fternes

Οι σκασμένες φτέρνες θεωρούνται ένα από τα πιο συνηθισμένα αισθητικά πρόβλημα των ποδιών και οφείλονται σε διάφορους λόγους.

Η συνεχής έκθεση της φτέρνας στα ανοιχτά παπούτσια, η πολύωρη ορθοστασία, το περπάτημα με γυμνά πέλματα κλπ. αφυδατώνουν το δέρμα με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του, να γίνεται ξηρό και να αποκτά ρωγμές. Ουσιαστικά, οι σκασμένες φτέρνες είναι μια ακραία μορφή ξηρής επιδερμίδας, η οποία, αν και δεν χρήζει ιατρικής θεραπείας, μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη.

Κύριες αιτίες που προκαλούν σκασμένες φτέρνες

Όταν παραμελούμε συνεχώς τη φροντίδα των ποδιών έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη στρώσεων σκληρής και τραχιάς επιδερμίδας στην περιοχή του πέλματος και συγκεκριμένα στις φτέρνες. Αυτή η ακραία μορφή ξηρής επιδερμίδας, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα:

Αφυδάτωση

Είναι γνωστό ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή, ελλιπής σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αφυδατώσει την επιδερμίδα. Αυτό έχει αντίκτυπο και στο δέρμα του πέλματος, όπου ξεραίνεται σταδιακά και σκληραίνει. Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση ενδέχεται να προκαλείται από την άμεση έκθεση της πατούσας σε γυμνές επιφάνειες. Με άλλα λόγια, όταν περπατάμε ξυπόλητοι, το δέρμα ταλαιπωρείται περισσότερο, αφυδατώνεται και σιγά σιγά παύει να είναι απαλό και ελαστικό. Ως επακόλουθο, εμφανίζονται οι σκασμένες φτέρνες, οι οποίες εκτός από αντιαισθητικές μπορούν να γίνουν και αρκετά επώδυνες.

Παπούτσια

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η επιλογή σωστού παπουτσιού. Τα ανοιχτά υποδήματα, όπως οι σαγιονάρες, τα πέδιλα, τα σανδάλια και οι εσπαντρίγιες, αφήνουν τη φτέρνα διαρκώς εκτεθειμένη, με αποτέλεσμα να καταπονείται περισσότερο. Παράλληλα, η παρατεταμένη ορθοστασία χωρίς τη χρήση ανατομικών παπουτσιών, οδηγεί στην συσσώρευση στρωμάτων δέρματος και αυτό δημιουργεί σκασμένες φτέρνες.

Περιττά κιλά

Σίγουρα, η ορθοστασία και το έντονο περπάτημα επιβαρύνουν τα πόδια και μπορεί να προκαλέσουν σκασμένες φτέρνες. Ωστόσο,το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν πρόκειται για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ή όταν πρόκειται για γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η αύξηση σωματικού βάρους εντείνει την πίεση του λιπώδους στρώματος της φτέρνας, με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται πιο τραχιά και να σκάει.

Γήρανση

Τα προβλήματα της επιδερμίδας και η ελαστικότητα, έχουν άμεση σχέση με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η σφριγηλότητα και η φρεσκάδα μειώνεται,  γεγονός που επηρεάζει και τα πέλματα μας.

Κληρονομικότητα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την υγεία του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σχετίζεται ακόμα και με το DNA και την κληρονομικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να λειτουργούμε προληπτικά και να περιποιούμαστε τα πόδια, ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα που ίσως εμφανιστούν.

Προβλήματα υγείας

Συχνά, οι σκασμένες φτέρνες μπορεί να προκληθούν εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας ή άλλης διαταραχής. Τέτοια, μπορεί να είναι οι μύκητες των ποδιών, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα εκζέματα, η ψωρίαση κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα παύει να είναι απλά αισθητικό και γίνεται πιο σύνθετο. Πριν οποιαδήποτε θεραπεία, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Αντιμετωπίστε τις σκασμένες φτέρνες φυσικά

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο ή μετά από πολύωρο περπάτημα, σίγουρα θα έχετε αντικρίσει ταλαιπωρημένες και σκασμένες τις φτέρνες σας. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να τις περιποιηθείτε σε βάθος. Η τακτική περιποίηση με φυσικούς τρόπους μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά την συσσώρευση σκληρού δέρματος και να αποτρέψει τη δημιουργία κάλων στην περιοχή του πέλματος. Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε μια για πάντα, ακολουθείστε 3 απλά βήματα:

Ποδόλουτρο

Το πρώτο και πιο βασικό βήμα για να απομακρύνετε το σκληρό δέρμα από τις φτέρνες είναι να κάνετε απλό ποδόλουτρο. Σε μια λεκάνη προσθέστε χλιαρό νερό, μια κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε έως ότου διαλυθεί. Βυθίστε τα πόδια μέχρι τους αστραγάλους και αφήστε να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Το χλιαρό νερό θα ανακουφίσει από την κούραση και θα μας προστατέψει από φλεγμονές. Ταυτόχρονα, η μαγειρική σόδα θα μαλακώσει το δέρμα, ώστε να το απομακρύνετε εύκολα με ράσπα ή ελαφρόπετρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλατα Epsom, που διαθέτουν αποτοξινωτικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Απολέπιση

Ο πιο φυσικός τρόπος να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι η απολέπιση. Με απλές σπιτικές συνταγές πίλινκ μπορείτε να καθαρίσετε σε βάθος το δέρμα του πέλματος. Ενδεικτικά, μπορείτε να αναμείξετε ένα μέρος ελαιόλαδου και ένα μέρος καστανής ζάχαρης. Με το μείγμα κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή για περίπου 10 λεπτά, εστιάζοντας στις φτέρνες. Στη συνέχεια, ξεπλένετε με άφθονο νερό και σκουπίζετε καλά. Οι κόκκοι της ζάχαρης θα διώξουν τα νεκρά κύτταρα, ενώ το ελαιόλαδο θα συμβάλει στην θρέψη και την ενυδάτωση.

Ενυδάτωση

Για να απαλλαγείτε οριστικά από τις σκασμένες φτέρνες, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε την περιποίηση των ποδιών σας με μια καλή ενυδάτωση. Μετά το ποδόλουτρο και την απολέπιση, εφαρμόστε κεραλοιφή τοπικά στην προβληματική περιοχή του πέλματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας. Στη συνέχεια, τυλίξτε ελαφρά τα πόδια με διάφανη μεμβράνη και φορέστε τις κάλτσες όλο το βράδυ. Το πρωί ξεπλύνετε καλά και εφαρμόστε μια απλή κρέμα ενυδάτωσης. Οι φτέρνες σας θα έχουν γίνει και πάλι απαλές και μεταξένιες.

Προσοχή! Μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε το σκληρό δέρμα με ξυράφι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Υπάρχει κίνδυνος να προχωρήσετε βαθύτερα στο δέρμα και να τραυματιστείτε, γεγονός που εκτός από πόνο, μπορεί να προκαλέσει και μόλυνση.

Φυσικές συνταγές

Πράγματι, οι σκασμένες φτέρνες θεωρούνται ένα πρόβλημα τόσο δερματολογικής, όσο και αισθητικής φύσεως. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα αυτή την κατάσταση με σωστή περιποίηση και τις κατάλληλες κρέμες. Εκτός από τα εξειδικευμένα σκευάσματα, που θα βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα με είδη ομορφιάς, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τις δικές σας φυσικές θεραπείες χρησιμοποιώντας αγνά υλικά.

Κρέμα με μπανάνα και αβοκάντο

Η πολτοποιημένη μπανάνα αποτελεί μια φυσική κρέμα ενυδάτωσης. Η βιταμίνη Α που περιέχει, επαναφέρει την χαμένη υγρασία και επανορθώνει το θαμπό και σκασμένο δέρμα. Επιπλέον, το αβοκάντο διαθέτει ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες, εισχωρώντας βαθιά μέσα στο δέρμα. Ο συνδυασμός τους ενυδατώνει και μαλακώνει την επιδερμίδα, επουλώνοντας τις σκασμένες φτέρνες,

Συστατικά

  • 1 μπανάνα
  • 1 μικρό αβοκάντο

Παρασκευή

Πολτοποιείστε τα φρούτα για να φτιάξετε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, το απλώνετε στις φτέρνες και αφήνεται να δράσει για 40 λεπτά. Τέλος, ξεπλένετε με νερό και σκουπίζετε καλά την περιοχή.

Κρέμα με παπάγια

Η κρέμα από παπάγια αποτελεί την ιδανική θεραπεία όχι μόνο για τις σκασμένες φτέρνες αλλά και για καθαρισμό της επιδερμίδας. Τα θρεπτικά συστατικά της συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ιστών, ενώ οι σπόροι του φρούτου λειτουργούν ως φυσικό πίλινγκ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πολτοποιήσετε παπάγια στο μπλέντερ και να εφαρμόσετε στην ξηρή περιοχή του πέλματος. Αφήστε να δράσει 40 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με νερό.

Θεραπεία με λεμόνι, γλυκερίνη και ροδόνερο

Η θεραπεία με λεμόνι, γλυκερίνη και ροδόνερο, είναι ιδανική για να φροντίσετε τις σκασμένες φτέρνες σε βάθος. Η γλυκερίνη είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για την επαναφορά της χαμένης υγρασίας και ελαστικότητας του δέρματος. Παράλληλα, τα ισχυρά οξέα του λεμονιού, μας απαλλάσσουν από τα νεκρά κύτταρα και μαλακώνουν το δέρμα. Το ροδόνερο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διατηρεί το δέρμα λείο και το συσφίγγει. Η συγκεκριμένη θεραπεία απευθύνεται σε περιπτώσεις με έντονο πρόβλημα.

Συστατικά

  • Χλιαρό νερό
  • Αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ροδόνερο
  • ¼ φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι γλυκερίνη

Παρασκευή

Σε μια λεκάνη προσθέτετε χλιαρό νερό,το  αλάτι, την γλυκερίνη και ανακατεύετε έως ότου διαλυθούν. Βυθίζετε τα πόδια στο μείγμα για 15 λεπτά και στη συνέχεια με μια ελαφρόπετρα ή μια ράσπα απομακρύνετε το ξηρό δέρμα. Στη συνέχεια, σε ένα μικρό μπολ φτιάχνετε το ίδιο μείγμα αλλά αντί για νερό, προσθέτετε ροδόνερο και φτιάχνετε μια πάστα, την οποία εφαρμόζετε στα σκληρά σημεία που έχουν απομείνει. Τυλίγετε ελαφρά τα πόδια με μεμβράνη, βάζετε τις κάλτσες και αφήνετε τη θεραπεία να δράση όλη νύχτα. Ξεπλύνετε το επόμενο πρωί. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για τις επόμενες 5  ημέρες, μέχρι οι φτέρνες να επουλωθούν τελείως.

Πίλινγκ απολέπισης με βρώμη και λάδι jojoba

Το φυσικό πίλινγκ με βρώμη και λάδι jojoba, είναι αυτό που χρειάζεται η ξηρή επιδερμίδα. Τα συγκεκριμένα συστατικά είναι ιδανικά για σκασμένες φτέρνες, καθώς αναζωογονούν το δέρμα και επαναφέρουν την χαμένη ελαστικότητα.

Συστατικά

  • ½ φλιτζάνι πίτουρο ή νιφάδες βρώμης
  • ¾ φλιτζάνι λάδι jojoba

Παρασκευή

Τοποθετούμε τα συστατικά σε μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, απλώνουμε το μείγμα τοπικά στην περιοχή, κάνουμε απαλό μασάζ και αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να δράσει. Τέλος, ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε.

Συμβουλές πρόληψης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να λειτουργήσετε προληπτικά. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε μερικές απλές καθημερινές συμβουλές, οι οποίες θα εμποδίσουν την εκδήλωση του προβλήματος.

Πιο αναλυτικά:

Συχνή περιποίηση στα πόδια

Οι περισσότεροι αμελούμε τη φροντίδα των ποδιών, αφήνοντας το δέρμα να ξεραίνεται και να  συσσωρεύεται στις φτέρνες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τρίβουμε την περιοχή, μετά το μπάνιο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιώντας μία ελαφρόπετρα ή ράσπα. Αυτή η διαδικασία θα αφαιρέσει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα και θα αποτρέψει την σκλήρυνση στο πέλμα, με αποτέλεσμα οι φτέρνες να παραμείνουν μαλακές.

Χρησιμοποιείστε ενυδατική κρέμα

Η εντατική περιποίηση των ποδιών είναι συνώνυμο της ενυδάτωσης. Οι φτέρνες έχουν ανάγκη να ενυδατώνονται σε βάθος, καθώς «σηκώνουν» όλο το βάρος και την ένταση της καθημερινότητας. Μην παραλείπετε, λοιπόν, μετά το βραδινό ντους να εφαρμόζετε τοπικά λίγη ενυδατική κρέμα, ώστε να προλάβει την διαδικασία της σκλήρυνσης του δέρματος.

Ενυδατώστε από μέσα προς τα έξω

Η σωστή ενυδάτωση δεν έχει να κάνει μόνο με την εφαρμογή κατάλληλων σκευασμάτων, αλλά επιτυγχάνεται με καλή διατροφή και κατανάλωση νερού και υγρών. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και ψευδάργυρο, είναι αυτό που χρειζόμαστε για να τονώσουμε πλήρως τον οργανισμό. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να αμελούμε να καταναλώνουμε πολλά υγρά και να πίνουμε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό ημερησίως.

votanonkipos.gr, eirinika.gr, meygeia.gr, mama365.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…