hogan_edinburgh_oecd

Καινοτομία και μεγαλύτερη σύνδεση με την έρευνα και την επιστήμη, καθώς και επέκταση του προγράμματος ενίσχυσης των γεωργικών συμβούλων-γεωπόνων, θα είναι οι δύο πυρήνες γύρω από τους οποίους θα «χτιστούν» τα επόμενα ευρωπαϊκά αγροτικά προγράμματα, μετά το 2020.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Εδιμβούργο, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, έδωσε το περίγραμμα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, εστιάζοντας κυρίως στο δεύτερο πυλώνα και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (το ΠΑΑ, όπως το λέμε στην Ελλάδα).

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Εξετάζοντας το μέλλον, είναι σαφές ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ):

  • Θα χρειαστεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες με την πολιτική έρευνας και καινοτομίας σε σχέση με την προώθηση της καινοτομίας·
  • Και πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των γεωργικών συμβουλών για να εξασφαλιστεί η μετάδοση της γνώσης στους αγρότες – οι άνθρωποι που εργάζονται στο έδαφος και στο έδαφος.

Αναζητούμε τους καλύτερους τρόπους να τοποθετήσουμε τη γνώση και την καινοτομία στην καρδιά της ΚΓΠ, βασιζόμενη στις επιτυχίες και τα εμπόδια που εντοπίστηκαν. Οι συνέργειες που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ της ΚΓΠ και του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» αποτελούν μια στέρεη βάση για την οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.»

Όσον αφορά το σύνολο της ΚΑΠ, ο κ. Χόγκαν αρκέστηκε να πει μόνο ότι «επί του παρόντος, ολοκληρώνουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού της γεωργικής και αγροτικής πολιτικής μας, η οποία θα καλύπτει τα έτη 2020 έως 2027.

Πιστεύουμε χωρίς αμφιβολία ότι μια ισχυρή πολιτική αγροτικής ανάπτυξης συμβάλλει στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών μας περιοχών και εξυπηρετεί την ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της.

Και πιστεύουμε ότι η καινοτομία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σημαντικής πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης. Πρέπει να βρούμε ευφυέστερους τρόπους για να ενδυναμώσουμε τις αγροτικές κοινότητες, δίνοντάς τους τα εργαλεία όχι μόνο για να βελτιώσουν την ευημερία των οικογενειών και των περιφερειών τους, αλλά και να προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της.»

Επεσήμανε στη συνέχεια, ότι «κατά μέσο όρο, είκοσι χρόνια διαχωρίζουν την έναρξη ενός ερευνητικού έργου και την εφαρμογή του στη γεωργία. Επομένως, πρέπει να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε σήμερα τις νέες γνώσεις που θα χρειαστούμε σε 5, 10 ή 20 χρόνια.

Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις ήδη διαθέσιμες γνώσεις. Οι αγροτικές και αγροτικές κοινότητες πρέπει να συνδεθούν καλύτερα και να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νέες μορφές συνεργασίας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντοχή τους και την ποιότητα ζωής τους.»

Το μέλλον της γεωργικής έρευνας και καινοτομίας θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες στις 2 και 3 Μαΐου 2018 στη διάσκεψη με θέμα «Καινοτομία για το μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών κοινοτήτων» που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) της Κομισιόν.

agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ε.Σ.Ε.: Μαραθώνιος Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστα…