mistikakipou-septemvrios-ergasies-ston-kipo

Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, φέρνει μαζί του τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Ταυτόχρονα, είναι ένας μήνας που διατηρεί αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει όψιμο καλοκαίρι. Καθώς μέσα στο φθινόπωρο ο κύκλος των καλοκαιρινών καλλιεργειών ολοκληρώνεται, είναι καιρός για να κάνουμε μια νέα αρχή και να ανανεώσουμε την επαφή και τη φροντίδα με τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Μέσα στον Σεπτέμβριο ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε τα πρώτα φθινοπωρινά λαχανικά που θα συγκομίσουμε στα τέλη του χρόνου. Επίσης, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και φτου μπαλκονιού μας που χρειάζονται καθάρισμα από ξερά λουλούδια κι ελαφρύ κλάδεμα. Αυτή την εποχή, μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για τα φυτά που το χρειάζονται και παράλληλα ξεκινάμε να φυτεύουμε υπέροχους φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που θα ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Επιπλέον, φροντίζουμε το γκαζόν που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τους καλοκαιρινούς μήνες και χρειάζεται τόνωση.

Αυτή την εποχή ο βοτανόκηπος μας χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Κλαδεύουμε αρωματικά φυτά και βότανα για να μας χαρίσουν νέα ανάπτυξη μέσα στο φθινόπωρο. Ο Σεπτέμβριος έχει τα δικά του υπέροχα φρούτα και φρέσκα λαχανικά εποχής, όπως τα επιτραπέζια σταφύλια από τις κρεβατίνες και τα σταφύλια από το αμπέλι για να φτιάξουμε κρασί. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που κάνουμε για να ανανεώσουμε τα φυτά μας και να προετοιμαστούμε για ένα όμορφο φθινόπωρο στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που γίνεται ο τρύγος αρκετών οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιού σε αμπέλια και κρεβατίνες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Είναι σημαντικό μετά τον τρύγο να κάνουμε ένα ψεκασμό με υδατοδιαλυτό χαλκό και θειάφι για να εξασφαλίσουμε απολύμανση από πιθανές εστίες μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού εν όψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου του αμπελιού. Επίσης, αυτή την εποχή από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας συγκομίζουμε αχλάδια, δαμάσκηνα, καρύδια, ρόδια, σύκα, φραγκόσυκα, καθώς και τα πεντανόστιμα φυστίκια Αιγίνης.

 

8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς

Η συγκομιδή του λαχανόκηπου μας μέσα στον Σεπτέμβριο είναι σχετικά πιο μικρής παραγωγής, καθώς αρκετές ανοιξιάτικές καλλιέργειες λαχανικών σταδιακά ολοκληρώνονται. Απο το λαχανόκηπο μας αυτή την εποχή, μπορούμε να απολαύσουμε ντομάτες, ντοματίνια, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, βλίτα, φασόλια και τις πρώτες γλυκοπατάτες. Επίσης, συγκομίζουμε αυτή την εποχή φράουλες, πεπόνια, καρπούζια καθώς και καλαμπόκια.

 Φροντίζουμε και κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά

Μέσα στον Σεπτέμβριο, κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά του κήπου μας, όπως τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο, την μέντα, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, τη ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δίκταμο, μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, για να βλάστήσουν και να μας χαρίσουν και μια δεύτερη όψιμη ανθοφορία.

Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε αρωματικά φυτά τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα τους όταν τα χρειαζόμαστε. Κι αν θέλουμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή για να γεμίσουμε τις γλάστρες των αρωματικών φυτών μας, ανακατεύουμε αφράτο επιφανειακό κηπόχωμα από τον κήπο μας, με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1.

 

Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα

Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα

Φροντίζουμε και ανανεώνουμε το γκαζόν

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με αρκετές καλλιεργητικές εργασίες για την φροντίδα του γκαζόν. Αρχικά, κουρεύουμε και κάνουμε εξαερισμό στο γκαζόν εφόσον απαιτείται. Προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη μέσα στο φθινόπωρο. Παράλληλα, κάνουμε ψεκασμό με διάλυμα χαλκού και φυσικής πυρεθρίνης για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και από την κάμπια του γκαζόν.
Ο Σεπτέμβριο είναι κατάλληλη εποχή για σπορά και φύτευση νέου χλοοτάπητα ή να σπείρουμε για να καλύψουμε τα κενά του ήδη υπάρχοντος γκαζόν. Πάντως, είτε σπείρουμε γκαζόν, είτε φυτέψουμε έτοιμο χλοοτάπητα, το έδαφος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα απομακρύνοντας χόρτα και ζιζάνια και αφαιρώντας τις μεγάλες πέτρες. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα καλό φρεζάρισμα για να γίνει πιο αφράτο το χώμα και παράλληλα να ενσωματώσουμε τύρφη, κομπόστ και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, ειδικό για γκαζόν.
Φυτεύουμε φθινοπωρινά λαχανικά σε κήπο και σε γλάστρα

Ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση των αγαπημένων μας φθινοπωρινών λαχανικών για να απολαύσουμε σε υπέροχες σαλάτες και μοναδικές συνταγές μαγειρικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλάστρες για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι. Οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να επιλέξουν ορισμένα από τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια για να εξασφαλίσουν μία καλή και άνετη συγκομιδή.

Μπορούμε να φυτέψουμε λάχανο, μπρόκολο κουνουπίδι που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Επισης, αγαπημένες επιλογές είναι το μαρούλι, το σπανάκι, το σέσκουλο, το καρότο και το παντζάρι. Μέσα στον Σεπτέμβριο, μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά μυρωδικά όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, ρόκα, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σέλινο, πράσο και σχοινόπρασο. Στις νότιες περιοχές της χώρας, αυτή την εποχή, ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας.

Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση του φθινοπωρινού μας λαχανόκηπου, προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια ενσωματώνοντας κομπόστ και καλά χωνεμένη κοπριά, προκειμένου να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Κι επειδή είναι ακόμα αρχές φθινοπώρου, μπορούμε να βάλουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος που μας εξασφαλίζει σωστό πότισμα για τα λαχανικαμας, ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία.

 

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα και φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά

Μέσα στον Σεπτέμβριο, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Για να τα τονώσουμε, κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα, απομακρύνοντας ξερά λουλούδια, λεπτούς και αδύναμους βλαστούς και ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και υγρό λίπασμα για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ζωηρή βλάστηση και όψιμη ανθοφορία των φυτών μας μέσα στο φθινόπωρα.

 

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Επίσης, ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα των καλλωπιστικών φυτών που έχουν αρκετά πυκνό ριζικό σύστημα και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν περισσότερο. Κατά τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρα μεγέθους 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτό που βρισκόταν το φυτό καθώς και κατάλληλο φυτόχωμα που εξασφαλίζει απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα. Μετά την μεταφύτευση, προσθέτουμε στα φυτά υδατοδιαλυτό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για να πετύχουμε καλύτερη ριζοβολία και ταχύτερη ανάπτυξη.

Φυτεύουμε φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών

Ξεκινάμε τη φύτευση φθινοπωρινών βολβών που θα μας χαρίσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την εποχή φυτεύουμε υπέροχες τουλίπες, πολύχρωμες φρέζιες και αρωματικά ζουμπούλια, καθώς επίσης αλλά εντυπωσιακές ίριδες, νάρκισσους και αμαρυλλίδες. Το βάθος φύτευσης των βολβών κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μεγέθος του βολβού. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύουμε τον βολβό σε βάθος που αντιστοιχεί 2 με 3 φορές στο ύψος του. Αφού φυτέψουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς, τους καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να είναι σχετικά υγρό.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…