mistikakipou-kladema-triantafilias

Αν θέλουμε να εξασφαλίσυμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία στις τριανταφυλλιές μας, θα πρέπει να τις κλαδεύουμε κάθε χρόνο. Το κλάδεμα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της τριανταφυλλιάς, για όλα τα είδη και τις ποικιλίες, είτε τις έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας. Ας δούμε με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές και ας κάνουμε το πρώτο βήμα για να απολαύσουμε φέτος πολλά τριαντάφυλλα.

Πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από το μάτι (οφθαλμός), δηλαδή την προεξοχή του βλαστού, από την οποία βγαίνει ο καινούριος βλαστός. Η τομή του κλαδέματος που θα γίνει θα πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς την αντίθετη πλευρά για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια σε μυκητολογικές προσβολές. Αν κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι, το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει (τακούνι) θα ξεραθεί. Αντίθετα αν κλαδέψουμε πολυ κοντά στο μάτι, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί.

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση. Μοναδική εξαίρεση στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, όπου κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.

Κατά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς και την ασθενική βλάστηση. Κλαδεύουμε το υγιές ξύλο της τριανταφυλλιάς και αν το εσωτερικό του βλαστού έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζουμε να κόβουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο.Αφαιρούμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες). Επίσης, αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

 

Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος της τριανταφυλλιάς;

– Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.

– Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

– Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.

– Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης (1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό) ή με μπλε οινόπνευμα για να αποφύγουμε τη μετάδοση των ασθενειών από τριανταφυλλιά σε τριανταφυλλιά. Επίσης, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά και καίμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από ασθένειες.

Πηγή:mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…