kipos

1. Βρείτε μια παλέτα

Μπορείτε να βρείτε παλέτες κοντά σε κάδους σκουπιδιών ή έξω από σουπερμάρκετ. Ψάξτε για μια παλέτα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν της λείπουν κομμάτια ή έχει ραγισμένα ή σάπια ξύλα.
Όταν την μεταφέρετε ελέγξτε ξανά για τυχόν χαλαρά σανίδια ώστε να την καρφώσετε και για τραχιά σημεία, ώστε να τα τρίψετε με ένα γυαλόχαρτο.

2. Συλλέξτε τις προμήθειές σας

Θα χρειαστείτε την παλέτα, 2 μεγάλες σακούλες για χώμα, 16 εξάδες φυτών και βοτάνων, μια εξάδα για κάθε άνοιγμα στην μπροστά όψη της παλέτας και 2 εξάδες για κάθε άνοιγμα στην επάνω πλευρά της. Ένα μικρό κομμάτι υφάσματος που χρησιμοποιείται για κατασκευές κήπου, ένα συρραπτικό πιστόλι, ανταλλακτικά για το συρραπτικό και γυαλόχαρτο.

3. Αρχίστε τη συρραφή

Αποφασίστε ποιο θα είναι το κάτω μέρος, όταν τοποθετηθεί στο μπαλκόνι και ποιο το επάνω. Θα καλύψετε στη συνέχεια την βάση, το πίσω μέρος και τα πλαϊνά με το νάιλον κηπουρικής, αφήνοντας τα διαστήματα μεταξύ των περσίδων και το επάνω μέρος κενά για να φυτέψετε σε αυτά τα μυρωδικά και τα λουλούδια σας.
Απλώστε την παλέτα με το μπροστά κομμάτι να ακουμπάει στο πάτωμα. Απλώστε από πάνω το νάιλον κηπουρικής και κόψτε δυο κομμάτια ίσα που να καλύπτουν την παλέτα από την μια άκρη μέχρι την άλλη, μαζί με τα πλαϊνά και από πάνω έως κάτω ώστε να καλύπτεται και η βάση. Αφήστε και μερικά εκατοστά παραπάνω και κόψτε το.

Ενώστε τα νάιλον μεταξύ τους και τεντώστε τα επάνω στην παλέτα, καρφώνοντας αρχικά στην άκρη της πίσω επιφάνειας και έπειτα, αφού στερεωθεί το διπλό νάιλον, στην επιφάνεια, αρχίστε να καρφώνετε στα πλαϊνά σημεία. Αφού καλύψετε τα πλαϊνά, τυλίξτε και καρφώστε το κομμάτι που περισσεύει, για να είναι περιποιημένο και προχωρήστε στην βάση, όπου θα κάνετε το ίδιο για να στερεωθεί το νάιλον σωστά. Στη βάση δεν τυλίγετε το κομμάτι που θα περισσέψει, αλλά το αφήνετε  να προεξέχει. Στη συνέχεια, το τυλίγετε στην μπροστινή πλευρά και το καρφώνετε στο πρώτο κομμάτι της όψης, ώστε να δημιουργήσει μια δεξαμενή στη βάση της παλέτας. Ελέγξτε ξανά αν υπάρχουν σημεία που χρειάζονται επιπλέον στερέωση, για να μην μπορεί να φύγει το χώμα και έχει διαρροές.

4. Φυτέψτε

Τοποθετείστε την παλέτα στην τελική της θέση και ακουμπήστε την στο έδαφος με την μπροστινή πλευρά επάνω. Θα πρέπει να φυτέψετε τα λουλούδια και τα μυρωδικά ενώ είναι ξαπλωμένη.
Πρώτα ξεκινήστε από το κενό που θα βρίσκεται πρώτο από πάνω, στην μπροστινή όψη της παλέτας και έπειτα συνεχίστε προς τα κάτω. Όσο χώμα μείνει θα το συμπληρώσετε στο επάνω μέρος της παλέτας, το οποίο θα φυτευτεί τελευταίο. Τοποθετείστε τα φυτά όσο πιο κοντά μπορείτε μεταξύ τους και πιέστε το έδαφος μεταξύ των περσίδων ώστε να είναι επίπεδο. Αδειάστε το υπόλοιπο χώμα και πιέστε το ξανά, ώστε να γίνει επίπεδο. Τα φυτά πρέπει να φυτευτούν όσο πιο πυκνά γίνεται ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να πέσει το χώμα, οπότε αυτό το σημείο θέλει προσοχή στην εφαρμογή του. Επίσης δώστε βάρος στο να πιεστεί το χώμα μέσα στην παλέτα για να μην δημιουργηθούν κενά στα τμήματα που δεν φαίνονται. Πρέπει να είναι όλο συμπαγές.

Φροντίδα της παλέτας σας

Πρέπει να αφήσετε την παλέτα στο πάτωμα για περίπου 2 εβδομάδες και να την ποτίζετε όποτε χρειάζεται για να μπορέσουν τα φυτά να αναπτύξουν τις ρίζες τους, που θα κρατούν το χώμα στη θέση του.
Ποτίζετε συχνά, γιατί ξεραίνεται εύκολα και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κάτω μέρος, το οποίο είναι συνήθως το πιο ξηρό. Αν χρησιμοποιείτε λίπασμα, βάλτε ένα που διαλύεται στο νερό και ποτίστε την με αυτό.


Πηγή:cityfarmer.gr, lifeonthebalcony.com

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Τελεσίγραφο Ισραήλ: Εγκαταλείψτε τη βόρεια Γάζα

750 θέσεις της Χαμάς στη Γάζα στο στόχαστρο ολονύκτιων αεροπορικών επιδρομών Οι Ισραηλινές…