1_

Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι δύο έννοιες οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας, πολλές φορές μάλιστα με ταυτόσημη σημασία.

Ωστόσο, είναι έτσι τα πράγματα; Πρόκειται όντως για δύο ταυτόσημες έννοιες ή μήπως όχι; Και αν όχι που και κατά πόσο διαφέρουν τελικά μεταξύ τους; Ας δούμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο τόσο χρησιμοποιημένες λέξεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η διασκέδαση

Η διασκέδαση είναι μια έννοια η οποία αφορά δραστηριότητες οι οποίες δίνουν χαρά στον άνθρωπο, χωρίς όμως απαραίτητα να τον καλούν να εμβαθύνει και να εμπλουτίζει τον ψυχικό του κόσμο.

 τι σημαίνει διασκέδαση με φίλους
Με άλλα λόγια, θα λέγαμε ότι πρόκειται περισσότερο για δραστηριότητες οι οποίες αφορούν μόνο την τέρψη (ευχαρίστηση) και τη χαρά του ανθρώπου, χωρίς όμως να εμβαθύνουν στην ψυχή του και φυσικά ούτε στο να ωθούν τον ίδιο στο να θέλει να γίνει καλύτερος, πιο ηθικός ή ακόμη και πιο ολοκληρωμένος ως οντότητα.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να είναι για παράδειγμα η διασκέδαση σε ένα νυχτερινό κέντρο (night club) ή η επίσκεψη σε μια καφετέρια ή ακόμη και μια έξοδος για γεύμα ή δείπνο σε ένα εστιατόριο.

Τι είναι η ψυχαγωγία

Η ψυχαγωγία από την άλλη πλευρά, είναι μια ευρύτερη θα λέγαμε έννοια η οποία αφορά και περικλείει δραστηριότητες οι οποίες ναι μεν δίνουν χαρά στον άνθρωπο, αλλά παράλληλα τον βοηθούν στο να καλλιεργήσει και τον εσωτερικό, αλλά και τον πνευματικό του κόσμο.

Στην ουσία, πρόκειται για δραστηριότητες οι οποίες δεν έχουν μόνο στόχο να μας κάνουν να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας, αλλά παράλληλα μας βοηθούν να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από διάφορα θέματα, αλλά και την οξυδέρκειά μας, δηλαδή την αντίληψη μας για τα πράγματα ή αλλιώς και την εξυπνάδα μας αν προτιμάτε.

Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν παραδείγματος χάριν την επίσκεψη μας σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα μουσείο, μια εκδρομή σε έναν πολιτιστικό χώρο, την παρακολούθηση ενός θεατρικού έργου ή μιας ταινίας στον κινηματογράφο, ή την επίσκεψη σε ένα μνημείο ή κάποιο αρχαιολογικό χώρο.

 τι είναι ψυχαγωγία και ποια η διαφορά της από τη διασκέδαση
Επίσης, ψυχαγωγικό χαρακτήρα μπορούν έχουν και δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή και η συγγραφή ενός βιβλίου ή ενός οποιουδήποτε κειμένου, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου κλπ.

Με άλλα λόγια , ως ψυχαγωγία μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε μας δίνει μεν χαρά, αλλά παράλληλα, μας εμπλουτίζει και ψυχικά, συναισθηματικά, πνευματικά ή και ηθικά.

Επομένως λοιπόν, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές λέξεις η οποία δεν είναι και πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή. Ας μάθουμε λοιπόν να τις ξεχωρίζουμε, αλλά και να τις χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο.

Πηγή: coolweb.gr (ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου).

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πρόσκληση για τη στήριξη νέων συμμετοχών στο εθνικό σύστημα ποιότητας (AGRO 2) στο βαμβάκι

Η Διεύθηνση Αγροτικής Οικονομίας  (ΔΑΟ) Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμε…