fotia-metanastes-moria-11-9-20

(Φωτο: INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Μόρια της Λέσβου μετά την φωτιά που ξέσπασε και κατέστρεψε ολοκληρωτικά Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμούνται συνωστισμένοι στον δρόμο, σε χωράφια, ακόμα και σε νεκροταφεία.

Χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε η τρίτη κατά σειρά φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις της δομής που δεν είχαν υποστεί υλικές ζημιές. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το σενάριο του εμπρησμού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μετανάστες και κάτοικοι θέλουν να κλείσει το ΚΥΤ

Κάτοικοι, αλλά και οι διαμένοντες της δομής δεν επιθυμούν την επαναλειτουργία του καταυλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες κάτοικοι της Μόριας έστησαν μπλόκο στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ προκειμένου να εμποδίσουν να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης για να φιλοξενηθούν εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές και άλλες πρόχειρες δομές.

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα είναι σκληρές και προκαλούν θλίψη. Ατομα κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά βρίσκονται στο δρόμο για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στο δρόμο μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους. Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει το «Blue Star Chios», το οποίο φιλοξενεί 1.000 πρόσφυγες, ενώ αναμένονται και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού

Εικόνες: Ολοκληρωτική η καταστροφή στη Μόρια

Στη Μόρια έφτασε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης της Επιτροπής προς την Ελλάδας. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλώντας για αδυναμία συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Περιφέρειας. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ (iefimerida.gr)

 

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…