ΝΔ-ΟΤΑ

Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνεται σε ομιλίες του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας συνέλεξε, κωδικοποίησε και δημοσίευσε στην έκδοση των «Σημείων Αλήθειας» Ιουνίου 2017.

 Ο στόχος μας ως ΝΔ, είναι να δημιουργήσουμε άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Μακροπρόθεσμος μας στόχος είναι η ουσιαστική αποκέντρωση των Ο.Τ.Α. κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο.

 

Ως Νέα Δημοκρατία σχεδιάζουμε:

  • Να διευκολύνουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους.
  • Να νομοθετήσουμε τη δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από τους Ο.Τ.Α., αντί από την κεντρική διοίκηση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα βελτιώσει την λογοδοσία και θα αυξήσει την φορολογική συνείδηση των δημοτών, ενώ για να συντελεστεί πλήρως απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Να προωθήσουμε άμεσα την πρακτική του clustering, δηλαδή των διαδημοτικών συνεργειών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων.
  • H εποπτεία και ο έλεγχος κατάρτισης και εκτέλεσης αξιόπιστων προϋπολογισμών, να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των Ο.Τ.Α., αλλά και παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες, εισάγοντας καινοτόμα εργαλεία.
  • Να διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων εσωτερικών υπηρεσιών των δήμων με περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας.
  • Την εφαρμογή ενός συστήματος κινητικότητας για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων.
  • Να εκπονήσουμε και νέο υπαλληλικό κώδικα εργαζομένων στους ΟΤΑ, προκειμένου να εμφυσήσουμε το νέο πνεύμα και να ρυθμίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεών μας.

 

Όσον αφορά την απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στις 24/6/2017 τόνισε:

«Η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του αυτόν το νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει «πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων. Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΓΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Τρικάλων

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Το πρόγραμμα επισκέψεων του Κώστα Μαράβα, για την Πέμπτη 5/10