fruits_basket_660

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την πρόληψη της χολολιθίασης; Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω.

Γράφει: Σπανού Κατερίνα, Συντάκτης – Δημοσιογράφος

Οι χολόλιθοι προκαλούνται όταν στερεά υλικά εναποτίθενται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και περιέχει το υγρό της χολής. Το υγρό της χολής βοηθά στη διαδικασία πέψης. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν υπάρχει μια ανισορροπία στη σύνθεση της χολής. Η σκληρή εναπόθεση μπορεί να συμβεί λόγω της παρουσίας υπερβολικής χοληστερόλης, χολερυθρίνης ή και των δύο. Χολόλιθοι που αποτελούνται από χοληστερόλη είναι πιο συχνές στους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα χολόλιθο ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλές πέτρες ταυτόχρονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Οι χολόλιθοι συνήθως προκαλούν πόνο στην άνω δεξιά κοιλιά. Ο πόνος είναι πολύ γρήγορος και ξαφνικός που δεν διαρκεί πολύ. Άλλα συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα και μπορούν να μπερδευτούν με άλλα πεπτικά προβλήματα. Άλλα συμπτώματα των χολόλιθων μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Έμετο

-Πόνο στον δεξιό ώμο

-Ναυτία

-Συνεχή αίσθηση τρυπήματος «καρφιών»

-Σκούρο χρώμα ούρων

-Δυσπεψία

Θεραπεία καταπολέμησης χολόλιθων

Η πιο κοινή θεραπεία για χολόλιθους, η οποία συνιστάται συνήθως από τους γιατρούς, είναι η χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη χολόλιθων

Οι χολόλιθοι μπορούν να προληφθούν φυσικά. Μερικές προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την χειρουργική επέμβασης Μερικοί από τους τρόπους για την αποτροπή των χολόλιθων είναι:

Αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η τελική λύση για την πρόληψη των χολόλιθων. Άκρως εξουθενωτικές δίαιτες ή χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση. Οι ασθένειες της χοληδόχου κύστης μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με σωστή διατροφή. Ένα μίγμα διαφορετικών φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών απαιτείται για μια υγιή χοληδόχο κύστη. Δεν πρέπει να παραμείνετε μόνο σε φρούτα και λαχανικά αλλά να καταναλώνετε όλα τα διαφορετικά είδη τροφίμων που απαιτούνται. Επίσης, μάθετε πώς να διαφοροποιείτε το καλό και το κακό λίπος. Μην καταναλώνετε κακά λίπη και προσθέτετε μόνο υγιή λίπη στη διατροφή σας. Καταναλώστε περισσότερεςφυτικές  ίνες όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην λιμοκτονείτε πάρα πολύ και αποκόψτε τη διατροφή σας που δεν επιτρέπει επαρκή πρόσληψη θερμίδων.

Σταδιακά προσπαθήστε να χάσετε βάρος

Η παχυσαρκία αποτελεί τη βασική αιτία πολλών ασθενειών.  Το υγιές βάρος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη μέθοδος για τον έλεγχο των χολόλιθων. Η παχυσαρκία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή χολόλιθων. Αλλά η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση για τους χολόλιθους. Η εξουθενωτική δίαιτα και η γρήγορη απώλεια βάρους θα δώσουν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να σχεδιάσετε την απώλεια βάρους σας με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσετε λίγο από το κομμάτι.

Γιόγκα και άσκηση

Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση ή η γιόγκα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων. Η άσκηση και η γιόγκα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Θα σας κρατήσουν επίσης γεμάτους ενέργεια και υγιείς. Η γιόγκα και η άσκηση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος. Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε διάφορες άλλες ασθένειες με τη βοήθειά τους. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης ημερησίως είναι επαρκή για μια υγιή χοληδόχο κύστη και για το υπόλοιπο σώμα.

Εάν εμφανίσετε τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με χολόλιθους, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ένας οξύς πόνος μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα που μπορείτε να παρατηρήσετε εύκολα.

Πηγή: iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…