newpost

Ο χειμώνας προβλέπεται «θερμός», με το ελληνικό επιτελείο να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Με μια νέα navtex στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα και το ελληνικό επιτελείο, η Άγκυρα θα δεσμεύσει την περιοχή η οποία έχει απομείνει ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου προκειμένου το σεισμογραφικό Oruc Reis να ολοκληρώσει και την «κάθετη»-τρισδιάστατη, σύμφωνα με τους γείτονες- έρευνα σε μια θαλάσσια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Θα είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία παρουσία του ερευνητικού στην περιοχή πριν η Άγκυρα προχωρήσει στην επόμενη κίνησή της. Το Oruc Reis βρίσκεται συνεχώς μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 10 Αυγούστου με μια διακοπή μόνο τον Σεπτέμβριο για να συνεχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου να κινείται ακόμα και σε απόσταση αναπνοής τόσο από το Καστελόριζο όσο πλέον και από τη Ρόδο σχεδόν στα 12 ναυτικά μίλια.

Η επόμενη αναμενόμενη navtex θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν εκ νέου την «καυτή» περιοχή κοντά στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου με κάθετη φορά και με ανατολικό όριο την κυπριακή ΑΟΖ. Η έως τώρα τακτική της Άγκυρας δείχνει ότι η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού στην ευρύτερη περιοχή θα έχει ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Και το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι η επόμενη τουρκική κίνηση. Θα αποχωρήσει το ερευνητικό για συντήρηση και ανεφοδιασμό-το πιο πιθανό λόγω της μακράς περιόδου εν πλω-ή θα εκδοθεί μια νέα navtex για έρευνες σε μια καινούργια περιοχή η οποία δεν θα μπορεί πλέον να είναι αλλού παρά δυτικά του 28ου Μεσημβρινού; Ή θα προχωρήσει η Άγκυρα σε άμεση ενεργοποίηση πλωτού γεωτρύπανου και αποστολή του στην περιοχή στην οποία κινήθηκε το προηγούμενο διάστημα το Oruc Reis;

Τούρκοι αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι τους επόμενους μήνες η Τουρκία σκοπεύει να ενεργοποιήσει στην Ανατολική Μεσόγειο πλωτό γεωτρύπανο και μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει σε περιοχές που ήδη έχει ερευνήσει το Oruc Reis και στις οποίες προέκυψαν ευρήματα. Υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και εάν το Oruc Reis έχει προχωρήσει σε σοβαρή έρευνα κάτι που αμφισβητείται έντονα όπως εκτιμούν οι ειδικοί στους υδρογονάνθρακες,  τα  στοιχεία αυτά απαιτείται να εξεταστούν για μήνες μέχρι να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα και να προχωρήσει κάποιος σε δοκιμαστική γεώτρηση.

Όμως όπως έχει φανεί ειδικά το τελευταίο διάστημα το τελευταίο που φαίνεται να απασχολεί τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η τουρκική οικονομία και ο εντοπισμός υδρογονανθράκων. Αντίθεταμ η Άγκυρα φαίνεται να βιάζεται προκειμένου όσο η γεωπολιτική συγκυρία την εξυπηρετεί να προχωρήσει σε δημιουργία τετελεσμένων και να προκαλέσει ακόμα και επεισόδιο για να σύρει την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η προκλητικότατη παρουσία άλλωστε του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο και στην περίκλειστη πόλη δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος όσο βλέπει ότι οι αντιδράσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες προχωρά ακάθεκτος στο σχέδιό του. Μοναδικός ενδοιασμός του να προχωρήσει, όπως εκτιμάται, στην επόμενή κίνηση είναι μια αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Ίσως λοιπόν προσωρινά αποσύρει το Oruc Reis και περιμένει μέχρι να περάσει και αυτόν τον «σκόπελο» για να αποφύγει τυχόν κυρώσεις. Και στη συνέχεια δούμε είτε πλωτό γεωτρύπανο κοντά στο Καστελόριζο είτε το ερευνητικό δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χειμώνας προβλέπεται «θερμός», με το ελληνικό επιτελείο να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: newpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός για debate: «Επιτελους ο κ. Κουρετας αποδέχτηκε να κάνουμε έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο για το αύριο της Θεσσαλίας»

Σε δήλωση του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σχετικά με τη διεξαγωγ…