papoutsia-treximo-athlitika

Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια για τρέξιμο; Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τα περισσότερα παπούτσια για τρέξιμο μοιάζουν άνετα κατά τη δοκιμή στο κατάστημα, μόνο που το αληθινό crash-test δεν γίνεται εκεί, αλλά μετά από αρκετά χιλιόμετρα τρεξίματος.

Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το ιδανικό ζευγάρι για εσάς έχει να κάνει μάλλον με το στυλ τρεξίματος σας παρά με το λογότυπο που κοσμεί τα πλαϊνά του παπουτσιού.

Σε γενικές γραμμές ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, τα λεγόμενα running shoes, πρέπει να κρατήσει γύρω στα 700 με 800 χιλιόμετρα.

Αυτό υπολογίζεται γύρω στους 3 με 4 μήνες για έναν μέσο αθλητή, αλλά φυσικά κυμαίνεται ανάλογα με τη συχνότητα άθλησης και τη διανυόμενη κάθε φορά απόσταση.

πότε να αλλάξω παπούτσια
Για να δείτε αν τα παπούτσια σας χρειάζονται αντικατάσταση, μπορείτε να κάνετε τον εξής απλό έλεγχο. Ρίξτε μια ματιά τόσο στον εσωτερικό πάτο όσο και στην εξωτερική σόλα του παπουτσιού.

Αν σας φαίνεται ότι έχουν συμπιεστεί ή έχουν εμφανή σημάδια φθοράς, τότε ίσως ήρθε η ώρα να ψάξετε για ένα καινούργιο ζευγάρι.

Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο

Γενικά διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες running shoes:

1) Τα παπούτσια δρόμου, τα οποία είναι φτιαγμένα για άσφαλτο ή για άλλες σκληρές επιφάνειες με μικρές ανωμαλίες. Είναι ελαφριά και εύκαμπτα και είναι κατασκευασμένα για να προστατεύουν και να εξισορροπούν το πόδι από επαναλαμβανόμενα βήματα σε σκληρές επιφάνειες.

2) Τα παπούτσια ανώμαλου δρόμου, τα οποία είναι σχεδιασμένα για μονοπάτια και χωμάτινες διαδρομές με πέτρες, ρίζες, λάσπη και άλλα εμπόδια. Διαθέτουν ενισχυμένους πάτους και άλλου είδους ενισχύσεις για να παρέχουν στήριξη και προστασία στα πέλματα των ποδιών.

3) Τα παπούτσια γυμναστικής που είναι κατάλληλα για το γυμναστήριο, για crossfit και για κάθε δραστηριότητα που απαιτεί ισορροπία και και ικανοποιητικό κράτημα κατά την επαφή με το έδαφος.

Τι να προσέξετε κατά την επιλογή παπουτσιών για τρέξιμο

Όταν διαλέγετε κατά την αγορά παπούτσια για τρέξιμο, πρέπει να προσέξετε μια σειρά παραγόντων.

Αρχικά τα υλικά κατασκευής του εξωτερικού μέρους. Για παράδειγμα υπάρχουν αθλητικά παπούτσια που φτιάχνονται από συνθετικό δέρμα, από νάιλον, από συνθετικά υλικά, από αδιάβροχα υλικά κλπ.

αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο
Επίσης σημαντικό είναι το εσωτερικό των αθλητικών παπουτσιών. Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη άνεση χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα στρώματα από αφρώδη υλικά όπως είναι για παράδειγμα το EVA.

Η εξωτερική σόλα είναι φτιαγμένη συνήθως από καουτσούκ το οποίο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό, ειδικά κατά την προπόνηση σε χώμα ή σε δύσκολα τερέν.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι η διαφορά ύψους μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων. Η απόσταση αυτή παίζει ρόλο στη κατάλληλη στήριξη του ποδιού ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται.

απόσταση φτέρνας-δαχτύλων
Για παράδειγμα στα παπούτσια τύπου barefoot (από την αγγλική λέξη που σημαίνει ξυπόλητος) τα οποία προορίζονται για ελαφριά δραστηριότητα η απόσταση αυτή είναι μηδενική.

Αντίθετα, στα παραδοσιακά παπούτσια τρεξίματος η απόσταση αυτή φτάνει τα 10 με 12 χιλιοστά, γεγονός που ευνοεί την στήριξη της φτέρνας.

Συμβουλές για τέλεια εφαρμογή

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια με την τέλεια εφαρμογή.

» Προσοχή στο μέγεθος καθώς ενδέχεται να διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Μπορεί να χρειάζεστε μισό ή και ένα νούμερο μεγαλύτερο ή μικρότερο από το συνηθισμένο.

» Δοκιμάστε τα παπούτσια στο τέλος της μέρας. Τα πόδια σας ταλαιπωρούνται όλη μέρα και αργά το απόγευμα ίσως είναι λίγο πρησμένα και σίγουρα στο μεγαλύτερο μέγεθος τους. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να αγοράσετε μικρότερο μέγεθος από ότι χρειάζεστε.

» Γενικά φροντίστε να υπάρχει λίγος έξτρα χώρος στην περιοχή των δαχτύλων για λόγους άνεσης. Εξαίρεση είναι τα παπούτσια τύπου barefoot που πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια.

» Αν χρησιμοποιείτε ορθοπεδικά βοηθήματα να τα έχετε μαζί σας, καθώς επηρεάζουν την εφαρμογή του παπουτσιού.

» Μην κολλάτε στο φύλο. Αν είστε άντρας με μικρό πέλμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια γυναικεία μοντέλα. Αντίστοιχα αν είστε γυναίκα με μεγάλο πόδι, ίσως σας βολέψει περισσότερο ένα ανδρικό παπούτσι. Μην ξεχνάτε ότι το παν είναι η άνεση.

» Τέλος μην ξεχνάτε τους έξτρα πάτους. Παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως καλύτερη άνεση, περισσότερη στήριξη κ.ά.

τα τέλεια παπούτσια για τρέξιμο
Ελπίζουμε με το συγκεκριμένο άρθρο να σας βοηθήσαμε έστω και λίγο στην επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών για τρέξιμο.

Καλές αγορές παπουτσιών και με λίγη προσοχή θα καταφέρετε να πετύχετε μία πολύ άνετη και ευχάριστη εμπειρία στο τρέξιμο.

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…