ptosi-metatarsiou-e-podi-picture-01

Η πτώση ενός μεταταρσίου σημαίνει ότι ένα από τα μακριά οστά στο πρόσθιο μέρος του ποδιού είναι σε χαμηλότερη αξονική γραμμή από τα υπόλοιπα μετατάρσια. Στην πτώση μεταταρσίου είναι πολύ συνηθισμένη η μεταταρσαλγία.

ptosi-metatarsiou-e-podi-picture-02

Τα συμπτώματα της πτώσης μεταταρσίου συσχετίζονται πολύ συχνά με μία επίπονη οργανική βλάβη. Πολλοί ασθενείς μπερδεύουν έναν επίπονο κάλλο στο κάτω μέρος του ποδιού με μυρμηγκιά. Οποιαδήποτε περιοχή στο πέλμα που παρουσιάζει πάχυνση του δέρματος ή οργανική βλάβη θα πρέπει να ελεγχθεί από τον ποδίατρο σας. Ο πόνος μπορεί να προκαλείται από μεγάλη αθλητική ένταση ή και ακόμα κατά την ξεκούραση. Μπορεί να υπάρχει κάλλος ή και όχι στην περιοχή του πόνου. Η σκλήρυνση του δέρματος μπορεί να παρουσιάζεται εξαιτίας της τριβής και παρατεταμένης πίεσης που δημιουργείται εξαιτίας της παραμόρφωσης του μεταταρσίου. Ακόμα, μπορεί να έχει δημιουργηθεί θύλακας (φουσκάλα) στην περιοχή του πόνου.

ptosi-metatarsiou-e-podi-picture-03

Η αιτία της πτώσης μεταταρσίου είναι συνήθως δομικής φύσεως. Πολλές φορές έτσι είναι ο τρόπος εξέλιξης του ποδιού και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες έχουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Και τα πέντε μεταταρσιαία οστά θα πρέπει να είναι στην ίδια αξονική γραμμή καθώς το πόδι πατάει στο έδαφος. Έτσι θα έχουμε ισοκατανομή της πίεσης. Αν κάποιο από τα μετατάρσια είναι σε άνιση αξονική γραμμή τότε η πίεση που ασκείται δεν ισοκατανέμεται και έτσι έχουνε την δημιουργία σκληρύνσεων. Ο τραυματισμός και τα κατάγματα κόπωσης μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την ανισότητα στην αξονική γραμμή των μεταταρσίων.

Η πρόληψη της πτώσης μεταταρσίου είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι υπαρκτά μέχρι την δημιουργία του προβλήματος. Πολλές φορές η επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Αν η περιοχή είναι συνέχεια ερεθισμένη, επίπονη, κόκκινη και με την παρουσία οιδήματος η παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν. Η καλύτερη πρόληψη είναι η συμβουλή του ποδιάτρου.

ptosi-metatarsiou-e-podi-picture-05

Η φροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις τοπικής αναισθησίας στην περίπτωση οιδήματος ή θυλακίτιδας. Οι ακτινογραφίες είναι συνήθως απαραίτητες γιατί θα μας διαφωτίσουν όσον αφορά την κατασκευή του ποδιού, την παρουσία κατάγματος και την αιτία του προβλήματος.

Ο ποδίατρος θα αναλάβει τις σκληρύνσεις και τους τύλους, θα δώσει οδηγίες για την σωστή επιλογή υποδημάτων στην εκάστοτε περίπτωση, και την κατασκευή εξειδικευμένων ορθωτικών πελμάτων για να ελέγξει την ανώμαλη κατασκευή του ποδιού. Θα εφαρμοστούν ειδικά επιθέματα για την αποφόρτιση της πίεσης προσωρινά για να επαναφέρει τις μεταταρσιαίες κεφαλές στην σωστή αξονική γραμμή. Ο ποδίατρος επίσης μπορεί να προτείνει την επέμβαση για την διόρθωση της ανώμαλης κατασκευής του ποδιού.

 

ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

Πτυχιούχος Ποδιατρικής (BSc Podiatry Hons) του Πανεπιστημίου Σάλφορντ, Μάντσεστερ, Αγγλίας. | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πηγή: e-podi.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ντίνος Τσέλιγκας: Έφτασε η ώρα να δώσουμε την στήριξη, σε όσους πάνω απ’ όλα, βλέπουν τον πολίτη ως «Ανθρωπο!»

Έφτασε η μεγάλη ώρα!… Καλούμαι και εγώ λοιπόν με την σειρά μου τις επόμενες ημέρες ν…