img-61541516020894

Με διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την υιοθεσία που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Στο επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, σε σύνολο 264 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές, κατά 103, ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να δήλωσε παρών.

Πάντως τα αναλυτικά στοιχεία με τις επί μέρους τοποθετήσεις των βουλευτών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, λόγω της νέας ηλεκτρονικής μεθόδου με την οποία διεξάγεται η ψηφοφορία.

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές

Με αρκετές απουσίες αλλά και διαφοροποιήσεις από τη κεντρική κομματική γραμμή τοποθετήθηκαν οι βουλευτές κατά τη ψηφοφορία στο άρθρο 8.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας, καταψήφισαν ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Θοδωρής Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Γ. Γεννιά, Μ. Μπόλαρης, Γ. Καραγιάννης, Άννα Βαγενά, Ν. Κασιμάτης (απουσία στο εξωτερικό), Γ. Κατρούγκαλος όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής που δεν πρόλαβε να ψηφίσει.

Από τη ΝΔ υπέρ του άρθρου τοποθετήθηκαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου ενώ απόντες ήταν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Β. Μείμαράκης, Ν. Δένδιας, Θ. Φορτσάκης, Γ. Βαγιωνάς, Μ. Βαρβιτσιώτης, Λ. Αυγενάκης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, απόντες ήταν Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Καρράς, Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης και Δ. Κωνσταντόπουος.

Από τους ΑΝΕΛ απών ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Π. Καμμένος.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – ΝΔ

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, όπου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό: «Είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει αυτή η κυβέρνηση σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει εδώ άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος είναι φιλελεύθερος στην πράξη, με την κοινωνική διάσταση του όρους. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι συντηρητικός. Δικαίωμα του Μητσοτάκη να το κάνει αυτό. Τον ευχαριστούμε γιατί καθαρίζει το τοπίο», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ επικρίνει τον πρωθυπουργό που «επιλέγει την πόλωση» για το ευαίσθητο θέμα της αναδοχής, και επισημαίνει δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την αναδοχή και την υιοθεσία. «Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες» ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μέσω του Twitter: «Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση, προστατεύουμε το παιδί. Τώρα είναι πραγματικά προοδευτικό».

Αχτσιόγλου: «Αν μπορούσαν, θα έστελναν τους ομοφυλόφιλους στα κρατητήρια»

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πράξη μέγιστης κοινωνικής αλληλεγγύης», επισημαίνοντας ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να προβλεπόταν διάκριση που θα απαγόρευε από ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τη χρήση του νόμου. «Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα στερήσουμε από όλα τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι», τόνισε.

newpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Αγοραστός: Πάμε μαζί να κάνουμε την Θεσσαλία τον τόπο που θέλουμε. Έχω καταλάβει τι πρέπει να αλλάξω(βίντεο)

Με μήνυμα προς όλες τις Θεσσαλές και όλους τους Θεσσαλούς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ε…