leyki

Αν και δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη λεύκη, υπάρχουν μερικές φυσικές συνταγές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης κηλίδων ή να προλάβουν την απώλεια μελάγχρωσης. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εξαιρετικές φυσικές συνταγές.

Η λεύκη είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Λόγω αυτής της ασθένειας τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μελάγχρωση του δέρματος καταστρέφονται ως παθογόνα.

Αυτό προκαλεί την εμφάνιση λευκών κηλίδων ή περιοχών στο δέρμα χωρίς μελάγχρωση. Στο σημερινό άρθρο θέλουμε να σας μιλήσουμε για μερικές σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση αυτής της δερματικής ασθένειας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκη

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, όμως οι περισσότεροι ασθενείς με γενετική προδιάθεση αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα πριν κλείσουν τα είκοσι χρόνια τους.

Η λεύκη χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών ή χλωμών σημαδιών και κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα σημάδια αυτά μπορεί να εξαπλωθούν ή να παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος. Συνήθως εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του σώματος.

Η λεύκη δεν αλλάζει την υφή του δέρματος ούτε είναι μεταδοτική. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται καθαρά από αισθητικές και ψυχολογικές επιδράσεις.

Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις η γενετική προδιάθεση για εμφάνιση λεύκηςείναι κληρονομική, αν και μπορεί να πυροδοτηθεί από παράγοντες όπως οι ορμονικές αλλαγές, το άγχος ή πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, για παράδειγμα.

Υπάρχουν δύο είδη λεύκης:

Συμμετρική

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών βλαβών και στις δύο πλευρές του σώματος σε παρόμοια σημεία. Αυτό το είδος λεύκης εμφανίζεται κυρίως:

  • Στο πρόσωπο.
  • Στα δάχτυλα.
  • Στις μασχάλες.
  • Στα γόνατα.
  • Στη λεκάνη.

Οι δερματικές βλάβες τείνουν να εμφανίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές επειδή αυτές αποτελούν «σύνορα» ανάμεσα σε δύο είδη δέρματος, όπως τα βλέφαρα, οι άκρες των χειλιών, τα αφτιά κ.λπ..

Τμηματική

Πρόκειται για μια λιγότερο συνηθισμένη μορφή που εμφανίζεται μονάχα στη μία πλευρά του σώματος. Μετά την ανάπτυξη των βλαβών, η ασθένεια εξελίσσεται για μερικούς μήνες (το πολύ έξι) και έπειτα σταθεροποιείται. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών υποτροπιάζουν ή παρουσιάζουν εξάπλωση της ασθένειας μετά από αυτή τη χρονική περίοδο.

Σπιτικές συνταγές για να αντιμετωπίσετε τη λεύκη

Αν και δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη λεύκη, υπάρχουν μερικές φυσικές συνταγές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των κηλίδων ή να προλάβουν την απώλεια μελάγχρωσης.

Μερικές από τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι οι εξής:

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και C και είναι γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες για το δέρμα (και αυτός είναι ο λόγος που το βρίσκουμε σε τόσα πολλά προϊόντα ομορφιάς του εμπορίου).

Συμβάλλει στη λεύκανση της επιδερμίδας, μειώνει τις ρυτίδες, καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα και εξισορροπεί το λιπαρό δέρμα. Συνιστάται επίσης σε όσους πάσχουν από ψωρίαση και λεύκη.

Βασιλικός

Ο βασιλικός αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο αντιμετώπισης της λεύκης επειδή εξαλείφει σταδιακά τις δερματικές κηλίδες. Τα φύλλα του φυτού διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης και συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση της φυσικής μελάγχρωσης του δέρματος.

Για να μεγιστοποιήσετε τη δράση του βασιλικού, μια καλή ιδέα είναι να τον αναμείξετε με λίγο χυμό λεμονιού. Μπορεί να πρέπει να περιμένετε αρκετούς μήνες για να δείτε αποτελέσματα.

Ακτινίδιο

Χάρη στις ιδιότητές του και στη διατροφική του σύνθεση, το ακτινίδιο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της λεύκης. Για να αξιοποιήσετε τις ιδιότητές του, προσθέστε το στην καθημερινή διατροφή σας.

Μπορείτε να τρώτε ένα ακτινίδιο το πρωί, ως απογευματινό σνακ ή ως επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Επειδή είναι πολύ νόστιμο, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothie μαζί με άλλα φρούτα.

Το ακτινίδιο αυξάνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να επιτίθεται στα κύτταρα που προκαλούν μελάγχρωση.

Φράουλες

Επειδή η λεύκη οφείλεται στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού σας, όπως φράουλες.

Αυτό το μικρό και γευστικό φρούτο είναι γεμάτο βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για τις αντιικές και τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Γι’αυτό συνιστούμε να τρώτε φράουλες αρκετές φορές την εβδομάδα.

Ρεβίθια

Αυτά τα γεμάτα ενέργεια όσπρια περιέχουν πολλά αμινοξέα και βιταμίνες που θα σταματήσουν την καταστροφή των κυττάρων που ευθύνονται για τη μελάγχρωση. Αυξάνουν επίσης την παραγωγή μελανίνης.

Μπορείτε να φάτε τα ρεβίθια με διάφορους τρόπους, όπως σε χούμους, σε σούπες ή σε φαγητά της κατσαρόλας.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι κάνει καλό στο σώμα σας μέσα και έξω. Πέρα από το να βάζετε περισσότερο πιπέρι στις συνταγές σας ως καρύκευμα, συνιστούμε να το εφαρμόζετε στα σημεία του δέρματος όπου παρουσιάζεται λεύκη.

Να μια θαυμάσια συνταγή:

Υλικά

  • μια πρέζα τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (5 γραμμάρια)

Προετοιμασία

  • Βάλτε το μαύρο πιπέρι σε ένα μπολ και ρίξτε από πάνω του το ελαιόλαδο.
  • Αναμείξτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός και απλώστε τον στα σημεία όπου έχετε λευκές κηλίδες.
  • Αφήστε το μείγμα να δράσει για μιάμιση ώρα πριν ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα για έναν μήνα.

Παπάγια

Αυτό το γευστικό τροπικό φρούτο είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση κάθε είδους δερματικών παθήσεων (συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της ψωρίασης και της λεύκης).

Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες της παπάγιας, απλώς κόψτε ένα κομμάτι και τρίψτε με αυτό τις πάσχουσες περιοχές.

Επαναλαμβάνετε κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο, χωρίς να ξεπλένεστε.

Η κατανάλωση χυμού παπάγιας ή η προσθήκη παπάγιας σε smoothies θα βοηθήσουν επίσης.

Κόκκινος άργιλος

Μπορείτε να αγοράσετε κόκκινο άργιλο στα καταστήματα φυσικών προϊόντων ή ακόμα και να τον βρείτε στις κοίτες ποταμών. Ο κόκκινος άργιλος εξασφαλίζει πολύ χαλκό, που συμβάλλει στην αποκατάσταση της μελάγχρωσης των λευκών κηλίδων.

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο άργιλο (15 γραμμάρια)
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (10 γραμμάρια)

Προετοιμασία

  • Βάλτε τον άργιλο σε ένα μπολ και αναμείξτε τον με το τριμμένο τζίντζερ.
  • Εφαρμόζετε το μείγμα στην πάσχουσα περιοχή τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.
  • Αφήνετέ το να δράσει για δύο ώρες πριν ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.
  • Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε μέρα για έναν μήνα.

Μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτές τις εξαιρετικές σπιτικές συνταγές!

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…