tsipras-kammenos

Με το Σκοπιανό να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας και ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, οι πρώτες διαρροές επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο πως το μείζον εθνικό θέμα αναμένεται να προκαλέσει ζυμώσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και σοβαρές αναταράξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως μετά και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου που τόνισε πως δεν θα συμφωνήσει σε ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία», ήδη το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις απαραίτητες… συνεννοήσεις με τον Πάνο Καμμένο το προσεχές διάστημα. Ήδη για αυτό προϊδέασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε σημερινή του συνέντευξη, προαναγγέλλοντας την ενεργοποίηση των σχετικών κυβερνητικών οργάνων, πιθανότατα του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού χαρακτηρίζονται «θεμιτές» με αμφότερες τις πλευρές ωστόσο να διαμηνύουν ξεκάθαρα δύο πράγματα: Αφενός ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα δεδηλωμένης και αφετέρου ότι τα μείζονα εθνικά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μέσα από το μικροκομματικό πρίσμα και οφείλουν να επιδιώκονται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όσο για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και λένε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη βέλτιστη οδό για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Χαρακτηριστικό του ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αναφορά σε ονομασία της γείτονος, είναι το γεγονός ότι ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσω του Μάθιου Νίμιτς έληξε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να κατατεθεί πρόταση.

Και παρόλα αυτά η ΝΔ επιμένει να ζητά με ποια θέση προσέρχεται η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει εικόνα διάσπασης της κυβερνητικής συνοχής επιστρατεύοντας ένα μείζον εθνικό θέμα.

Ότι καμία πλευρά δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά της φάνηκε και από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι’ αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση», σημείωσε.

Σιγοβράζει η ΝΔ για να προκαλέσει… εκλογές

Με το θέμα να απασχολεί προφανώς το κυβερνητικό στρατόπεδο, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την αμηχανία της ΝΔ, στην οποία είναι γνωστό πως εμφυλοχωρούν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για το Σκοπιανό και τις οποίες επιχειρεί να επισκιάσει μέσα από τη δημιουργία μίας εικόνας κυβερνητικής κρίσης για το θέμα.

Για αυτό το λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου διαρκώς επενδύει στις αντίθετες θέσεις που συγκρούονται στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μην αποκαλύπτει ακόμα τα διαπραγματευτικά της «χαρτιά» σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που απλά επιχειρεί να στρέψει αλλού τη δημόσια συζήτηση από το εσωτερικό της.

Χαρακτηριστικό είναι πως αντί σχολιασμού στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη που μεσούσης της διαπραγμάτευσης ζητά να ανοιχτούν δημόσια τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε:

«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει, και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για να πετάξει το «μπαλάκι» στη ΝΔ: «Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με πρόσχημα το Σκοπιανό, τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει πάρει καμία θέση για το θέμα.

Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να αποκαλύψει δημοσίως τις εθνικές θέσεις διαπραγμάτευσης την ώρα που η ίδια δεν αποκαλύπτει ποια θέση προτάσσει για το ονοματολογικό.

Ως εκ τούτου η ΝΔ επιμένει να μην μπαίνει στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ονομασία, αλλά εστιάζει στην κυβερνητική διαφωνία, θέτοντας θέμα απώλειας της δεδηλωμένης και επιβεβαιώνοντας πως επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ένα μείζον εθνικό ζήτημα για να προκαλέσει εκλογές!

Προς επίρρωση τούτου, η κυνική ομολογία της Ντόρας Μπακογιάννη στο real fm πως ακόμα και εάν η κυβέρνηση προσέλθει με μία λύση που βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ αλλά δεν συμφωνεί η Πάνος Καμμένος, θα καταψηφίσει τη λύση για το εθνικό θέμα για να πέσει η κυβέρνηση!

Την ίδια ώρα από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς θα πράξουν όταν έρθει η ώρα της… κρίσης, δηλαδή η ψηφοφορία στη Βουλή. Προς ώρας επιμένουν να απαιτούν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να λειτουργήσει με ενιαία φωνή.

Το μείζον θέμα πάντως, το οποίο δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να περνά κάτω από τα ραντάρ του δημοσίου διαλόγου είναι αν όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, οι βορειοελλαδίτες, υπό την πίεση και των τοπικών κοινωνιών, δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει τη χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη να παραμείνει σιωπηλός επ’ αόριστον…

tribune.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…