Voridis-e1584172073214

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με απόφαση που υπέγραψε βάζει τάξη στη διαδικασία εγγραφής ποικιλιών μεγάλου αριθμού φυτικών ειδών στον εθνικό κατάλογο, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την καλλιέργειά τους από τους παραγωγούς της χώρας μας.

Με την απόφαση αυτή ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και διαγραφής ποικιλιών (νέων και τοπικών ή παραδοσιακών) στον εθνικό κατάλογο για είδη όπως το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το ιπποφαές, η αννόνα, ο λωτός, το μάνγκο, η μουσμουλιά, η μακαντάμια, η μπανάνα, η φραγκοσυκιά, η χαρουπιά και το μαστιχόδενδρο ή σχίνος.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή των ποικιλιών των ειδών αυτών στον εθνικό κατάλογο δεν ρυθμίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία και με την απόφαση του Υπουργού επέρχονται ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, βάζοντας σε τάξη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καθώς τα περισσότερα από τα είδη αυτά παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της πατρίδας μας.

Με την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο της Ελλάδας θα υπάρχει και η ταυτότητα της κάθε εγγεγραμμένης ποικιλίας, στοιχείο σημαντικό για την φύτευση και καλλιέργεια φυτών εγνωσμένης ταυτότητας και κατ’ επέκταση την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση δίδεται η δυνατότητα στα φυτώρια να παράγουν φυτά με ταυτότητα (πιστοποιημένο υλικό), προκειμένου οι παραγωγοί να αξιοποιούν την ποικιλιακή ταυτότητα και να αποφεύγεται η εισαγωγή των φυτών αυτών από το εξωτερικό.

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…