4

Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;

Βλέπουμε πάνω σε ένα ρολόι την ένδειξη “water-resistant”, δηλαδή αδιάβροχο. Είναι όμως το συγκεκριμένο ρολόι πράγματι αδιάβροχο ή πιο σωστά πόσο αδιάβροχο είναι; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

αδιαβροχοποίηση ρολογιούΑν το ρολόι μας είναι όντως αδιάβροχο και είναι κατασκευασμένο από κατασκευαστή που πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εκτός από την ένδειξη “water-resistant” θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναφέρει και τον βαθμό αδιαβροχοποίησης του ρολογιού.

Αυτό γίνεται συνήθως με 3 τρόπους. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 3 διαφορετικές μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Η πρώτη, και ίσως η πιο γνωστή, είναι τα μέτρα. Έχουμε ακούσει για παράδειγμα ότι το τάδε ρολόι είναι αδιάβροχο στα 100 μ.

Η ένδειξη αυτή αφορά στατική πίεση 100 μέτρων. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το ρολόι αντέχει σε κατάδυση βάθους 100 μέτρων, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι.

αδιάβροχα ρολόγια σε barΗ δεύτερη μονάδα μέτρησης είναι οι ατμόσφαιρες (ΑΤΜ). Κάθε ατμόσφαιρα ισούται κατ’ αντιστοιχία με 10 μέτρα στατικής πίεσης. Δηλαδή ένα ρολόι 10 ΑΤΜ είναι το ίδιο αδιάβροχο με ένα ρολόι 100 μ.

Η ίδια αντιστοιχία ισχύει και για την τρίτη μονάδα μέτρησης, αυτής των BAR πίεσης. Όπως και με τις ατμόσφαιρες, 10 BAR υποδηλώνουν αντοχή 100 μέτρων στατικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση η στεγανότητα των ρολογιών αφορά μόνο επαφή με κρύο νερό. Οποιαδήποτε επαφή με ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την στεγανοποίηση της κάσας του ρολογιού.

Θυμηθείτε: Κανένα ρολόι δεν αντέχει στη σάουνα!

Οδηγός αδιαβροχοποίησης ρολογιών
Ένας γενικός οδηγός με τις πιο κοινές περιπτώσεις αδιαβροχοποίησης είναι ο εξής:

→ 10M=1ATM=1BAR Τυχαία επαφή με σταγόνες νερού

→ 30M=3ATM=3BAR Πλύσιμο χεριών, επαφή με βροχή

→ 50M=5ATM=5BAR Αντοχή σε κρύο ντους, επιφανειακή κολύμβηση

→ 100M=10ATM=10BAR Ιδανικό για κολύμβηση και snorkeling

→ 200M=20ATM=20BAR Κατάλληλο για καταδύσεις (Scuba Diving)

Όταν αναγράφεται απλά «water-resistant» χωρίς κάποια άλλη πληροφορία, τότε το ρολόι είναι αδιάβροχο στα 10 ή στα 30 μέτρα.

Επομένως, εάν πρόκειται να αγοράσετε ρολόι, για να αποφασίσετε πόσο αδιάβροχο πρέπει να είναι, καλό είναι να σκεφτείτε για ποια χρήση το προορίζετε.

Έχετε κατά νου ότι τα ρολόγια καταδύσεων (200m και άνω) εκτός από υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, έχουν συνήθως και αρκετά μεγάλο βάρος, γεγονός που τα καθιστά άβολα για καθημερινή χρήση.

Μια ασφαλής επιλογή που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες του μέσου χρήστη είναι ένα ρολόι αδιάβροχο στα 100μ.

Η επιλογή είναι δική σας!

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δήλωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα, για τη μεγάλη του εκλογική νίκη

  Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημότες του Δήμου Πύλης, που τ…