tsipras

Κάλεσμα στους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα άμεσα και όχι στο μέλλον απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου του Economist.

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα, στο τέλος του προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018 θα βγει αυτοδύναμα στις αγορές και δεν θα αναζητήσει πιστωτική γραμμή στήριξης καθώς όπως είπε αυτό θα ισοδυναμούσε με νέο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα είπε θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει στις ράγες του οδικού χάρτη που είχε σχεδιάσει έστω και χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη αυτό, η ανάγκη των μικρών δοκιμαστικών εξόδων στοχεύει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων που θα επιτρέψει την σταδιακή σταθεροποίησή τους ώστε η χώρα να βγει στις αγορές με βιώσιμο και οριστικό τρόπο το καλοκαίρι του 2018.

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της ομιλία τους πρωθυπουργού:

«Για αυτό και τώρα η Ελλάδα δε θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους.

Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής.

Για αυτό και η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια.

Και για του λόγου το αληθές:

Οι αγορές υποδέχτηκαν πολύ θετικά τη συμφωνία του Ιουνίου και αυτό φάνηκε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.

Πρόσφατα αναβαθμιστήκαμε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι προοπτικές της οικονομίας μας άλλαξαν σε θετικές.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα που είναι έντονο εδώ και αρκετό καιρό, έγινε ακόμη εντονότερο.

Πλέον  οι επενδυτές έχουν μάθει να «διαβάζουν» και να σταθμίζουν πολιτικά τις αποφάσεις των Eurogroup και άρα είναι έτοιμοι να επανέλθουν δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Από τις επαφές μας γνωρίζουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκρυσταλλώνεται πλέον σε συγκεκριμένα αιτήματα, ειδικά στους τομείς που διαθέτουμε φυσικά πλεονεκτήματα όπως:

η Ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές,

οι Μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο,

η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία,

ο Τουρισμός

και τα ερευνητικά μας κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Και είναι από αυτό εδώ το βήμα που καλώ την επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει. Να επενδύσουν και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια μας.

Τώρα. Και όχι στο μέλλον.

Διότι ξέρετε αν αναμένουμε διαρκώς το μέλλον τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε το παρόν. Και το παρόν μας, το εδώ και τώρα, μας δείχνει ότι η πορεία της χώρας στο εξής θα είναι μόνο ανοδική.

Διότι πλέον το πρόγραμμα προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, και είναι αυτή η κυβέρνηση που θα αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσής του. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντεύσεις.

Είναι πια καιρός για την Ελλάδα να σηκωθεί ξανά στα πόδια της. Να μην είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης. Και έχει τις δυνατότητες να το πράξει. Το έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια».

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Την Παρασκευή στη Μουριά, η κεντρική ομιλία του Βάιου Καλύβα