gonorrhea-461x264

Η γονόρροια είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Σε πολλές περιπτώσεις, δεν παρατηρείτε συμπτώματα και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να το μεταδώσετε σε άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της γονόρροιας; Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια Neisseria gonhorrhoeae. Είναι επίσης γνωστό ως γονοκόκκος. Δυστυχώς, είναι ένα από τα πιο συχνά ΣΜΝ σήμερα.

Όντας ένα ΣΜΝ, ο μόνος τρόπος για να προκληθεί αυτή η ασθένεια είναι μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί.Αυτή η επαφή περιλαμβάνει κολπικό σεξ, πρωκτικό σεξ και στοματικό σεξ. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί της κατά τη γέννηση.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι οι φορείς δεν παρουσιάζουν ειδικά συμπτώματα. Γι ‘αυτό είναι γνωστή ως ασυμπτωματική κατάσταση.

Γενικά, τα άτομα που έχουν μολυνθεί δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους (δεδομένου ότι δεν έχουν συμπτώματα) και επομένως δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τα θεραπεύσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ασθένεια εξαπλώνεται. Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της γονόρροιας;

Γονόρροια: κλινική εικόνα

εξέταση αίματος για γονορροια τρόποι θεραπείας της γονόρροιας;

Από την κλινική άποψη, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται διάκριση μεταξύ της ασθένειας σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Στους άνδρες

Λιγότερο από το 10% των ανδρών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα άλλα 90% που παραμένουν αναπτύσσουν συμπτώματα όταν προσβάλλονται από την γονόρροια. Μετά την περίοδο επώασης μιας εβδομάδας, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυώδεις εκκρίσεις από το πέος. Αυτές οι εκκρίσεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ούρησης ή / και συμπίεση του πέους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβαίνει συνεχώς.
  • Ερεθισμός της πυελικής ζώνης – ευρέως διαδεδομένο αίσθημα κνησμού ή φαγούρα των γεννητικών οργάνων.
  • Πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση.
  • Πόνος και η φλεγμονή των όρχεων.

Στις γυναίκες

γονόρροια, ενόχληση στον κόλπο - τρόποι θεραπείας της γονόρροιας

Περισσότερο από τις μισές γυναίκες δεν αναπτύσσουν συμπτώματα.Ωστόσο, όταν μια γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα, είναι συνήθως πιο σοβαρά από αυτά που παρουσιάζουν οι άνδρες. Επίσης, αυξάνεται η πιθανότητα να γίνουν πιο περίπλοκα. Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι:

  • Κίτρινες πυώδεις εκκρίσεις και κακή μυρωδιά του κόλπου / ουρήθρας.
  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση και αίσθημα πόνου και κνησμού κατά την ούρηση.
  • Ερυθρότητα του βλεννογόνου των γεννητικών οργάνων που μπορεί να είναι οδυνηρή, μπορεί να τσούζει ή / και να προκαλεί φαγούρα.
  • Κοιλιακό άλγος.
  • Αιμορραγία εκτός του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Στις γυναίκες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η μόλυνση εξαπλώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (ΦΝΠ) που είναι οδυνηρή, είναι συχνά χρόνια και μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα.

Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τις σάλπιγγες προκαλώντας την εμφάνιση της σαλπιγγίτιδας και τη μήτρα προκαλώντας την εμφάνιση της ενδομητρίωση…

Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα του αναπαραγωγικού συστήματος μιας γυναίκας είναι ότι οποιοδήποτε μέρος του μπορεί να επηρεαστεί. Επίσης, μεταδίδοντας στην κοιλιακή κοιλότητα, η λοίμωξη μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Στα παιδιά

γονόρροια στα παιδιά - τρόποι θεραπείας της γονόρροιας

Κατά τη γέννηση, η γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό εάν η μητέρα έχει μολυνθεί. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις και το βλεννογόνο στο γεννητικό κανάλι της μητέρας, τα οποία είναι μολυσμένα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα μολυσμένα μωρά αναπτύσσουν έναν τύπο επιπεφυκίτιδας γνωστού ως Oftalmia neonatorum ή νεογνική οφθαλμία. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα επάνω στην επιπεφυκίτιδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ.

Επί του παρόντος, αυτός ο τύπος επιπεφυκίτιδας δεν είναι πολύ συνηθισμένος από την στιγμή που τα μάτια των νεογέννητων καθαρίζονται με σταγόνες ερυθρομυκίνης ή αλάτων αργύρου. Αυτό βοηθά στην αποφυγή κάθε είδους επιπλοκών.

Άλλα ενδεχόμενα και τρόποι θεραπείας της γονόρροιας

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ότι, μέσω της γονόρροιας, μπορεί να αναπτυχθούν και άλλες επιπλοκές. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι αυτές εμφανίζονται λιγότερο συχνά και εξαρτώνται αποκλειστικά από τις σεξουαλικές πρακτικές του ατόμου.

  • Ορθοπρωκτική γονόρροια. Αυτός ο τύπος μπορεί να εμφανιστεί λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας ή λόγω της πρακτικής του πρωκτικού σεξ. Λόγω της φλεγμονής του ορθού, ο πόνος και το τσούξιμο παρατηρούνται όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει κακώσεις στον βλεννογόνο, με τη μορφή κονδυλωμάτων και αιμορροΐδων. Μερικές φορές τα κόπρανα μπορεί να περιέχουν πύον και αίμα.
  • Φαρυγγική γονόρροια. Αυτός ο τύπος γονόρροιας σχετίζεται με το στοματικό σεξ. Η κλινική κατάσταση είναι πολύ παρόμοια με αυτή της κοινής φαρυγγίτιδας.

Διάγνωση και τρόποι θεραπείας της γονόρροιας;

προφυλακτικά σε διαφορα χρώματα - τρόποι θεραπείας της γονόρροιας

Για να γίνει διάγνωση του εάν πρόκειται ή όχι για περίπτωση γονόρροιας, ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει το κλινικό ιστορικό του ασθενούς. Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρώσουν μια σωματική εξέταση. Μέσω αυτής της εξέτασης, ο γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του ασθενούς. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουν να βρουν μια λύση για να απαλλαγούν από αυτή την ασθένεια.

Στην περίπτωση των γυναικών, εκτός από την προαναφερθείσα διαδικασία, ο γιατρός θα ζητήσει από την ασθενή να κάνει μια κυτταρολογική κολπική εξέταση. Αυτό θα αξιολογήσει βαθιά την κατάσταση για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη ακρίβεια όταν πρόκειται για τη διάγνωση.

Όπως και με τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ο αριθμός των περιπτώσεων της γονόρροιας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να φαίνεται ειρωνικό, αφού οι προληπτικές μέθοδοι (όπως τα προφυλακτικά) είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, στη μέση της κρίσης του AIDS, ο φόβος της προσβολής από αυτό ώθησε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν μεθόδους πρόληψης. Αργότερα, με την εμφάνιση αποτελεσματικών θεραπειών και με νέα αντισυλληπτικά, υπάρχει λιγότερος φόβος όταν πρόκειται για ΣΜΝ. Αυτό εξηγεί την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων. Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη αυτής της νόσου είναι μέσω της καλής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, η οποία θα συστήσει τη χρήση προστατευτικών μεθόδων όταν πρόκειται για σεξουαλικές σχέσεις (ανεξάρτητα από το αν είναι κολπικές, πρωκτικές ή στοματικές). Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα τονίσει επίσης τη σημασία των περιοδικών επισκέψεων στον γυναικολόγο σας (για τις γυναίκες) και τον ουρολόγο για τους άνδρες.

Τρόποι θεραπεία της γονόρροιας

Τρόποι θεραπείας της γονόρροιας. Όσον αφορά στη θεραπεία της γονόρροιας, αυτή γίνεται μέσω των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών στον ασθενή. Γενικά, συνταγογραφείται η κεφτριαξόνη με τη δοξυκυλίνη, καθώς το τελευταίο καλύπτει επίσης το φάσμα των χλαμυδίων. Επίσης, όλες οι σεξουαλικές επαφές πρέπει να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν, ανεξάρτητα αν είναι ασυμπτωματικές. Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει στον ασθενή να απέχει από το σεξ μέχρι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της γονόρροιας; Τώρα ξέρετε!

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Σκρέκας: «Να στηριχτούν οι καταναλωτές μέσω της ‘‘Μόνιμης Μείωσης Τιμής’’ από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων»

Τη στήριξη της Βιομηχανίας Τροφίμων στη νέα κυβερνητική πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» …