ΚΥ Μοθζακι

 

Το νέο κέντρο υγείας Μουζακίου  ,η μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας είναι  πολύ σημαντική για τον τόπο μας , την ανάπτυξη και την προοπτική του .

Το κέντρο υγείας Μουζακίου έχει στην ευθύνη του  27  περιφερειακά ιατρεία που αναφέρονται σε 64 κοινότητες  της  Καρδίτσας από τα Καλογριάνα και τη Μητρόπολη  έως την ορεινή  Αργιθέα και τη Νεράϊδα Ευρυτανίας. Έχει τη φροντίδα για 28000 κατοίκους της περιοχής. Ένα  Κέντρο Υγείας που θα έπρεπε ενδυναμωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παίζει καθοριστικό ρόλο στο τοπικό σύστημα υγείας .

Θα έπρεπε να διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο ακτινολογικό και μικροβιολογικό τμήμα . Αντί αυτού συνεχώς παραιτούνται οι ιατροί και δεν προσλαμβάνονται νέοι . Από την άλλη  η δημοτική αρχή μη αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητά του ,δείχνει να ικανοποιείται με την πρόσληψη  επικουρικού προσωπικού από την 5η ΥΠε.

Η θεομηνία του Ιανού όμως επέφερε κι ένα άλλο μεγάλο πλήγμα. Την καταστροφή του κτηρίου και την αναγκαστική μεταστέγασή του στο κτήριο της μαθητικής εστίας Μουζακίου.

Αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του ο Πρωθυπουργός , εξήγγειλε την άμεση κατασκευή του νέου κτηρίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμος Μουζακίου ερευνά την δυνατότητα απόκτησης γηπέδου. Όλοι συμμετείχαμε στην προσπάθεια να βρεθεί κατάλληλος χώρος .  Η πόλη του Μουζακίου δεν διαθέτει επιλογές στον ανατολικό περιφερειακό δρόμο, την μόνη περιοχή με εύκολη πρόσβαση μακριά από το ποτάμι. Ερευνήθηκαν όλα τα ακίνητα ένα προς ένα και αποκλείστηκαν ,είτε για το ιδιοκτησιακό τους (κοινά κι αδιαίρετα) ,είτε γιατί είναι επίδικα , είτε γιατί γειτνιάζουν με  ρέμα.

Έπίσημες προτάσεις για δωρεά οικοπέδων κι εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξαν .Προφορικά ειπώθηκε για δωρεά ποσοστού εξ αδιαιρέτου σε αγροτεμάχιο στο Μουζάκι ,που δεν είχε τη συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών και προφορικά τρίτο πρόσωπο μας μετέφερε  την επιθυμία για δωρεά 1000 μ2 στο Μαυρομμάτι κοντά στη διασταύρωση για Γελάνθη ,πλην όμως ουδέποτε δεν κατατέθηκε επίσημη πρόταση. Από τη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Μουζακίου  και από την τελική επιλογή της επιτροπής που απαρτίζονταν και από τους επικεφαλής των παρατάξεων ,από τις 23/12/2020 προέκυψαν δύο γήπεδα που πληρούν τους βασικούς όρους.

Ένα οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως Μουζακίου 2600 Μ2 κοντά στον ανατολικό περιφερειακό δρόμο,(μεσολαβεί οικόπεδο του κληροδοτήματος Ανδρέου) σε απόσταση  500 μέτρα περίπου από το παλιό κέντρο υγείας  και ένα αγροτεμάχιο 12000 τ.μ. περίπου, συνεχόμενο του οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη (Κηπούλια)  ,πάνω στην επαρχιακή οδό Μουζακίου -Καρδίτσας  σε απόσταση 600 μέτρων περίπου από το παλιό κέντρο υγείας. Τις δύο αυτές προτάσεις ανέλαβε ο Δήμαρχος Μουζακίου να προωθήσει στην 5η ΥΠε ,καθότι εκείνη είναι η αρμόδια  υγειονομική υπηρεσία να αποφασίσει  ποιο σημείο είναι κατάλληλο ,όχι μόνο πολεοδομικά ,αλλά και χωροταξικά ,όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας  ΄΄

…. Η επιλογή όμως του οικοπέδου από όσα έχουν αποδεκτά τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι αρμοδιότητα της 5ης Υ.Πε, η οποία έχει την ιδιοκτησία της δομής και την γνώση της κατανομής του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και του δικτύου των μονάδων της στην ευρύτερη περιοχή, των βασικών δηλαδή κριτηρίων επιλογής θέσης ανέγερση ΄΄

Εκείνη θα αποφασίσει  αν αρκεί ένα κτήριο μέσα στον αστικό ιστό σε στενούς δημοτικούς δρόμους (όπως το Γ.Ν. Λάρισας)  ή ένα κτήριο πάνω σε επαρχιακή οδό εκτός σχεδίου ,με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση ασθενοφόρων , όπως πολλά νεότερα κέντρα υγείας και νοσοκομεία (όπως το Γ Ν. Καρδίτσας, Πανεπιστημιακό Λάρισας Κ.Υ. Καμμένα Βούρλα).

Η 5η Υ.Πε θα αποφασίσει για το  πόσο  σημαντικός είναι ο περιβάλλον χώρος ,αν  πρέπει να υπάρχει προοπτική για  μελλοντική επέκταση του κτιρίου ,για ίδρυση βοηθητικών μονάδων υγείας ,για ίδρυση  εξειδικευμένων κλινικών  ,αν πρόκειται για ένα κέντρο υγείας που θα παίζει κεντρικό ρόλο ανάμεσα στα Γενικά Νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων .

Ακόμη  και για τη σωστή χωροθέτηση του ΕΚΑΒ ,για δυνατότητα κατασκευής ελικοδρομίου με  αεροδιακομιδές  ασθενών από  την δύσβατη περιοχή της Αργιθέας . Για τη δυνατότητα κατασκευής κτηρίων φιλοξενίας του ιατρικο-νοσηλευτικού προσωπικού .Για μία σύγχρονη ,αποτελεσματική και ενδυναμωμένη μονάδα υγείας  κοντά στον πολίτη ,δίπλα στον ασθενή που θα παρέχει ασφάλεια και φροντίδα.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε καταλήξει σε αυτές τις προτάσεις. Ο δήμαρχος όφειλε να τις στείλει στις υπηρεσίες και να μας απαντήσουν.  Λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης λάβαμε την πρωτοβουλία οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων να καλέσουμε το Υπουργείο Υγείας και την 5η Υ.Πε  να αποφανθούν και να διενεργήσουν επιτόπια αυτοψία .

Πράγματι, ενώ ο Δήμαρχος μας έλεγε πως δεν έρχονται ,σε μόλις  10 ημέρες, στις 18 /3/2021 επισκέφθηκε  το Μουζάκι κλιμάκιο του υπουργείου και της 5η ΥΠΕ ,έγινε η αυτοψία και τα αποτελέσματα της σύσκεψης (στην οποία δεν κληθήκαμε) τα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος δια του Τύπου ,πως προτιμήθηκε το οικόπεδο  των 2600 Μ2 .

Στο δημοτικό συμβούλιο της  Δευτέρας θα λάβουμε την τελική απόφαση για την αγορά  , με ελλιπέστατη ενημέρωση καθώς δεν μας προσκομίστηκαν έως σήμερα  τα σχετικά έγγραφα ,το πόρισμα  και η απόφαση της 5ηΥ.Πε . Οφείλει η πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου να τα αποστείλει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους άμεσα ,προς γνώση τους ,για μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Η ευθύνη για το μέλλον της περιοχής είναι στα χέρια του Δημάρχου Μουζακίου και του Διοικητή της 5ης Υ.Πε. Κι αν κρίνουμε απ΄ το ότι  έξι μήνες μετά , δεν κατάφεραν να  μεταφέρουν τα μπάζα από το γκρεμισμένο κτήριο και ξοδεύουν δημόσιο χρήμα για τη φύλαξή του ,η συνεργασία τους δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Πρόκειται για πολύ σπουδαίο έργο για ολόκληρο το Νομό και την περιοχή. Από την  απόφασή μας αυτή θα κριθεί αν θα έχουμε ένα σωστό ,σύγχρονο ,με προοπτική κέντρο υγείας ή ένα μικρό ιατρείο με αποδυναμωμένες δυνατότητες που θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες της πόλης .

Η ευθύνη είναι δική τους, το τίμημα όμως θα το πληρώνουν για χρόνια όλοι οι δημότες .

 Η κεντρική πολιτική ηγεσία γνωρίζει και συμφωνεί;

       Παρασκευή Ντούρβα

 Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Μήνυμα της Υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Μανταλιά-Μουρκάκη για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

«Το όνειρο του να αλλάξει ο κόσμος, να γίνει καλύτερος, όσο κι αν φαίνεται ουτοπικό, είναι…