skynews_831184.medium

(φωτογραφία αρχείου)

Λαϊκή οργή, ξυλοδαρμοί και φόβοι για κακοδικία

Ο Naveen Gadke συνελήφθη στις 20 Απριλίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον βιασμό και τον φόνο ενός κοριτσιού τριών μηνών, στην Ινδία.

Τρεις εβδομάδες μετά, δικαστήριο καταδίκασε τον 26χρονο σε ποινή θανάτου. Πρόκειται για την ταχύτερη τέτοια δίκη που έχει γίνει στη σύγχρονη Ινδία, όπου η δημόσια οργή ξεχειλίζει λόγω των απανωτών κρουσμάτων βιασμών και φόνων.

Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και το τοπικό δικαστήριο στην πόλη Indore εργάστηκαν πυρετωδώς, όπως μεταδίδει το Reuters, προκειμένου να βγει γρήγορα η ποινή, καθώς στους οι πολίτες διαδήλωναν στους δρόμους.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε πως θα επιβάλλεται η ποινή του θανάτου για βιασμούς κοριτσιών κάτω των 12 ετών.

Ωστόσο ο ταχύς ρυθμός της δίκης και η εντεινόμενη πίεση για γρήγορες ακροάσεις σε υποθέσεις βιασμών, όπως και τα ερωτήματα για τη νομική υπεράσπιση που προσφέρθηκε στον Gadke- ο οποίος δήλωσε αθώος- εγείρουν φόβους σε κύκλους υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για λάθος καταδίκες, όταν ο ύποπτος δεν μπορεί να προσλάβει έναν καλό δικηγόρο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δικηγόρου στο Ανώτατο Δικαστήριο Dushyant Dave, υποστηρικτή της θανατικής ποινής, ο οποίος τόνισε πως η Ινδία πρέπει να στείλει στον θάνατο τουλάχιστον 500 άτομα τον επόμενο χρόνο για να τερματιστεί αυτή η πανδημία των βιασμών.

Η μητέρα του άτυχου βρέφους εξέφρασε στο Reuters την ικανοποίησή τους για την γρήγορη ετυμηγορία, αλλά πρόσθεσε πως δικαιοσύνη για την κόρη της θα απονεμηθεί μόνο όταν ο 26χρονος απαγχονιστεί εξίσου γρήγορα.

«Όταν τέτοιοι άνδρες απαγχονιστούν, κανείς δεν θα τολμά να κάνει κάτι τέτοιο σε κανένα κορίτσι» είπε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον Gadke να φεύγει με το μωρό στα χέρια, αρπάζοντάς το ενώ κοιμόταν δίπλα στους – άστεγους- γονείς του. Δεκαπέντε λεπτά μετά, τον είδαν να βγαίνει από το υπόγειο παρακείμενου κτιρίου, όπου και βρέθηκε το σώμα του μωρού, μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως την είχε βιάσει, ενώ από δείγμα σπέρματος στον κόλπο του μωρού ταυτοποιήθηκε το DNA του 26χρονου.

Ο δικηγόρος του Gadke αναγκάστηκε από την πολιτεία να αναλάβει την υπεράσπισή του. Άλλοι τέσσερις δικηγόροι είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την υπόθεσή του. Και είναι χαρακτηριστικό της οργής πως περίπου δέκα δικηγόροι επιτέθηκαν στον συνήγορο του 26χρονου, χαστουκίζοντάς τον, μόλις έφτασε στο δικαστήριο.

Κατέθεσαν 29 μάρτυρες κατηγορίας και κανένας μάρτυρας υπεράσπισης. «Όλοι έχουν αποφασίσει πως είμαι ένοχος, τι σημασία έχουν λοιπόν όλα αυτά;» είπε ο 26χρονος στον συνήγορό του, τροφοδοτώντας περαιτέρω τους φόβους πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα για να ικανοποιηθεί η λαϊκή οργή.

Η ποινή του, σε απαγχονισμό, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο, όπου την υπεράσπιση του Gadke θα αναλάβει άλλος συνήγορος, διορισμένος και πάλι από την πολιτεία. Η απόφαση μπορεί να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο και μετά μένει μόνο η προσφυγή στον πρόεδρο της Ινδίας, διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

newsbeast.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πέλλα: «Μια μέρα πριν τον κάψουν με τσιγάρο, τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι – Το είχε καταγγείλει αλλά το Σχολείο δεν πήρε μέτρα»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για όσα υπέφερε από συμμαθητές του ένα 14χρονο παιδί σε Γυμν…