Hmerida Arxiki

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πύλη & στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.  Δ. Πύλης στις 10:00πμ, η Ημερίδα – Ενημερωτική Εκδήλωση με δύο θέματα που αφορούσαν μολυσματικές ασθένειες του πλατάνου & της καστανιάς, που προσέβαλαν πληθυσμούς δέντρων & στο Δ. Πύλης.

Την Ημερίδα διοργάνωσε το Δασαρχείο Τρικάλων, καθώς σε περιοχές αρμοδιότητάς του, που είναι & ο Δ. Πύλης διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλαβή μύκητα Ceratocystis fimbriata sp. platani Walter, που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, αλλά & κρούσματα της ασθένειας «Σφήκα της καστανιάς», που αποτελεί εντομολογικό εχθρό, που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά.

Τα δύο θέματα σχετικά με τις συγκεκριμένες ασθένειες, την γέννεση, μετάδοση & τρόπους αντιμετώπισης αυτών, ανέλυσαν με εισηγήσεις τους & προβολή σλάιτς, για το μεν πλάτανο ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την δε καστανιά ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

Όσον αφορά τον μύκητα που προσβάλλει τον πλάτανο ο κ. Τσόπελας ανέφερε πως η ασθένεια βρίσκεται σε μικρό βαθμό στο Δήμο Πύλης & περιορίζεται σε μεμονωμένες περιοχές, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα όρια του Νομού με την γειτονική Ήπειρο.

Αναφορικά με την «Σφήκα της καστανιάς» ο κ. Αβτζής ανέφερε πως υπάρχουν κρούσματα της ασθένειας στο Δ. Πύλης, έχει γίνει όμως η ενδεδειγμένη καταπολέμηση & μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο, με την εξαπόλυση ενός ωφέλιμου εντόμου & αναμένονται τα αποτελέσματα. Επίσης ο κ. Αβτζής ανέφερε πως οι καλλιεργητές που διαθέτουν λίγα δέντρα καστανιάς & όχι φυσικά κτήμα καστανιάς, μπορούν να προβούν σε κλάδεμα αυτών, προς αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στην σημερινή Ημερίδα παραβρέθηκαν & παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δ. Πύλης & φυτοϋγειονομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Τρικάλων κ. Χρ. Νάκος, ο δασάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Κουλουκούρας, ην προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος – Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου κα Γιόλα Λαμπρογεώργου, ο δημ. σύμβουλος κ. Βασ. Αναγνώστου, καθώς & εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών του Δ. Πύλης.

 

Hmerida (1)

Hmerida (2)

Hmerida (3)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δυο φορές ντροπή…

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας Ελεγαν πως ήταν ένα ζωηρό παιδί από γεννησιμιού του , ο Στράτος.…