politexneio_0

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επιχείρησαν να αμαυρώσουν χθες ομάδες νεαρών, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 17η Νοέμβρη προχώρησαν σε επεισόδια γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα στα Εξάρχεια.

Ορισμένοι άναψαν φωτιές, έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα προς τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χρήση χημικών. Για πρώτη φορά επιστρατεύτηκε υδροφόρα αύρα της ΕΛ.ΑΣ. με την ονομασία «Αίαντας», ο χειριστής της οποίας προχώρησε σε ρίψεις νερού προς την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου.

Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις συνολικά 19 ατόμων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για 14 άνδρες ηλικίας 17-38 ετών, δύο ανήλικους 13 και 17 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

Ένταση υπήρξε χθες κι έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου τραυματίστηκαν δύο άτομα, ένα εκ των οποίων μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό». Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν προς τους άνδρες των ΜΑΤ, όμως υπάρχουν καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως σημειώθηκε αναίτια επίθεση διμοιρίας στην περιφρούρηση της αναρχικής ομοσπονδίας, όταν τα μέλη της ετοιμάζονταν να μπουν στο μετρό μετά το τέλος της πορείας.

Νωρίτερα περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά και ειρηνικό κλίμα. Φοιτητές, αντιστασιακοί, μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουαστικού χώρου τίμησαν την επέτειο της εξέγερσης και τα θύματά της.

Επεισόδια έγιναν επίσης μετά τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Στη συμπρωτεύουσα επικράτησε ένταση για περίπου δύο ώρες έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με την αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση να απαντάει με χημικά και προσαγωγές.

Στην Πάτρα ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν στις προσαγωγές πέντε ατόμων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πατρών και σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …