trakter-deere

Για την απλή αντικατάσταση ελκυστήρα, µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης (υπομέτρου 4.1. «Στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»), ο αξιολογητής, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, θα πρέπει να εξετάσει τα σχετικά στοιχεία που αναφέρονται στο επιχειρηματικό σχέδιο και τα στοιχεία από τα διαθέσιμα αρχεία των αρμοδίων ΔΑΟΚ.

Για να αντικατασταθεί ένας παλαιότερος ελκυστήρας, εξετάζεται αν έχει αποσβεστεί πλήρως κατά την τελευταία ημέρα της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή έχει κλείσει συνολικά 12 έτη χρήσης. «Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο παλαιότερος εξοπλισμός δεν είναι πλήρως αποσβεσμένος η δαπάνη απορρίπτεται», τονίζει ο Οδηγός Αξιολόγησης που έχει σταλεί στις ΔΑΟΚ.

Για τον έλεγχο της απλής αντικατάστασης ελκυστήρα στην εκμετάλλευση ελέγχεται η προσκόμιση

α. Βεβαίωσης της ΥΕΒ για τους ελκυστήρες τους οποίους κατέχει ο δικαιούχος. Στη βεβαίωση αναγράφεται η ημερομηνία απογραφής, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας και η ιπποδύναμη.

β. Φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας αυτού. Στην περίπτωση που η έδρα της εκμετάλλευσης ανήκει σε άλλη ΔΑΟΚ (από εκείνη του τόπου μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου ή η έδρα του νομικού προσώπου ή του συλλογικού σχήματος ανήκει σε άλλη ΔΑΟΚ από την τόπο δραστηριοποίησης του) ο αξιολογητής προκειμένου να ελέγξει την ύπαρξη αναπόσβεστου ελκυστήρα ζητά συμπληρωματικά να προσκομιστεί βεβαίωση της ΥΕΒ και από την άλλη ΔΑΟΚ.

Επιπρόσθετα ελέγχεται η ύπαρξη μεταβίβασης ελκυστήρα από ή προς τον υποψήφιο ανατρέχοντας στο αρχείο μεταβολών των ελκυστήρων της Περιφέρειας που είναι διαθέσιμο μέσω του ΠΣΚΕ.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο δικαιούχος έχει στην κατοχή του ελκυστήρα ή μεταβίβασε ελκυστήρα, κατά την περίοδο από 21/12/2017 έως και 14/09/2018, εξετάζεται αν ο εν λόγω ελκυστήρας είναι «αποσβεσμένος» πλήρως κατά την τελευταία ημέρα της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αναπόσβεστος ελκυστήρας στην εκμετάλλευση εξετάζεται αν αφορά περίπτωση όπου πραγματοποιείται αναδιάρθρωση της εκμετάλλευσης προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή και αμπέλια, όπου δύναται να ενισχυθεί δενδροκομικός ελκυστήρας, υπό τις εξής συντρέχουσες προϋποθέσεις:

α. Να μην υφίσταται μη αποσβεσμένος δενδροκομικός/αμπελουργικός ελκυστήρας στην εκμετάλλευση.

β. Στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να μην υπάρχει καλλιέργεια δέντρων ή/και αμπελιών σε έκταση μεγαλύτερη από 10 στρέμματα.

γ. Στην μελλοντική κατάσταση (ολοκλήρωση) του επενδυτικού σχεδίου η εν λόγω έκταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 στρέμματα

δ. Η τυπική απόδοση από τις καλλιέργειες αυτές να υπερβαίνει το 40% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης. Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη η τυπική απόδοση παραγωγικής (όχι νεαρής) φυτείας.

agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας στο  Bodybuilding Αθανάσιος Καραμάνος, στο Δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του στο Δημαρχείο Πύλης είχε ο Δήμαρχος κος Κωνσταντίνος …