Mouseio (1)

Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για την δημιουργία & λειτουργία «Εκθετηρίου Λαογραφικών & Εικαστικών Συλλογών»(Λαογραφικό «Μουσείο), στην Τοπική Κοινότητα του Αγ. Βησαρίωνα, που θα λειτουργήσει στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο από το 2016 μέχρι πρότινος, εξυπηρετούσε περιστασιακά τις ανάγκες διαφόρων δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για ένα μοναδικό πετρόκτιστο κτίριο 250τμ, με άπλετη θέα στον τρικαλινό κάμπο & έναν αρκετά ευρύχωρο αύλειο χώρο, συνολικής έκτασης 8.969 τ.μ. και ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Πύλης .

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε την ιδανικότερη λύση, που θα μπορούσε να προκριθεί από την δημ. Αρχή, για την λειτουργία  «Λαογραφικού Μουσείου», μιας & βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, (μόλις ένα χιλιόμετρο από την «πρωτεύουσα» του Δήμου), ενώ ταυτόχρονα με την διατήρηση και ανάδειξη τέτοιου είδους υπαρχόντων κτισμάτων, γίνεται αξιοποίηση της υπάρχουσας δημοτικής ιδιοκτησίας προς όφελος και εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Το εν λόγω κτίριο θα λειτουργήσει ως εκθετήριο λαογραφικών και εικαστικών συλλογών, που ανήκουν στον Δήμο Πύλης , αλλά και σε ιδιώτες (συλλέκτες λαογραφικών και εικαστικών συλλογών ή καλλιτέχνες).

Το «Λαογραφικό Μουσείο» Δ. Πύλης στον Άγ. Βησσαρίωνα, θα αποτελέσει έναν µικρό «θησαυρό» για την περιοχή μας, µιας και θα παράσχει σηµαντικές πληροφορίες, µέσω των εκθεµάτων του, για τον τρόπο ζωής ,τις ενδυµασίες και τα επαγγέλµατα των κατοίκων της περιοχής μας, αρκετά χρόνια πριν.

Θα προβάλει καταρχήν την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, απλά και µόνο περιγράφοντας την διαφορετικότητα. Ο πολιτισµός -σε ένα πλατύ σύνολο ανθρώπων- είναι συνήθως ένα άθροισµα πολλών διαφορετικοτήτων, ένα παζλ που συνθέτει τη γενική εικόνα και υποδεικνύει τις κοινές ρίζες. Το λαογραφικό µουσείο ως ανοικτή πολιτισµική διαδικασία µέσα από τις συλλογές του, βοηθά επίσης τον επισκέπτη στην κατανόηση και τη βίωση του τοπικού πολιτισµού.

Θα αποτελέσει επίσης έναν σηµαντικό πόλο έλξης τουριστών, μεταξύ αυτών & μαθητών Σχολείων, προβάλλοντας ταυτόχρονα & ευρέως διαφορετικές πτυχές του τοπικού μας πολιτισμού & παράδοσης, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, µε σκοπό να προσελκύσει(το Μουσείο) περισσότερο τους συντοπίτες του και να τους φέρει σε επαφή µε τον «πλούτο των προγόνων τους».

Να σημειώσουμε ακόμη πως μία επίσκεψη σε ένα λαογραφικό µουσείο έχει µεγάλη σηµασία για όλους τους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς αποτελεί µια άµεση γνωριµία µε τα αρχέτυπα του πολιτισµού µας, ένα άγγιγµα της γενέθλιας γης, όπου βυθίζονται οι ρίζες µας και ενισχύει την εθνική µας ταυτότητα και συνείδηση.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη ανάπλαση που επιχειρείται στην περιοχή, με την δημιουργία του «Πάρκου των Γεφυριών» στον Πορταϊκό ποταμό, τις πλακοστρώσεις & τις πολιτιστικές διαδρομές στα μνημεία της περιοχής!

Mouseio (2)

Mouseio (3)

Mouseio (5)

Mouseio (6)

Mouseio (7)

Mouseio (8)

Mouseio (9)

Mouseio (10)

Mouseio (11)

Mouseio (12)

Mouseio (13)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Την Παρασκευή στη Μουριά, η κεντρική ομιλία του Βάιου Καλύβα