stress

Αν έχετε στρες, είστε οξύθυμοι και ευερέθιστοι και ασχολείστε με ασήμαντα γεγονότα περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, καιρός να αλλάξετε στάση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η αντίδραση στο στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία ακόμη και 10 χρόνια αργότερα.

Απλά συμβάντα, όπως ένας διαπληκτισμός ή ένα πρόβλημα στο αυτοκίνητο ή στη δουλειά, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία, αν προκαλούν αρνητικά συναισθήματα που επιμένουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άνθρωποι που ξεχνούν τα προβλήματα είναι πιο υγιείς, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σωματικά προβλήματα μελλοντικά, σε σχέση με όσους κουβαλούν αρνητικά συναισθήματα που επιμένουν.

couple argue

 Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσαν ότι ακόμα και καθημερινά γεγονότα ρουτίνας, όπως μια λεκτική διαμάχη, ή ένα πρόβλημα στη δουλειά μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία, αν προκαλούν αρνητικά συναισθήματα που επιμένουν.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία έρευνας στις ΗΠΑ, διάρκειας 8 ημερών, στην οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσες ώρες την ημέρα είχαν αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, φόβο, ευερεθιστότητα ή μοναξιά και τους στρεσογόνους παράγοντες που τα προκάλεσαν.

Δέκα χρόνια αργότερα, έλαβαν μέρος σε άλλη έρευνα, στην οποία ανέφεραν χρόνιες νόσους και σωματικούς περιορισμούς, ενώ έδωσαν πληροφορίες για το βαθμό ανταπόκρισης κατά την εκτέλεση βασικών καθημερινών εργασιών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρνητικά συναισθήματα που επέμεναν ως αντίδραση στο στρες, συνδέονταν με μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων υγείας 10 χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

onmed.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ελληνικές και τρικαλινές επιτυχίες, στο διεθνές τουρνουά «Csaba Ferenc» της Σερβίας

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 21-22 Οκτωβρίου 2023 στην πόλη Kanjiza της Σερβίας…