mistikakipou-septemvrios-ergasies-ston-kipo

Έφτασε ο Σεπτέμβρης, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, με τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Καιρός για μια νέα αρχή στον κήπο μας! Το τέλος του καλοκαιριού φέρνει ριζικές αλλαγές, καθώς ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε τα φθινοπωρινά μας λαχανικά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να τονώσουμε τα καλλωπιστικά φυτά μας που χρειάζονται κλάδεμα και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Συγκομίζουμε σταφύλια από το αμπέλι για να φτιάξουμε κρασί, καθώς και επιτραπέζια σταφύλια από τις κρεβατίνες μας. Φροντίζουμε τα λουλούδια και κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά του κήπου μας, το γκαζόν που ταλαιπωρήθηκε τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και, βέβαια, δεν ξεχνάμε να φυτέψουμε τους αγαπημένους μας φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών.

 

Φύτευση φθινοπωρινών λαχανικών

Ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση των αγαπημένων μας φθινοπωρινών λαχανικών για να απολαύσουμε σε σαλάτες και συνταγές μαγειρικής. Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, να καλλιεργήσουμε λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καθώς και μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, καρότο, παντζάρι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Αυτή την εποχή, επίσης, ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας στις νότιες περιοχές τις Ελλάδας.

Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση του φθινοπωρινού μας λαχανόκηπου μας, προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια ενσωματώνοντας κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά προκειμένου να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλάστρες για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι. Δες περισσότερες συμβουλές στο σχετικό άρθρο με τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών φυτών

Μέσα στο Σεπτέμβριο φροντίζουμε και τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, ώστε να τους δώσουμε μία τόνωση μετά την δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα, απομακρύνοντας ξερά λουλούδια, λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε το κατάλληλο λίπασμα για κάθε φυτό. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε μία πλούσια όψιμη ανθοφορία του κήπου μας μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα των καλλωπιστικών φυτών που έχουν αρκετά πυκνό ριζικό σύστημα και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν. Κατά τη μεταφύτευση, είναι σημαντικό να προσθέτουμε στα φυτά υδατοδιαλυτό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για να πετύχουμε καλύτερη ριζοβολία και ταχύτερη ανάπτυξη.

 

Φύτευση φθινοπωρινών βολβών λουλουδιών

Ξεκινάμε τον μήνα Σεπτέμβριο, την φύτευση των φθινοπωρινών βολβών όπως τουλίπες, φρέζιες, ζουμπούλια, ίριδες, νάρκισσους και αμαρυλλίδες που θα μας χαρίσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την περίοδο ποτίζουμε τους βολβούς κάθε 5 μέρες ανάλογα και με την συχνότητα των βροχών. Αν και οι φθινοπωρινοί βολβοί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, είναι σημαντικό να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα λουλούδια τους και να επαναλάβουμε άλλη μία εφαρμογή της λίπανσης μετά από 2-3 βδομάδες για να εξασφαλίσουμε μία πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

 

Συγκομιδή καρπών

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται ο τρύγος αρκετών οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιού σε αμπέλια και κρεβατίνες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Είναι σημαντικό μετά τον τρύγο να κάνουμε ένα ψεκασμό με υδατοδιαλυτό χαλκό και θειάφι για να εξασφαλίσουμε απολύμανση από πιθανές εστίες μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού ενόψη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου του αμπελιού. Επίσης, αυτή την εποχή από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας συγκομίζουμε αχλάδια, δαμάσκηνα, καρύδια καθώς και τα πεντανόστιμα φυστίκια Αιγίνης.

 

Φροντίδα αρωματικών φυτών

Μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο, κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο, την μέντα, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, την ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δίκταμο, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, για να βλάστήσουν και να μας χαρίσουν και μια δεύτερη όψιμη ανθοφορία. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε αρωματικά φυτά τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα τους όταν τα χρειαζόμαστε. Και αν θέλουμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή για να γεμίσουμε τις γλάστρες των αρωματικών φυτών μας, ανακατεύουμε αφράτο χώμα από τον κήπο μας, με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1.

 

Φροντίδα χλοοτάπητα

Τον Σεπτέμβριο περιποιούμαστε το γκαζόν, κάνουμε εξαερισμό, προσθέτουμε λίπασμα, καθώς επίσης κάνουμε ψεκασμό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για σπορά ή φύτευση νέου χλοοτάπητα ή να σπείρουμε για να καλύψουμε τα κενά του ήδη υπάρχοντος γκαζόν. Πάντως, είτε σπείρουμε γκαζόν, είτε φυτέψουμε έτοιμο χλοοτάπητα, το έδαφος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα απομακρύνοντας χόρτα και ζιζάνια και αφαιρώντας τις μεγάλες πέτρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε ένα καλό φρεζάρισμα για να γίνει πιο αφράτο το χώμα και παράλληλα να ενσωματώσουμε τύρφη, κομπόστ και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, ειδικό για γκαζόν.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…