1

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο της απόφασης αυτής καλεί τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και θα βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».

Στις  27 Ιανουαρίου λοιπόν διοργανώθηκε εκδήλωση στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων που περιελάμβανε προβολή της ταινίας «Η ζωή είναι ωραία» και εκτενή  συζήτηση μαθητών εκπαιδευτικών μέσω φύλλου εργασίας.

Οι μαθητές /τριες μεταφερθήκαν   στην Ιταλία του 1939 και μέσω της ταινίας ενημερώθηκαν  για τον αντισημιτισμό που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Η ταινία βασιζόταν σε έναν ήρωα  Ιταλο-εβραϊκής καταγωγής  που συνελήφθη και στάλθηκε  μαζί με την οικογένειά του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ο πρωταγωνιστής προκειμένου να προφυλάξει τον μικρό του γιο από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν εκεί, επινόησε ένα παιχνίδι, με το οποίο τον ξεγελάει.

Η  ταινία ήταν κωμική και συγχρόνως τραγική, αποτύπωνε το απάνθρωπο  μίσος  για τους Εβραίους και το παράλογο του πολέμου. Οι μαθητές/τριες προβληματίστηκαν με την ταινία  και κατέληξαν στο συμπέρασμα   πως  δεν θα επιτρέψουν με τίποτα να συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …