macron-erdogan-libya

Φωτο: Αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Παρενόχληση γαλλικού πλοίου μέλος αποστολής του ΝΑΤΟ από τουρκικές φρεγάτες καταγγέλλει το Παρίσι, τη στιγμή που οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας περνούν σημαντική κρίση με τη σύγκρουση στη Λιβύη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε σήμερα την «εξαιρετικά επιθετική» παρέμβαση τουρκικών φρεγατών κατά πλοίου του γαλλικού ναυτικού, το οποίο συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε μία υπόθεση που έχει αρκετές ομοιότητες με το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» ανοιχτά της Λιβύης.

Πριν από μερικές εβδομάδες Γάλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε πλοίο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Οι τουρκικές φρεγάτες έβαλαν το πλοίο στο στόχαστρο τρεις φορές, απειλώντας με άμεσο πυραυλικό χτύπημα.

«Αυτή είναι μία εξαιρετικά επιθετική κίνηση και δεν είναι αποδεκτή από έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό θέμα και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας σύμμαχος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και το πράττει απέναντι σε πλοίο του ΝΑΤΟ που συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στην πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά συμμάχων και επισήμανε ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία και τη συμπεριφορά της — όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε άλλα θέματα όπως η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 και τα εμπόδια που προβάλλει στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε περάσει πολύπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, πάντως, διέψευσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό, ενώ επέρριψε ευθύνες στη γαλλική πλευρά τονίζοντας ότι γαλλικές δυνάμεις θέλησαν να ερευνήσουν ένα τουρκικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και «αυτό δεν επιτράπηκε».. «Ωστόσο αναμένουμε από τους συμμάχους να δείξουν την ίδια κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στο τουρκικό ναυτικό και στην παρουσία του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αντιπαράθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας εξαιτίας του ρόλου τους στην εμφύλια σύρραξη της Λιβύης.

Μόλις χθες η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι η υποστήριξή της προς τον Χάφταρ έχει επιδεινώσει τον εμφύλιο στην αφρικανική χώρα. Είχε προηγηθεί κριτική από το Παρίσι το οποίο ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει τον ολοένα και πιο επιθετικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.

Χθες, άλλωστε, έγινε γνωστό, από λιβυκές πηγές, ότι υπάρχει προσέγγιση μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας ώστε οι δυνάμεις του Σαράτζ να μην καταλάβουν την στρατηγικής σημασίας πόλη της Σίρτης.

Αιφνιδίως στην Τρίπολη ο Τσαβούσογλου

Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε γνωστό πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λιβύης συνοδευόμενος από μεγάλη αποστολή.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και τουρκικά μέσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν ήταν ανάμεσα στα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε την Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή εξαιτίας… αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Πηγή: efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…