Arxiki

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ. του δημ. Καταστήματος Πύλης, σήμερα το μεσημέρι στη 1:00, παρουσιάσθηκε το α’ στάδιο της μελέτης, για την ευρύτερη περιοχή της Μεσοχώρας και στα πλαίσια  υλοποίησης αυτής με τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο ευρύτερης περιοχής Μεσοχώρας με την αξιοποίηση Ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας».

Η παρουσίαση έγινε αναλυτικά από την μελετητική ομάδα της εταιρείας ΟΜΙΚΡΟΝ ΑΕ, που αναλαμβάνει αναπτυξιακές και χωροταξικές μελέτες, αποτελούμενη από τους κ.κ. Αντ. Ιακωβίδη, Μιχ. Καταρτζή, Βασ. Μπεγλέρο & Αγγελική Καλιγοσφύρη, παρουσία του Δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα, του συνόλου των δημ. συμβούλων του Δ.Σ. Δ. Πύλης, φορέων της Πύλης & του Νομού, αλλά & πολλών πολιτών και κατοίκων της Μεσοχώρας.

Σκοπός της σημερινής συνάντησης, κατά την οποία δεν προβλέπετο η διαδικασία της διαβούλευσης, ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων, έτσι  ώστε να προκύψει το σενάριο που θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει η μελέτη στο Β΄ και τελικό στάδιο της.

Η συγκεκριμένη αναπτυξιακή μελέτη έχει ως βάση και λαβαίνει υπόψιν της προηγούμενη ΑΕΠΟ(Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του κ. Φάμελλου, που προέβλεπε αποδέσμευση του ΥΗΕ από την εκτροπή του Αχελώου, δίνοντας έτσι και ουσιαστικά εντολή να προχωρήσει και ολοκληρωθεί το ΣΧΟΟΑΠ περιοχής Μεσοχώρας με χρηματοδότηση από τον Δ. Πύλης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, το οποίο και θα εκκινήσει τα υπόλοιπα στάδια περαίωσης του έργου.

Κατόπιν αυτών η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, ώστε ό,τι γίνει γύρωθεν της παραλίμνιας περιοχής & το φράγμα, να μην γίνει άναρχα, ενώ κατά το στάδιο της πολεοδομικής μελέτης, αυτήν θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν για την ολοκλήρωση συνολικά του έργου.

Αυτή λοιπόν η μελέτη στο πρώτο της στάδιο προβλέπει την προσέγγιση και την αναγνώριση περιοχής, την προοπτική του να γίνει η λίμνη της Μεσοχώρας, με συγκέντρωση και αξιολόγηση υφιστάμενων στοιχείων και έργων, τις δυνατότητες ανάπτυξης στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και τις προοπτικές – σενάρια συνολικής ανάπτυξης της περιοχής, με παράλληλες προτάσεις οργάνωσης χρήσης γης και τεχνικών έργων, αναδεικνύοντας ως μοντέλο ανάπτυξης την τουριστική ανάπτυξη ή έχοντας αυτήν ως βασικό του άξονα ανάπτυξης, γύρω από την παραλίμνια ζώνη και τους υπόλοιπους παραγωγικούς παράγοντες να λειτουργούν επικουρικά μιας τέτοιας ανάπτυξης, ενώ στην δεύτερη φάση της θα ληφθούν υπόψιν τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης, κάνοντας ακόμα πιο αναλυτική την προσέγγιση των παραπάνω.

Με το πέρας της παρουσίασης υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις, γνώμες & προτάσεις επί της μελέτης από πλευράς των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων φορέων, αλλά & πολιτών.

Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις κατοίκων της Μεσοχώρας που για άλλη μια φορά τόνισαν την αντίθεσή τους συνολικά με την λειτουργία του έργου, που κατά την γνώμη τους δεν μπορεί να επιφέρει καμία οικονομική ανάπτυξη, ενώ ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στατικότητας στον μετεγκατασταθέν οικισμό, καθώς επίσης κατολισθητικά και σεισμικά φαινόμενα στην περιοχή.

Επί των αντιρρήσεων αυτών ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, διαβεβαίωσε για ακόμη φορά τους κατοίκους, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαι υπέρ του φράγματος, όμως και υπέρ των κατοίκων».

Και αυτό είναι που θα τονίσει ιδιαίτερα κατά την αυριανή σύσκεψη που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών, κάνοντας γνωστή την θέληση της δημ. Αρχής πρωτίστως για την ωφέλεια των κατοίκων τόσο για το θέμα των αποζημιώσεων, όσο και για το θέμα της ασφάλειας που θα προκύψει βήμα – βήμα από τις απαραίτητες υποδομές, που θα πλαισιώσουν το όλο έργο.

IMG_2367

IMG_2368

IMG_2369

IMG_2370

IMG_2371

IMG_2372

IMG_20200115_133607

IMG_20200115_134635

IMG_20200115_135242

IMG_20200115_135617

IMG_20200115_140838

IMG_20200115_142839

IMG_20200115_142922

IMG_20200115_150302

IMG_20200115_150511

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…