seism_1
Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3-3-2021 στις παραπάνω περιοχές.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 3 Σεπτεμβρίου 2021.
Σύσσωμος ο Δήμος Φαρκαδόνας με όλες τις υπηρεσίες του, τον Δήμαρχο Σπυρίδωνα Αγναντή, τους Αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και προέδρους των κοινοτήτων, βρίσκεται συνεχώς στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, όπου μάλιστα  οι μετασεισμικές δονήσεις είναι διαρκείς.
Πραγματοποιούνται συνεχόμενες συσκέψεις και επαφές και κατά τόπους παρουσίες, με τα συντονιστικά όργανα και τα κλιμάκια που καταγράφουν τις ζημιές σε οικίες, σχολεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια, για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις κοινότητες του Ζάρκου και του Γριζάνου, στις οποίες πάρα πολλές οικίες κρίνονται ακατάλληλες, πολύ μεγάλα προβλήματα παρουσιάζουν τα δημοτικά σχολεία του Ζάρκου και του Διασέλλου, ενώ σε όλες σχεδόν τις κοινότητες, όπου γίνεται καταγραφή και έλεγχος, εντοπίζονται ζημιές σε σπίτια, σχολεία και εκκλησίες με αυξημένα από την Παρασκευή 5/3ου κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, Κτιριακών Υποδομών (ΚΤ.ΥΠ), μηχανικών του Δήμου Φαρκαδόνας και της Περιφέρειας.
Με τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας επικοινώνησε ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του και τη διάθεσή του για άμεση βοήθεια και ενέργειες σε ό,τι χρειαστεί ο Δήμος για τους πληγέντες από τον σεισμό, και αναμένεται το Σάββατο να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές και στο Δημαρχιακό μέγαρο.
Το Δημαρχείο Φαρκαδόνας επισκέφθηκε η Βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα. Είχε μια μίνι σύσκεψη με τον Δήμαρχο Σπυρίδωνα Αγναντή και τους Αντιδημάρχους Ιωάννη Γεωργολόπουλο και Ευάγγελο Κοσμά, προκειμένου να αποκτήσει μια πρώτη εικόνα από τη μέχρι στιγμής αποτίμηση των ζημιών, των προβλημάτων  και των αιτημάτων για άμεση βοήθεια των κατοίκων.
Επικοινωνία με τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας είχε και ο Βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Λιούτας.
Στο Ζάρκο ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας και οι Αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Ζώτος και Ευάγγελος Κοσμάς είχαν συναντήσεις με τη Βουλευτή της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης Ντίνο Μπάρδα, τον εκπρόσωπο του επιμελητηρίου Χρήστο Ζαραμπούκα, κατοίκους του χωριού και τους δασκάλους του σχολείου που έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό.
Στις άμεσες και επείγουσες προτεραιότητες μπήκαν τα ζητήματα της στέγασης ανθρώπων που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, της σίτισης αυτών αλλά και των γρήγορων αποζημιώσεων  στους πληγέντες κατοίκους.
Επίσης συζητήθηκε το σοβαρό ζήτημα του πώς θα ξεκινήσει η εκπαιδευτική δραστηριότητα των σχολείων του Δήμου Φαρκαδόνας σε συνεννόηση  και με τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των υπευθύνων συντονιστικών κλιμακίων που πραγματοποιούν ελέγχους στις κτηριακές υποδομές. Υπάρχουν σχολεία, όπου η διδασκαλία διά ζώσης είναι αδύνατη λόγω των ζημιών. Εξετάζονται λύσεις και θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το πώς η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει τη λειτουργία της στα σχολεία του Δήμου.
Οι έλεγχοι, οι αυτοψίες και ο συντονισμός συνεχίζονται και πλέον άπαντες εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην καθημερινότητα των κατοίκων.

 

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…