koufomata-alouminiou

Γιατί βάζουν νερά τα κουφώματα και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο; Δείτε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να πλένουμε πιο συχνά τα κουφώματα αλουμινίου, σε πολλές όμως περιπτώσεις μας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη.

Παρόλο που έχουμε κλειστή την μπαλκονόπορτα μπαίνοντας στο σπίτι αντικρίζουμε νερά που πέρασαν στο σπίτι.

Σε περίπτωση που το κούφωμα είναι εκτεθειμένο στη βροχή φυσικά, θα το έχουμε αντιληφθεί σίγουρα νωρίτερα, όμως σε κάθε περίπτωση όταν το αντιληφθούμε πρέπει να το διορθώσουμε, πριν γεμίσει το σπίτι νερά και προκληθούν φθορές.

κουφώματα αλουμινίου
Για τον λόγο αυτό όταν καταλάβουμε πως ένα κούφωμα μπάζει νερά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλες τις πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υδατοστεγανότητας και σας συμβουλεύουμε τι να κάνετε σε περίπτωση που τα κουφώματα σας βάζουν νερά:

Πιθανές αιτίες και λύσεις στεγανοποίησης κουφωμάτων

1)Αν η κάσα του κουφώματος δεν έχει στοκαριστεί σωστά (αν δεν έχουν καλυφθεί τα κενά ανάμεσα στον τοίχο και το κούφωμα με τον κατάλληλο στόκο) ή δεν έχει τοποθετηθεί σιλικόνη κάτω από την κάσα ή τον οδηγό του κουφώματος τα νερά περνούν ανάμεσα από την κάσα και το κούφωμα και στη συνέχεια μπαίνουν στο σπίτι.

Αν δείτε πως η κάσα δεν είναι σωστά στοκαρισμένη ,δηλαδή δείτε πως υπάρχουν τρύπες ή κενά μπορείτε να πάτε σε χρωματοπωλείο και να αγοράσετε ένα στόκο και μια σιλικόνη καθώς και ένα πιστόλι σιλικόνης ώστε να καλύψετε οι ίδιοι τα κενά .

2) Ελέγξετε την πιθανότητα να έχετε ραγισμένες μαρμαροποδιές (μάρμαρα). Σε περίπτωση που όντως έχετε, το νερό περνάει μέσα από τις οπές του ραγίσματος και κάτω από τη κάσα του κουφώματος, στο εσωτερικό του σπιτιού.

μαρμαροποδιές
3) Αφού ελέγξετε τις κάσες περιμετρικά και σιγουρευτείτε πως είναι σωστά στοκαρισμένες, κοιτάξτε αν η κάσα του κουφώματος διαθέτει νεροχύτες.

Ελέγχουμε αν οι νεροχύτες είναι σωστά τρυπημένοι (και στις κάσες των κουφωμάτων, αλλά και στο κάτω μέρος των φύλλων) και καθαροί, ώστε το νερό που μπαίνει στον οδηγό του κουφώματος η το κατωκάσι (το κάτω τμήμα της κάσας της πόρτας), να μπορεί να βγει έξω απ’ τον οδηγό.

Επιπροσθέτως ελέγξετε εάν το κατωκάσι σας , διαθέτει πλαστικές τάπες, οι οποίες καλύπτουν τις τρύπες από τους νεροχύτες και η οποίες δεν χρησιμεύουν μόνο για λόγους καλαισθησίας, αλλά για να μην υπάρχει η δυνατότητα ο αέρας να επιστρέφει τα νερά στο μέσα μέρος του κουφώματος.

Η απουσία νεροχυτών είναι απαγορευτική σε όλους τους τύπους των κουφωμάτων.

4) Ένα σύνηθες λάθος κατά την κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου είναι τα κλειστά φύλλα στα ανοιγόμενα κουφώματα που δεν έχουν πηχάκια στο εσωτερικό (έχουν μόνο λάστιχο στο εσωτερικό περιμετρικά του τζαμιού).

πηχάκια στα κουφώματα
Τα φύλλα αυτά δεν μπορούν να τακαριστούν με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πέφτουν και αυτό έχει ως συνέπεια την κακή υδατοστεγανότητα επειδή τα λάστιχα δεν πατάνε καλά μεταξύ τους και με αυτόν τον τρόπο αφήνουν το νερό να περάσει στο εσωτερικό.

Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα και ίσως είναι προτιμότερη η αντικατάσταση του κουφώματος.

5) Αν ο κατασκευαστής δε χρησιμοποίησε αρμόκολλα στα σημεία που ενώνονται τα αλουμίνια, το νερό περνά απ’ την σχισμή και μπαίνει στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να προμηθευτείτε μία αρμόκολλα από κάποιο χρωματοπωλείο και να καλύψετε όσο γίνεται (δεν γίνεται απόλυτα αφού έχουν κατασκευαστεί τα κουφώματα) εξωτερικά το κενό, αν δεν μπορείτε απευθυνθείτε σε κάποιο συνεργείο.

6) Τα λάστιχα κουφωμάτων αποτελούν δομικό κομμάτι ως προς την υδατοστεγανότητα των παραθύρων. Για αυτό τα παράθυρα θα πρέπει να έχουν λάστιχο εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό του τζαμιού.

Σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν σιλικόνη στο εξωτερικό του τζαμιού με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης λόγω φθοράς όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που είχε τοποθετήσει λάστιχο αντί σιλικόνης.

Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν αφρώδεις φούσκες που δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Τα αφρώδη λάστιχα είναι ακριβότερα αλλά προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα και επιπλέον μπορούν να αντικατασταθούν όταν φθαρούν με την πάροδο του χρόνου.

λάστιχα κουφωμάτων για προστασία από τα νερά
Το ίδιο ισχύει και για τα κεντρικά λάστιχα που τοποθετούνται στην κάσα και στις γωνίες στις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές γωνίες μασίφ.

Τα περισσότερα νερά στα ανοιγόμενα κουφώματα συγκεντρώνονται στις γωνίες. Η απουσία του κεντρικού λάστιχου κάσας δημιουργεί πρόβλημα υδατοστεγανότητας, το ίδιο και στην περίπτωση που δε χρησιμοποιείται η μασίφ γωνία.

Στην περίπτωση που αντιληφθείτε πως τα κουφώματα σας δε διαθέτουν λάστιχα ή έστω τα κατάλληλα λάστιχα πηγαίνετε σε ένα κατάστημα με εξαρτήματα κουφωμάτων, ρωτήστε και προμηθευτείτε τα κατάλληλα λάστιχα ή αλλιώς επικοινωνήστε με κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

7) Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η απουσία φραχτών (τάπες χωνευτών κουφωμάτων), στο πίσω μέρος των οδηγών των συρόμενων κουφωμάτων.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα νερά (βροχή, πλύσιμο μπαλκονιών κλπ) που μπαίνουν μέσα στους οδηγούς δε βγαίνουν όλα από τις υδρορροές που υπάρχουν, αλλά, μέσα από τους οδηγούς οδηγούνται στο πίσω μέρος αυτών, που βρίσκεται μέσα στο κενό των τούβλων (τρύπα) και τελικά καταλήγουν (ρέουν) στην τοιχοποιία.

χωνευτοί οδηγοί κουφωμάτων για αποφυγή υγρασίας
Αυτή είναι και η αιτία που σε πολλές οικίες δημιουργούνται υγρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού και ιδίως στην πλευρά που «χωνεύονται» τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα.

Το πρόβλημα μειώνεται δραστικά αν χρησιμοποιηθούν τάπες (φράχτες) στο πίσω μέρος των οδηγών των χωνευτών κουφωμάτων και στο σημείο όπου ο οδηγός βρίσκεται μέσα στην τοιχοποιία (τρύπα).

Η ύπαρξη η όχι φραχτών, δεν μπορεί να γίνει σε τοποθετημένα κουφώματα, για αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα κουφώματα αλουμινίου δεν θα πρέπει να πλένονται με πιεστικά η με λάστιχα που ρίχνουν το νερό με υψηλή πίεση, πάνω στα κουφώματα.

μη χρησιμοποιείτε πιεστικά στα κουφώματα
Κι αυτό γιατί η ταχύτητα που πέφτει το νερό πάνω στο παράθυρό μας , από ένα πιεστικό, εξομοιώνει (σε πίεση) συνθήκες τυφώνα. Έτσι, ο καθαρισμός των κουφωμάτων μας θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με χαμηλή πίεση.

Πηγή:

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

 ΔΕΕΠ ΝΔ Τρικάλων: 49 Χρόνια ΝΔ

Στις 4/10/1974  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την ΝΔ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη…