STROMA

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επιλογή του κατάλληλου στρώματος αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.

Το ζήτημα είναι πως παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του καλού ύπνου για την ποιότητα της ζωής μας και τη συνολική μας υγεία, δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου για τις ανάγκες μας στρώματος και φυσικά, των ιδανικών μαξιλαριών για τον ύπνο μας.

Με τις έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτουν τη μεγάλη αξία του ύπνου για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και την επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιεί συνεχώς μελέτες, προκειμένου να προσφέρει λύσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, είναι σίγουρα σημαντικό να κάνουμε με προσοχή την επιλογή του κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού.

Η λίστα που ακολουθεί είναι σίγουρα ενδεικτική και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε αυτή τη διαδικασία.

Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας το λάθος στρώμα ή μαξιλάρι

Προτού προχωρήσουμε στην επιλογή των κατάλληλων «μέσων» για τον ύπνο μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς ένα «λάθος» για τις ανάγκες μας ή ένα παλιό στρώμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας.

Αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να αλλάζουμε το στρώμα μας κάθε οκτώ με δέκα χρόνια, ενώ ο «κακός» ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, τη μνήμη και τη διάθεσή μας και την ίδια ώρα, να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όψη της επιδερμίδας μας καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ισραηλινού Πανεπιστήμιου Μπαρ Ιλάν, η φθορά που προκαλείται στο DNA μας (όταν είμαστε ξύπνιοι, λόγω διάφορων, καθημερινών παραγόντων, όπως η ηλιακή ακτινοβολία) μπορεί να επιδιορθωθεί μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το γεγονός αυτό από μόνο του εξηγεί τη σημασία του καλού και ποιοτικού ύπνου. Πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε και άλλες έρευνες για τον ύπνο, όπως εκείνης που υποστηρίζει ότι ένα νέο και λιγότερο φθαρμένο στρώμα μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας!

MAXILARIA

Η σημασία της στάσης του ύπνου μας και τα εργονομικά μαξιλάρια

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, καθίσταται σαφές πως αξίζει να δίνουμε στο εξής ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα του ύπνου μας και δη του στρώματος και των μαξιλαριών που επιλέγουμε.

Για να απαντήσουμε, λοιπόν, σε ερωτήματα, όπως «τι στρώμα να διαλέξω;» και «ποιο είναι το καλύτερο στρώμα ύπνου;», χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας τις ανάγκες μας και τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε όταν κοιμόμαστε ή κάθε φορά που ξυπνάμε (όπως, για παράδειγμα, τον πόνο στην πλάτη) και φυσικά, να βασιστούμε σε παραμέτρους που αφορούν στις συνήθειες του ύπνου μας -όπως η στάση του σώματος στην οποία κοιμόμαστε συνήθως και τη θερμοκρασία την οποία προτιμούμε.

SLEEP

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας online εργαλεία, όπως για παράδειγμα τον Οδηγό Άνεσης της ΙΚΕΑ, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν μέσα από τις κατάλληλες ερωτήσεις, να βρούμε το καλύτερο στρώμα ύπνου και φυσικά, το σωστό για το σώμα μας μαξιλάρι.

Εν έτει 2019, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι στρέφονται στα εργονομικά μαξιλάρια για τον ύπνο τους. Ανάλογα, δηλαδή, με το πώς κοιμάται συνήθως κάποιος -για παράδειγμα στο πλάι ή ανάσκελα- σήμερα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα μαξιλάρι που «αγκαλιάζει» το σώμα του και του επιτρέπει να διατηρεί μία καλή στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου του, δηλαδή, μία στάση που δεν τον κουράζει, δεν τον κάνει να ξυπνά με πόνο και του προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία ύπνου.

MAXILARI

Στρώμα με ελατήρια ή χωρίς;

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή του κατάλληλου για τις ανάγκες μας στρώματος, ένα είναι το βασικό ερώτημα στο οποία καλούμαστε να απαντήσουμε προτού προχωρήσουμε στην αγορά μας. Ποιο είναι αυτό; Το αν θα επιλέξουμε ένα στρώμα με ελατήρια ή χωρίς.

Τόσο τα στρώματα αφρού όσο και τα στρώματα ελατηρίων μπορούν να μας προσφέρουν έναν καλό ύπνο. Το ζήτημα είναι να κάνουμε μία επιλογή που ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα, τα στρώματα ελατηρίων προσφέρουν σωστή στήριξη στο σώμα, ενώ αποτελούν μία ιδανική -και δη δροσερή- επιλογή για εκείνους που ζεσταίνονται στον ύπνο τους. Το αν θα επιλέξετε να είναι σκληρό ή μέτριο, εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας. Σίγουρα όμως, ένα σκληρό στρώμα με ελατήρια σε θήκες μπορεί να κρατήσει πιο σταθερό το σώμα.

Σε ό,τι αφορά στα στρώματα αφρού, αξίζει σίγουρα να σημειώσουμε πως ενδείκνυνται για εκείνους που κάνουν περισσότερο ανήσυχο ύπνο. Πράγματι, αν τα δοκιμάσετε, θα διαπιστώσετε ότι προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος και «απορροφούν» ουσιαστικά τους κραδασμούς των κινήσεων.

sdf

Προκειμένου να απολαμβάνουμε στο εξής, λοιπόν, περισσότερο άνετο και ποιοτικό ύπνο και συνεπώς, να φροντίζουμε για την υγεία και τις αποδόσεις μας, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες μας. Διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταφέρουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές για τον ύπνο μας. Και σε ό,τι αφορά στον καλό ύπνο, φαίνεται πως η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και των σωστών, εργονομικών μαξιλαριών μπορεί να κάνει τη διαφορά εν έτει 2019.

Πηγή: onmed.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα, για τη μεγάλη του εκλογική νίκη

  Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημότες του Δήμου Πύλης, που τ…