ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÇ ÔÇÓ ÉÓÔÏÑÉÊÇÓ ÃÅÖÕÑÁÓ ÔÏÕ ÊÅÑÉÔÇ ÓÔÏÍ ÁËÉÊÉÁÍÏ ×ÁÍÉÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÊÁÊÏÊÁÉÑÉÁ
  • Η κακοκαιρία χτυπά την Κρήτη προκαλώντας πολλές καταστροφές στα Χανιά
  • Ένας 61χρονος αγνοείται, καθώς παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά χειμάρρου
  • Εκκενώνεται οικισμός λόγω πλημμυρών
  • Έχουν καταρρεύσει πολλές γέφυρες κόβοντας στα δύο τον νομό

Από τη μανία της Ωκεανίδας πλήττεται η Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου ένας 61χρονος αγνοείται, καθώς παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, ενώ οι καταστροφές είναι τεράστιες. Πολλές γέφυρες έχουν καταρρεύσει, ενώ τεράστια προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο.

Αγνοείται 61χρονος που παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Στιγμές αγωνίας στον Εμπρόσνερο Χανίων για έναν 61χρονο, ο οποίος παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα νερά του χειμάρρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, παρασύρθηκε από χείμαρρο και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Εντοπίστηκε, λίγο μετά τις 14:00, το αγροτικό όχημα στο οποίο επέβαινε ο 61χρονος. Το όχημα βρέθηκε σε σημείο του ποταμού Βατουδιάρη.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συντονισμένες προσπάθειες των αρχών, αλλά και εθελοντών, για τον εντοπισμό του 61χρονου.

Ο διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε, «μόλις ειδοποιηθήκαμε για την απώλεια του κτηνοτρόφου κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία μας με 50 πυροσβέστες και δύτες της Γ’ ΕΜΑΚ. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Δεν έχει σταματήσει να βρέχει εδώ και πέντε ημέρες. Εντοπίσαμε το όχημα του αγρότη αλλά δυστυχώς όχι τον ίδιο.Δυσκολεύονται -πολύ οι δύτες της ΕΜΑΚ. Τα νερά είναι πολύ φουσκωμένα. Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλο το σκοτάδι και τις δυσκολίες του καιρού οι πυροσβέστες και οι δύτες συνεχίζουν να επιχειρούν στο ποτάμι μέχρι τις εκβολές της θάλασσας» είπε και συμπλήρωσε:

«Έχουμε επιχειρήσει και καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε πολλά άτομα.Στη θέση Ορθούνι έξω από τα Χανιά έχουν πέσει πρανή και δυσκολεύουν 9 άτομα να κινηθούν και μπροστά και πίσω. Κάνει επιχείρηση η Γ’ ΕΜΑΚ με ορειβάτες να προσεγγίσει τους εγκλωβισμένους και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Εκκενώνεται ο Πλατανιάς Ρεθύμνου

Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου έχει δοθεί από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας.

Λόγω των σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι αρχές απομακρύνουν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν.

Ο ποταμός αυτός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.

Η «Ωκεανίδα» έριξε και γέφυρα στα Χανιά

Κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά. Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών.

Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης. Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο.

Αποκλεισμένος ο μισός νομός Χανίων – Κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά

Ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας κατέρρευσε, μετά την ιστορική γέφυρα του ποταμού του Κερίτη, και αυτή του Πλατανιά, στην παλαιά Εθνική Οδό. Να σημειωθεί ότι έχει κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

Πολλές γέφυρες με προβλήματα στα Χανιά

Για κατάσταση απόλυτης καταστροφής έκανε λόγο ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης. Όπως τόνισε έξι γέφυρες στην περιοχή έχουν καταρρεύσει ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. 

Τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Εικόνες καταστροφής και στην Παναγιά την Καμαριανή 

Μετ’ εμποδίων η άφιξη Σπίρτζη στα Χανιά

Η κακοκαιρία ήταν η αιτία για να μην καταφέρει να προσγειωθεί ούτε το Super Puma με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στα Χανιά

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης μετέβη στην Κρήτη, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, έπειτα από τις καταστροφές που προκάλεσε στα Χανιά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Ωστόσο, το Super Puma δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στα Χανιά, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Έτσι, αποφασίστηκε το ελικόπτερο να πάει στο Ηράκλειο και από εκεί ο υπουργός θα μεταβεί οδικώς στα Χανιά.

«Ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί», ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας για τις καταστροφές στα Χανιά.

Πηγή:altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Θρίλερ με την έδρα της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δ. Πύλης;;;

Σε θρίλερ τελικά εξελίσσεται η κατανομή των εδρών στον Δ. Πύλης, αφού η καταμέτρηση των ψή…