greenthumb

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (16/10) βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις θα σημειώνονται στα βορειοδυτικά ενώ τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τη βορειοανατολική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα σημειώνονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές από το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την ΕΜΥ θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Στη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις, βαθμιαία τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από αργά το απόγευμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Από το απόγευμα πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (17/10)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές με σταδιακή βελτίωση.

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα Δωδεκάνησα, όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό και το νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι μέχρι το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.
Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την επιδείνωση

Συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων ή καταιγίδων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή: madata.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές των Δήμων Πύλης & Τρικκαίων

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…