‘απαράδεκτες’ τις υποσχέσεις ότι θα ενταχθούν στην Συμμαχία, που είχε δώσει όπως είπε προς τα Σκόπια, από τις αρχές του 2019 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γένς Στόλτενμπεργκ είχε υποσχεθεί την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία ήδη από τις αρχές του 2019, «χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το ότι τα κοινοβούλια της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας θα λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις» δήλωσε η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού.

«Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε ‘υπέρ’ ή ‘κατά’ , εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα. Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι συνεχίζεται η έξωθεν χονδροειδής παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της «Μακεδονίας», στόχος της οποίας είναι να ενταχθούν τα Σκόπια στην Συμμαχία με κάθε τίμημα».

«Εάν η Μόσχα – συνέχισε η Ζαχάροβα- καλούσε τους «μακεδόνες» να ψηφίσουν κατά κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, ασφαλώς σε αυτό άμεσα θα κολλούσαν την ετικέτα της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις» κατέληξε η κα Ζαχάροβα.

thetoc.gr

 

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …