hairloss19-660

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να φέρει τους ανθρώπους σε αμηχανία. Υπάρχει λύση;

Τα μαλλιά βρίσκονται σε συνεχή κύκλο ανάπτυξης, ξεκούρασης και ανανέωσης. Στο κεφάλι βρίσκονται περίπου 100.000 θύλακες τριχών. Σε διάστημα 3 ετών, καθένας από αυτούς παράγει μαλλιά που αναπτύσσονται, ξεκουράζονται, πέφτουν και ξαναφυτρώνουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1.000 μέρες χάνετε 100.000 τρίχες- κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια 100 τριχών την ημέρα.. Η τριχόπτωση είναι μέρος φυσιολογικής ισορροπίας-ορισμένες τρίχες πέφτουν και άλλες μεγαλώνουν, Όταν διακοπεί η ισορροπία, όταν πέφτουν περισσότερες τρίχες και μεγαλώνουν λιγότερες, συμβαίνει η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία).

Ο καθένας θα εμφανίσει κάποιου βαθμού απώλεια μαλλιών μεγαλώνοντας ή λόγω άλλων αιτιών. Απλώς, διαφέρει η ηλικία και η ταχύτητα που αυτό συμβαίνει.

Η απώλεια μαλλιών συνήθως θεωρείται ‘’τομέας’’ των αντρών που γερνούν, αλλά η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν τον καθένα. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, τα μαλλιά τους μπορεί να αρχίσουν να χάνουν όγκο και πυκνότητα. Σε ορισμένες περιστάσεις, τα μαλλιά που λεπταίνουν συνδέονται με τη διατροφή, έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή οφείλονται σε κληρονομικούς λόγους. Η αραίωση μαλλιών επηρεάζει περίπου 1 στους 20 άντρες στην ηλικία των 20, 1 στους 3 στην ηλικία των 30 και σχεδόν τους μισούς στην ηλικία των 40.

Γονίδια και ορμόνες προκαλούν ανδρογενετική αλωπεκία- όρος που αφορά και τα δυο φύλα. Η πιθανότητα ανδρογενετικής  αλωπεκίας αυξάνει με την ηλικία. Αν και μπορεί να επηρεάσει εφήβους, πάνω από τους μισούς άντρες άνω των 50 ετών έχουν κάποιου βαθμού αλωπεκία. Συχνά, άνθρωποι με ανδρογενετική αλωπεκία έχουν συγγενείς με την ίδια κατάσταση.

Είναι πιθανό αρκετά γονίδια να καθορίζουν την ευαισθησία στην φαλάκρα. Ορισμένα από αυτά προέρχονται από τη μεριά της μητέρας και ορισμένα από τη μεριά της οικογένειας του πατέρα. Μονοζυγωτικοί δίδυμοι χάνουν μαλλιά στην ίδια ηλικία και με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό δείχνει ότι γενετικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί από περιβαλλοντικούς στην απώλεια μαλλιών.

Τα ανδρογόνα εκτιμάται ότι οδηγούν σε συρρίκνωση των θυλάκων και στον τερματισμό ανάπτυξης τριχών σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση. Αν θα συμβεί απώλεια μαλλιών, σε ποια ηλικία θα αρχίσει και πόσο εκτεταμένη θα είναι, καθορίζεται από τα γονίδια.

Οι άνθρωποι συχνά χάνουν μαλλιά προσωρινά κατά τη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων, όπως τοκετό, διαζύγιο ή σε περιόδους πένθους. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις μόνιμης απώλειας μαλλιών.

Διατροφή

Παίζει σημαντικό ρόλο στη δύναμη και την υγεία των μαλλιών. Πρωτεΐνη, λιπαρά και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι σημαντικά. Το σώμα χρειάζεται θρεπτικές ουσίες για να δημιουργήσει νέα μαλλιά και να διατηρηθούν υγιείς οι θύλακες. Επομένως η κακή διατροφή και η έλλειψη βιταμινών μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών τριχών.

Πολλοί πιστεύουν ότι η τριχόπτωση επηρεάζει μόνο τους άντρες. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των γυναικών θα εμφανίσει απώλεια μαλλιών. Η πιο σημαντική αιτία είναι η γυναικείου τύπου απώλεια μαλλιών στις γυναίκες.

Είναι πιο συνήθης σε γυναίκες άνω των 40, γυναίκες που μόλις γέννησαν, που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και όσες έλαβαν ορισμένα φάρμακα, γυναίκες που συχνά έχουν χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά ή χρησιμοποιούν σκληρά χημικά.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να παρατηρήσει μια γυναίκα ότι τα μαλλιά της λεπταίνουν. Μια αιτία είναι η αλλαγή των ορμονών. Οιστρογόνα και προγεστερόνη πέφτουν, που σημαίνει ότι αυξάνονται οι επιδράσεις των ανδρικών ορμονών.

Ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης,  στερητικές δίαιτες και κακή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση, που συνήθως είναι προσωρινή.

Το άγχος ή το σωματικό στρες από αρρώστια, έγκαυμα ή εγχείρηση μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Οι λοιμώξεις και ορισμένες νόσοι μπορούν να επηρεάσουν επίσης, όπως για παράδειγμα ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.

Μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, παρατηρείται τριχόπτωση, που συνήθως είναι προσωρινή.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα αντικαταθλιπτικά.

Συμπτώματα στη γυναίκα

  • Μπορεί να δει περισσότερα μαλλιά να πέφτουν καθημερινά είτε στη βούρτσα, είτε στο μπάνιο, είτε στο πάτωμα είτε στο μαξιλάρι
  • Βλέπει σημεία με λεπτότερα μαλλιά ή χωρίς μαλλιά, περιλαμβανομένου του μετώπου, που γίνεται πιο ευρύ
  • Κοντύτερη αλογοουρά

Πρόληψη

Η πρόληψη δεν είναι δυνατή όταν οφείλεται σε νόσο, γήρανση, κληρονομικότητα ή στρεσογόνους παράγοντες. Θα μπορούσε  να περιοριστεί σε ένα βαθμό η απώλεια με υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τα αναγκαία θρεπτικά όσον αφορά βιταμίνες και μέταλλα ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αν καπνίζετε καλό θα είναι να διακόψετε. Οι γυναίκες μπορούν να εμποδίσουν την απώλεια από καυστικά χημικά ή χτενίσματα που τραβούν τις ρίζες των μαλλιών, αποφεύγοντάς τα.

Στην προσπάθεια να σώσετε την εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής σας και να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας έχετε ένα σύμμαχο. Προϊόντα αντιμετώπισης και πρόληψης των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης για τις ξεχωριστές ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής του άνδρα  και της γυναίκας.  ώστε να αποκτήσετε ξανά αυτοπεποίθηση !

Πηγή: iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σε μεγάλη νίκη οδεύει ο Κώστας Μαράβας!!!

,Σε μεγάλη νίκη φαίνεται να οδεύει ο νυν Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, ύστερα κι από τα πρώτ…