Σωτήρα Αρχική  copy

Προς την τελική φάση της ολοκλήρωσης οδεύουν οι εργασίες για την αποκατάσταση της πεζογέφυρας της Σωτήρας ή αλλιώς γέφυρας Βαμβέτσου.

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο οποίο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στις αρχές του 2015, με προϋπολογισμό 200.000€. Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων  η οποία και επιβλέπει την κατασκευή του.

Η τοξωτή λίθινη γέφυρα της Σωτήρας αποτελεί ένα από τα ιστορικά μνημεία των Τρικάλων που χρονολογείται από το 1925 και εξυπηρετούσε την επικοινωνία των κατοίκων της Σωτήρας με την πόλη των Τρικάλων και τη γύρω περιοχή.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων αποτελούσε για χρόνια η διάσωση, η αναστήλωση και η αποκατάσταση της γέφυρας όχι μόνο για την ανάδειξη του μνημείου και του φυσικού κάλλους της περιοχής αλλά και για τη δημιουργία μιας παραποτάμιας διαδρομής για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Σε επιτόπια επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη διαπιστώθηκε η πρόοδος των εργασιών που περιελάμβαναν την επισκευή- αποκατάσταση των υπαρχόντων λίθινων βάθρων και  την ενίσχυση της θεμελίωσης των βάσεων με κατασκευή συρματοκιβωτίων  για την έδραση της μεταλλικής πεζογέφυρας, ανοίγματος 22,30 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, η οποία συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε.

Σε σχετική του δήλωση ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει : «Μπήκαν οι βάσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την αποκατάσταση της ιστορικής αυτής πεζογέφυρας. Η Περιφέρεια  Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας και περιορισμένων πόρων στη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας και των σπουδαίων μνημείων του Νομού μας.»

Η πεζογέφυρα της Σωτήρας αναμένεται να δοθεί σε χρήση στο τέλος του καλοκαιριού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Μπακάλης: Δεσμεύομαι να εργαστώ αγόγγυστα, για τον κάθε πολίτη του Δήμου μας

Επ’ ευκαιρία της εκλογής μου ως δημοτικός σύμβουλος στον Δ. Πύλης, θα ήθελα να ευχαρ…