2o EPAL (2)

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “Fablab SchoolNet”

Συνάντηση Κατάρτισης Προσωπικού στο Galati της Ρουμανίας

Το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων συμμετείχε σε επιμορφωτική συνάντηση στην πόλη Galati της Ρουμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο FabLab SchoolNet: STEAM education and learning by Robotics, 3D and Mobile technologies». Η συνάντηση κατάρτισης του προσωπικού  διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati (UDJG) και διήρκεσε από 25 μέχρι 29 Μαρτίου 2019.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους παρακάτω έξι οργανισμούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα:

  • Siauliu Didzdvario gimnazija (Λιθουανία)
  • UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS DIN GALATI (Ρουμανία)
  • CNR – CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE (Ιταλία)
  • FabLab Palermo APS (Ιταλία)
  • Varnenska morska gimnazia «Sv. Nikolai Chudotvorec» (Βουλγαρία)
  • 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Τρικάλων (Ελλάδα)

Αρχικά, οι πρυτανικές αρχές υποδέχθηκαν τους εταίρους του προγράμματος στο κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου και πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τους στόχους, την πορεία υλοποίησης, την αξία και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του έργου. Ακολούθησαν συναντήσεις με τον κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής και τις διοικήσεις των τμημάτων καθώς και ξενάγηση στους εργαστηριακούς χώρους διδασκαλίας και έρευνας των τμημάτων Αυτοματισμού, Υπολογιστών, Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για τις δραστηριότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος, για την εκπαιδευτική προσέγγιση STEAM, για τη μέθοδο μάθησης Learning by doing και την εκπαιδευτική ρομποτική. Οι επιμορφωτικές δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφορούσαν την αξιοποίηση της ρομποτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα συστήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Mindstorms EV3 και MakeBlock mBot Ranger, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές των σχολείων κατά την υλοποίηση του προγράμματος. Αναλύθηκαν θέματα σχετικά με την κατασκευή των ρομποτικών συστημάτων, τον προγραμματισμό, τις μεθόδους διδασκαλίας και το εκπαιδευτικό υλικό και έγινε ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στα εργαστήρια ρομποτικής του σχολείου Liceul Tehnologic Costache Conachi, Pechea. Η υποδοχή από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική. Οι μαθητές παρουσίασαν τις καινοτόμες δημιουργίες τους και τις ρομποτικές κατασκευές τους, τις εμπειρίες τους από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Στη συνέχεια, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρουσίασαν τοπικούς χορούς και στοιχεία από τον πολιτισμό της χώρας τους.

Η κατάρτιση του προσωπικού θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των εταίρων που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Ιταλίας και θα αφορά τις 3D τεχνολογίες και τις φορητές συσκευές.

Στη συνάντηση της Ρουμανίας, το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Νταράλας Παυσανίας, Παπαναστασίου Θεόφιλος και Αβδελίδης Ευάγγελος.

2o EPAL (1)

2o EPAL (3)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…