Arxiki

Πολιτιστικός «Οργασμός» , επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους Γόμφους, ύστερα & από την πολύ επιτυχημένη αναβίωση του «Καραναβαλιού», με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στην σύσταση θεατρικής ομάδας, με συμμετέχοντες Γομφαίους & όχι μόνο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γόμφων, έχοντας επίγνωση του ρόλου του, αλλά & της ιστορίας που έγραψε το ερασιτεχνικό θεατρικό εργαστήρι στην τοπική κοινωνία του χωριού, μια ιστορία που έχει τις ρίζες της από την δεκαετία του 40′ ακόμα, αποφάσισε να αναβιώσει αυτό το θεατρικό εργαστήρι, απευθύνοντας κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε με τον τρόπο του ο καθένας να στηρίξει & αυτή την προσπάθεια.

Ένα κάλεσμα ανοιχτό σε όλους, που θα «παντρέψει» στην ουσία, το νεανικό ενθουσιασμό, αυθορμητισμό & το μεράκι για δημιουργία, με την εμπειρία, την ωριμότητα & το ταλέντο των παλαιότερων που συμμετείχαν σε θεατρικές παραστάσεις, πετυχαίνοντας παράλληλα, εκτός του βασικού σκοπού, να ριχθεί γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε γενιές με διαφορετικά βιώματα & αντιλήψεις, που μπρος σε ένα κοινό σκοπό, κάθε εμπόδιο φαντάζει μικρό & ευκόλως προσπελάσιμο.

Νέοι & «παλαιότεροι», για το κοινό καλό, αποφάσισαν να συμπράξουν σ΄αυτόν τον πολιτιστικό «Οργασμό», γνωρίζοντας & αποδεχόμενοι ότι, το θέατρο µέσα από τη στενή του σχέση µε τις καλές τέχνες, αλλά και µε την ιστορία, τις παραδόσεις, την πολιτισµική συνείδηση και τη συλλογική µνήµη ενός λαού, µε την αίγλη του µύθου, τον επαναπροσδιορισµό και την ανάδειξη αξιών και ιδεών, είναι ένα καλλιτέχνηµα σύνθετο, που αποσκοπεί στην ηθική και πνευµατική καλλιέργεια του θεατή, στη µόρφωσή του, στην παιδεία του εν γένει, όπου η μικροπρέπεια, η στείρα-ανώφελη αντιπαλότητα & ο εις το ίδιον ωφελισμός, δεν έχουν χώρο!

Και το θέατρο έχει τη δύναµη να πετύχει αυτόν το στόχο γιατί διαθέτει καθηλωτική δύναµη και γοητεία. Είναι µια τέχνη ζωντανή, βιωµατική και ως τέτοια έχει τη δύναµη να µεταδίδει συγκλονιστικά συναισθήµατα, µηνύµατα, γνώσεις και να ενεργοποιεί πνευµατικά χαρίσµατα στον θεατή του όπως και στον “ηθοποιό”.

Έχει επίσης τη δύναµη να δηµιουργεί πρότυπα και να προβάλλει τις υψηλές αξίες, αρκεί να υπηρετηθεί σωστά.

Έτσι λοιπόν η πρώτη συνάντηση έγινε χθες βράδυ Κυριακής, με την ευχή όλων αυτή να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο, που θα στηρίξει τον βασικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την σύσταση, όπως αναφέραμε & αρχικά, μιας θεατρικής ομάδας η οποία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα πολιτικά δρώμενα του χωριού, σηκώνοντας από τους καναπέδες αρκετούς, που & θα αγκαλιάσουν & θα στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Theatro (1) Theatro (3)

 

Η παρακάτω φωτό(Πηγή:»Γομφαίων Μνήμες»), είναι από το 1949 & εικονίζει γομφαίους ηθοποιούς, ύστερα από την θεατρική παράσταση «Η Γκόλφω». (Σημ.: Τους γυναικείους ρόλους, υποδύονταν άνδρες έως το 1967.)

Gomfaiwn Mnimes

 

Φωτό(Πηγή:»Γομφαίων Μνήμες»). 1952. Από την θεατρική παράσταση «Ο χορός του Ζαλόγγου».

O xoros toy XZalogou

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…