strasvourgo_v_121218

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου δώδεκα τραυματίστηκαν στην επίθεση ενόπλου το βράδυ της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του Στρασβούργου.

Ο δράστης διαφεύγει τη σύλληψη κι έχει «ταυτοποιηθεί» από τις αρχές, ενώ η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο δήμαρχος της πόλης Ρολάντ Ρις, ανέφερε ότι η επίθεση, η οποία διαπράχθηκε περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τέσσερις άνθρωποι» και «περίπου δέκα να τραυματιστούν», από τους οποίους τουλάχιστον οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας στρατιώτης, που τραυματίστηκε ελαφρά όταν εξοστρακίστηκε μια από τις σφαίρες του ενόπλου, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα το γαλλικό γενικό επιτελείο.

 Ο ένοπλος, πριν διαφύγει, τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

Ο ίδιος είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ’ εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο Μποβό. Στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ενεργοποιηθεί νωρίτερα με εντολή του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Η γαλλική κυβέρνηση μετά την επίθεση, αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ’ άπασα την επικράτεια».

topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…