0050080663_000000β

Εδώ και λίγες ημέρες η Διεπαγγελματική Βάμβακος κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε προ-πωλήσεις του προϊόντος τους, μήνες πριν τη συγκομιδή.

Εδώ και λίγες ημέρες η Διεπαγγελματική Βάμβακος κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε προ-πωλήσεις του προϊόντος τους, μήνες πριν τη συγκομιδή.

Το κάλεσμα αυτό, όπως σχολιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας με αγρότες και συνεταιρισμούς κρίθηκε θετικά από αρκετούς αγρότες – βαμβακοπαραγωγούς, με δεδομένη την αβεβαιότητα της εποχής, που επηρεάζει σαφώς και τη ζήτηση του προϊόντος διεθνώς, αλλά και το γεγονός ότι έγινε με τις διεθνείς τιμές να βρίσκονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, δεν έλειψαν στην πορεία και παραγωγοί που εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την κίνηση αυτή, προσδοκώντας ίσως περαιτέρω άνοδο των τιμών στο μέλλον.

Σχολιάζοντας την ουσία της κίνησης μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) κ. Αντώνης Σιάρκος τόνισε τα εξής: «καταρχήν πρέπει να πούμε ότι κατά το κλείσιμο μιας προ-πώλησης από τον παραγωγό στον εκκοκκιστή τώρα υπάρχει δυνατότητα, η οποία όμως είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική για υπογραφή συμβολαίου (σύμβασης). Αυτή η σύμβαση βασίζεται σε ένα σχέδιο σύμβασης που είχε προκύψει από την ομάδα εργασίας που είχε συστήσει για το βαμβάκι η προηγούμενη ηγεσία στο ΥπΑΑΤ».

Οι πρώτες συμφωνίες έκλεισαν στα 40 λεπτά το κιλό

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και έγινε το συγκεκριμένο κάλεσμα μέσω ανακοίνωσης της Διεπαγγελματικής (ΔΟΒ) έκλεισαν συμφωνίες για προ-πώληση βάμβακος εσοδείας 2020 στην τιμή των 40 λεπτών το κιλό.

Κληθείς να σχολιάσει την τιμή αυτή, ο κ. Σιάρκος μας είπε ότι καταρχήν δεν μπορεί κανείς λόγω κορονοϊού να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για το πού θα πάει η τιμή βάμβακος εν τέλει φέτος και ότι τηρουμένων των αναλογιών αλλά και το timing (με τις χρηματιστηριακές τιμές στο ίδιο ύψος με πέρσι), όπως επίσης και το γεγονός ότι και οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σε καθεστώς αβεβαιότητας (λόγω των αναταράξεων διεθνώς από τον κορονοϊό), το κάλεσμα, εφόσον μιλάμε για μια τιμή στα περσινά όρια και για ποσότητες συγκεκριμένες (και όχι όλη τη σοδειά του παραγωγού), αν μη τι άλλο εξασφαλίζει στον παραγωγό μια διασπορά κινδύνου.

Πηγή:  agrotypos.gr (Μπίκας Αλέξανδρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Νάκος: Ο «σερ» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…Έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο, αλλά περισσότερη δυναμική, ως παράταξη άσκησης εξουσίας

Χρήστος Νάκος…Ένας άνθρωπος, που οι περισσότεροι από εμάς, τον γνωρίσαμε μέσα από τη…