ntaiselmploum-

Η εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η μία θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ. τον Ιούνιο και η άλλη 2,8 δισ. ευρώ μετά το καλοκαίρι, αποφάσισε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την σχεδόν 11ωρη συνεδρίαση του οργάνου. Για το ζήτημα του χρέους αποφασίστηκε να επανεξεταστεί στο στάδιο των μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το 2018. Σημαντικό είναι ότι απαλείφθηκε η αναφορά στην ανάγκη να υπάρχουν συνεχή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018. Στη δήλωση του Eurogroup υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοεξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πώλ Τόμσεν. Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.»Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Γυρίσαμε μια σελίδα στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέμσατα του Eurogroup. Η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα. Εχουμε μια καλή συμφωνία. Μια συνολικη συμφωνία που ανοίγεο τo δρόμο που είναι το σημαντικό για την Ελλάδα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ωστε να υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Την ικανοποίηση του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει μόλις καλυφθούν πλήρως τα προαπαιτούμενα, με μερικές διορθώσεις που χρειάζονται, αλλά είναι είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συμπληρώσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν, την απελευθέρωση της αγοράς στο θέμα των κόκκινων δανείων, το συνταξιοδοτικό και τιςιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι η πρώτη δόση θα δοθεί αμέσως μετά την κάλυψη των προαπαιτουμένων και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο και θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ, ευρώ, που θα αφορούν το χρέος και τις καθυστερούμενες οφειλές του κράτους.

Πηγή: ert.gr-ΕΡΤ1-ΑΜΠΕ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ mystore: Με τη μέθοδο franchise νέα καταστήματα ΔΕΗ

Για τα νέα καταστήματα ΔΕΗ σε Κηφισιά και Πετρούπολη Δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν ν…